Μεσαίωνας στο Ιράν: Σε κλινική ψυχικής υγείας οι γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν χιτζάμπ

Οι γυναίκες που δεν φορούν χιτζάμπ χαρακτηρίζονται ως «ψυχικά ασθενείς» με το τελευταίο αυτό μέτρο να εντείνει την ασφυκτική καταστολή εις βάρος τους.

Article featured image
Article featured image

Οι γυναίκες στο Ιράν που αντιστέκονται στο να φορούν χιτζάμπ θα υποβάλλονται σε θεραπεία σε μια εξειδικευμένη κλινική ψυχικής υγείας στην Τεχεράνη.

Το κέντρο, που ονομάζεται Κλινική για την Απομάκρυνση της Χιτζάμπ, είναι η τελευταία προσπάθεια της Ισλαμικής Δημοκρατίας να καταπνίξει τη γυναικεία διαφωνία που έχει σαρώσει τη χώρα από την εξέγερση «Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία» το 2022. H Μεχρί Ταλέμπι Νταρεστανί, η οποία θα διευθύνει το κέντρο, είπε ότι εκεί θα γίνεται «επιστημονική και ψυχολογική θεραπεία για την άρνηση χρήσης του χιτζάμπ, ειδικά για την εφηβική γενιά, τις νέες ενήλικες και τις γυναίκες που αναζητούν κοινωνική και ισλαμική ταυτότητα».

Είπε ότι το έργο επικεντρώνεται στην προώθηση της «αξιοπρέπειας, της σεμνότητας, της αγνότητας και του χιτζάμπ» και ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή γυναικών σε αυτή θα είναι «προαιρετική».

Η κλινική θα εποπτεύεται από το Αρχηγείο του Ιράν για την Εντολή του Καλού και την Απαγόρευση του Κακού, το κυβερνητικό όργανο που είναι υπεύθυνο για την επιβολή αυστηρών θρησκευτικών προτύπων σε ολόκληρη την κοινωνία. Το τμήμα τελεί υπό κυρώσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βάναυσες κυρώσεις σε γυναίκες που δεν συμμορφώνονται με τους ισλαμικούς κώδικες ένδυσης του Ιράν.

Επικεφαλής του είναι ο Μοχάμεντ Σαλέχ Χασεμί Γκολπαγεγκανί, ο οποίος διορίστηκε απευθείας από τον ανώτατο ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια φοιτήτρια από το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο Αζάντ στην Τεχεράνη γδύθηκε, μένοντας με τα εσώρουχά της για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στις απαιτήσεις να φορούν οι γυναίκες χιτζάμπ. Οι αρχές τη συνέλαβαν, τη χαρακτήρισαν ψυχικά άρρωστη και την οδήγησαν σε ψυχιατρική εγκατάσταση.


Το κίνημα κατά του χιτζάμπ στο Ιράν εδραιώθηκε μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό κράτηση από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη το 2022. Η 22χρονη είχε συλληφθεί επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

Η Τεχεράνη από τότε συνέχισε να καταπιέζει τις γυναίκες με μέτρα που περιλαμβάνουν αυξημένη κρυφή παρακολούθηση, ισχυρότερη αστυνομική παρουσία ηθικής και απαγορεύσεις στις γυναίκες που είναι ακάλυπτες να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους όπως εμπορικά κέντρα και πάρκα.

Ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει την καταστολή «απαρτχάιντ φύλου».


Συστηματική καταπίεση των γυναικών


Πέρυσι, τέσσερις ιρανικές ψυχιατρικές ενώσεις εξέδωσαν κοινή δήλωση με την οποία καταδίκασαν τον συστηματικό στιγματισμό από την κυβέρνηση των γυναικών που δεν φορούν χιτζάμπ ως «ψυχικά ασθενείς».

«Η διάγνωση των ψυχικών διαταραχών εμπίπτει στην αρμοδιότητα ενός ψυχιάτρου και όχι ενός δικαστή, όπως ακριβώς η διάγνωση άλλων ασθενειών εμπίπτει στην αρμοδιότητα των γιατρών και όχι των δικαστών», έγραψαν οι ψυχίατροι σε επιστολή προς τον Gholamhossein Mohseni Ejei, τον ανώτατο δικαστή του Ιράν, η οποία δημοσιεύθηκε από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης τον Ιούλιο.

Τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κατηγόρησε την ιρανική κυβέρνηση για τη συστηματική καταπίεση των γυναικών.

Η Diana Eltahawy, διευθύντρια της Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε: «Σε μια προσπάθεια να κάμψουν την αντίσταση των γυναικών στην υποχρεωτική χρήση χιτζάμπ, μετά και την εξέγερση "Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία", οι αρχές του Ιράν τις τρομοκρατούν, υποβάλλοντάς τες σε συνεχή παρακολούθηση και αστυνόμευση, διαταράσσοντας την καθημερινότητά τους και προκαλώντας τους τεράστια ψυχική οδύνη».

«Οι τακτικές τους εκτείνονται από το να σταματούν γυναίκες οδηγούς στον δρόμο και να τους κατάσχουν τα οχήματά τους μέχρι την επιβολή απάνθρωπων ποινών μαστίγωσης και φυλάκισης», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Telegraph

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ