«Πήγα για κατάδυση σε ένα μέρος όπου ο χάρτης έλεγε ότι υπήρχε ένα ναυάγιο και τότε είδα κάτι», είπε ο Manu San Felix. Μαζί με τον γιο του Inigo βούτηξαν πιο κάτω για να το επιθεωρήσουν. Βλέποντας το κοράλλι, το οποίο βρίσκεται στα νησιά Σολομώντα, ήταν σαν να έβλεπε έναν «καθεδρικό ναό κάτω από το νερό», είπε.
Έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι το 44% των κοραλλιών που ζουν σε ζεστά νερά απειλούνται με εξαφάνιση, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης. Αυτό είναι μια αύξηση κατά ένα τρίτο από την τελευταία αξιολόγηση του είδους, το 2008.
«Είναι πολύ συγκινητικό. Ένιωσα αυτόν τον τεράστιο σεβασμό για κάτι που έμεινε σε ένα μέρος και επιβίωσε για εκατοντάδες χρόνια», είπε ο Felix. «Σκέφτηκα, ‘Ουάου, αυτό ήταν εδώ όταν ζούσε ο Ναπολέων», πρόσθεσε.
Οι επιστήμονες της αποστολής μέτρησαν τα κοράλλι χρησιμοποιώντας ένα είδος μετροταινίας κάτω από το νερό. Έχει πλάτος 34 μέτρα, μήκος 32 μέτρα και ύψος 5,5 μέτρα.
Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με τις συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα COP29 στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν που προσπαθούν να σημειώσουν πρόοδο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο Trevor Manemahaga, υπουργός κλίματος για τις Νήσους του Σολομώντα στη σύνοδο κορυφής, είπε στο BBC News ότι το έθνος του είναι περήφανο για το κοράλλι που ανακαλύφθηκε πρόσφατα.
«Θέλουμε ο κόσμος να μάθει ότι αυτό είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και πρέπει να προστατεύεται», είπε. «Βασιζόμαστε κυρίως σε θαλάσσιους πόρους για οικονομική επιβίωση, επομένως τα κοράλλια είναι πολύ, πολύ σημαντικά [...] Και είναι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για την οικονομία μας να διασφαλίσουμε ότι τα κοράλλια μας δεν θα αξιοποιηθούν», είπε.
ΠΗΓΗ