Πρόστιμο σε μεγαλοστελέχη των social media που διαφημίζουν όπλα θα εφαρμόσει η Βρετανία

Νέα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πρόσφατης αύξησης της εγκληματικότητας με όπλα.

Article featured image
Article featured image

Στελέχη εταιρειών τεχνολογίας μπορούν να θεωρηθούν προσωπικά υπεύθυνα επειδή επέτρεψαν τη διαφήμιση παράνομων μαχαιριών στις πλατφόρμες τους, σύμφωνα με τα νέα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της πρόσφατης αύξησης της εγκληματικότητας με όπλα, μερικά από τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, η αστυνομία θα μπορούσε να αποκτήσει αρμοδιότητα να εκδίδει ειδοποιήσεις στα αφεντικά ψηφιακών εταιρειών που τους διατάσσουν να αφαιρέσουν περιεχόμενο, πιθανώς μέσα σε μόλις δύο ημέρες.


Όσοι δεν συμμορφωθούν ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα


Οι εταιρείες απολαμβάνουν εδώ και καιρό ορισμένες νομικές προστασίες από την ευθύνη για τις λέξεις, τις εικόνες και τα βίντεο που κοινοποιούνται στις υπηρεσίες τους. Έτσι, το να αποδίδεται προσωπική ευθύνη στα στελέχη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για περιεχόμενο που δημοσιεύεται από χρήστες θα αντιπροσώπευε μια σημαντική αλλαγή στη ρύθμιση του Διαδικτύου.

Ενώ τα σχέδια απέχουν ακόμη πολύ από το να γίνουν νόμοι, η πρωτοβουλία αποτελεί μέρος μιας κυβερνητικής δέσμευσης για την καταπολέμηση των αυξανόμενων περιπτώσεων εγκλήματος με μαχαίρι. Ως πρώτο βήμα, η βρετανική κυβέρνηση θα διαβουλευθεί για τις προτάσεις της πριν ξεκινήσει πιθανώς μια νομοθετική διαδικασία.


Οι εγκληματικές ενέργειες με μαχαίρι στη Βρετανία αυξάνονται


Τα εγκλήματα με τη χρήση μαχαιριού στη Βρετανία είναι συγκεντρωμένα σε μεγάλες πόλεις
και με το 30% όλων των αδικημάτων να καταγράφονται από τη Μητροπολιτική Αστυνομική Υπηρεσία του Λονδίνου και το 10% από την Αστυνομία των West Midlands, της οποίας η περιοχή περιλαμβάνει τις πόλεις Μπέρμιγχαμ και Κόβεντρι.

Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση πρόσθεσε στον κατάλογο των απαγορευμένων όπλων τα μαχαίρια και τα «μαχαίρια ζόμπι» - όπλα που έχουν μήκος πάνω από οκτώ ίντσες και συχνά έχουν οδοντωτή άκρη, αιχμές ή περισσότερες από δύο αιχμηρές αιχμές.


Η Βρετανία ακολουθεί αντίστοιχες πολιτικές άλλων χωρών


Η πρόταση της Βρετανίας είναι μέρος μιας ευρύτερης παγκόσμιας τάσης των κυβερνήσεων να εντείνουν την πίεση στις εταιρείες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στη Γαλλία, ο ιδρυτής της Telegram Πάβελ Ντούροφ συνελήφθη τον Αύγουστο με κατηγορίες συμπεριλαμβανομένης της συνέργειας σε εγκληματική δραστηριότητα που έλαβε χώρα στην πλατφόρμα του.

Στη Βραζιλία, το X αποκλείστηκε για περισσότερο από ένα μήνα, ξεκινώντας από τα τέλη Αυγούστου, όταν η εταιρεία αρνήθηκε να αφαιρέσει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανίζι πρότεινε την περασμένη εβδομάδα την απαγόρευση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για άτομα κάτω των 16 ετών.



Με πληροφορίες από New York Times

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ