4 εμβληματικές σειρές του Μανούσου Μανουσάκη που άλλαξαν τον ρου της τηλεοπτικής ιστορίας και την ψυχοσύνθεσή μας

Από την τσιγγάνα και τον μπαλαμό, μέχρι τον παπά με τη φοιτήτρια και τον Αλβανό με την πλούσια κυρία του τσιφλικά, ο Μανουσάκης έβγαλε στο γυαλί κάθε κρυφό και ανομολόγητό μας πόθο!

Article featured image
Article featured image

Αν είσαι της γενιάς που μεγάλωσε στα τέλη των 90s και την πρώτη δεκαετία των 00s, με το ίντερνετ να βρίσκεται ακόμη σε εμβρυακή μορφή και οι streaming πλατφόρμες να μην υπάρχουν ως αναφορά ούτε σε ταινίες SiFi, τότε σίγουρα οι παιδικές σου αναμνήσεις σίγουρα κουβαλούν λίγο (ή πολύ) από τον Μανούσο Μανουσάκη.

Οκ, όχι τον ίδιο ακριβώς, αλλά κάτι από τις σειρές του, οι οποίες κατά την προαναφερθείσα περίοδο όχι απλώς έκαναν χαμό, αλλά όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, κατά τις ημέρες της προβολής τους, νέκρωναν ολόκληρες γειτονιές και πόλεις, καθώς όλοι συντονίζονταν για να τις παρακολουθήσουν.

Ως ένας άλλος Μήδας, ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης, ο οποίος πέθανε χθες, Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου, είχε καταφέρει κάθε του τηλεοπτικό εγχείρημα -σχεδόν διαδοχικά- να γίνεται χρυσό, με πολλές περιπτώσεις τα νούμερα τηλεθέασης (βλ. Ψίθυροι Καρδιάς) να ξεπερνούν το 70%. Μεγέθη ασύλληπτα για τα σημερινά δεδομένα.

Πιάνοντας τον παλμό του κοινού, ο Μανουσάκης έφερε στο προσκήνιο ιστορίες ανομολόγητου έρωτα, αμαρτωλού πάθους και ασύμβατων σχέσεων, αλλάζοντας τον τηλεοπτικό ρου, και όλο μας τον εσωτερικό κόσμο αφού αναμφίβολα καθόρισε και διαμόρφωσε την pop κουλτούρα της εποχής, όπως κανείς άλλος.

Και μπορεί πολλοί κατά καιρούς να χαρακτήρισαν τα έργα του ως αμφιβόλου αισθητικής και ποιότητας και εκλαϊκευμένα, που ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο, αλλά κανείς ποτέ δεν αμφισβήτησε την τρομακτική τους επιτυχία στο κοινό. Άλλωστε η τηλεόραση δεν είναι παρά ένα λαϊκό μέσο και μόνο ως τέτοιο οφείλουμε να το αναλύουμε!

Τιμώντας τον επιτυχημένο σκηνοθέτη που (μας) άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή και τον έρωτα, ετοιμάσαμε ένα μικρό αφιέρωμα μέσα από τις 4 πιο εμβληματικές σειρές του!


Ψίθυροι Καρδιάς: Ο Μπαλαμός και η Τσιγγάνα


Προβλήθηκε από το Mega Ελλάδος τη σεζόν 1997-1998 με πρωταγωνιστές τον τότε ζεν πρεμιέ και νυν πολιτικό και ζεϊμπεκολόγο Απόστολο Γκλέτσο και την τότε πρωτοεμφανιζόμενη ηθοποιό Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Ο Αντώνης (σ.σ. Γκλέτσος), γόνος εύπορης αθηναϊκής οικογένειας και η Ερατώ (σ.σ. Παπαχαραλάμπους) κόρη Τσιγγάνων που ζει σε έναν καταυλισμό στην Αθήνα και είναι αρραβωνιασμένη. Οι δύο τους γνωρίζονται στον καταυλισμό, όταν ο Αντώνης βρίσκεται εκεί για επαγγελματικούς λόγους και ξεκινά το γλέντι. Ένας παθιασμένος έρωτας, φλογερός, που προκαλεί καυγάδες, τσακωμούς, σκοτωμούς και γδικιωμούς, με τον μπαλαμό και την τσιγγάνα να παίρνουν παραμάζωμα το κάθε τι στο διάβα του έρωτά τους.

Οι Ψίθυροι καρδιάς είναι από τα δημοφιλέστερα προγράμματα στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης και μακράν το δημοφιλέστερο της δεκαετίας του 1990. Χαρακτηριστικά, ξεπέρασε ακόμη και το Μουντιάλ της Γαλλίας που διεξήχθη το καλοκαίρι του 1998. Η σειρά έφτασε σε μέγιστη τηλεθέαση το 76,7%. Πιο συγκεκριμένα το επεισόδιο που προβλήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1998 σημείωσε το ποσοστό του 76,7% ξεπερνώντας τους 3.500.000 τηλεθεατές. Καράβι το φεγγάρι, που ταξίδεψε πολύ μακριά!



Άγγιγμα Ψυχής: Ο Παπάς και η Φοιτήτρια


Σταύρος Ζαλμάς και Θεοφανία Παπαθωμά στα καλύτερά της, μέχρι που παντρεύτηκε τον Γρηγόρη Πετράκο (pun intended) ή αλλιώς Πατήρ Ιωάννης Μεγαπάνος και Δέσποινα, έρχονται τη σεζόν 1998-1999 και αναστατώνουν κοινό και εκκλησία. Ο Μανουσάκης μετά την τεράστια επιτυχία των Ψιθύρων την προηγούμενη χρονιά, παίρνει μεταγραφή τον ΑΝΤ1 και με σκηνικό τα μαγευτικά Ζαγοχώρια, σκηνοθετεί ίσως την πιο εμβληματική του σειρά του, καθώς μετέφερε στην μικρή οθόνη ένα ερωτικό στόρι που σκανδάλισε το ποίμνιο, που παρόλα αυτά τού χάρισε μέχρι και 67% τηλεθέαση.

Ένας πρώην χρήστης ουσιών, επίσης γόνος πλούσιας οικογένειας, αποφασίζει να αφήσει τα εγκόσμια και να αφοσιωθεί στον Θεό για να ξεπλύνει τον πρότερο αμαρτωλό του βίο και να βοηθήσει κάθε παραστρατισμένο. Μέχρι που η Μητρόπολη Ιωαννίνων, όπου και υπάγεται, τον στέλνει σε ένα χωριό, το Δίλοφο Ιωαννίνων για να χειριστεί κάποια προβλήματα. Εκεί γνωρίζει τη Δέσποινα Απέργη, μια νεαρή αγιογράφο, κόρη του προέδρου της κοινότητας, που όνειρό της είναι να περάσει στη σχολή Καλών Τεχνών. Ο έρωτας των δύο δημιουργεί τρικυμίες και θύελλες με το κοινό να παρακολουθεί εμβρόντητο και να καταριέται από τη μία τον παπά και από την άλλη την «ξετσίπωτη» φοιτήτρια που τον προκάλεσε. Μην ξεχνάτε, ήταν στα 90s, οπότε οι γυναίκες έφταιγαν για όλα!

Η σειρά χτύπησε κόκκινο και χαρακτηρίστηκε ως φαινόμενο. Μάλιστα, πριν ξεκινήσει η προβολή της, όταν είχε ανακοινωθεί ότι ο Μανουσάκης ετοιμάζει μια σειρά που θα μιλά για τον έρωτα ενός ιερέα και μίας άθεης, ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος, είχε αντιδράσει σφόδρα, απαιτώντας να μην προβληθεί ποτέ. Με τον Μανούσο Μανουσάκη να τον επισκέπτεται και να του εξηγεί πως δεν έχει σκοπό ούτε να προσβάλλει τα θεία ούτε και να εκθέσει την εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο να δίνει τελικά την ευλογία του, υπό τον όρο η φοιτήτρια να μην είναι άθεη. Για την ιστορία, λίγο μετά τον ντόρο που είχε δημιουργήσει ο ίδιος ο Χριστόδουλος, δήλωσε πως η εκκλησία δεν λογοκρίνει την τέχνη (ενώ ήδη το είχε κάνει) ενώ η Ελλάδα γνώρισε τον Κύπριο με το μαλλί κουρτίνα και την (τότε) αγγελική φωνή, Μιχάλη Χατζηγιάννη.



Η Αγάπη Ήρθε από Μακριά: Ο Αλβανός μετανάστης και η κυρία του τσιφλικά


Όπως είπαμε και στην αρχή, εάν ένα ταλέντο είχε ο Μανουσάκης, ήταν να πιάνει τον παλμού των τηλεθεατών και να τους δίνει στο πιάτο αυτό που ήθελαν, ή αυτό που δεν ήξεραν ότι ήθελαν, αλλά το λάτρευαν. Έτσι, την περίοδο 2002-2003, και πάλι στον ΑΝΤ1, καταπιάνεται με ένα φλέγον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία της εποχής, τους Αλβανούς μετανάστες και όλα τα στερεότυπα που τους συνόδευαν. Αλβανός, ο τότε ζεν πρεμιέ Κώστας Σόμμερ, που μπορεί η ερμηνεία να μην ήταν ποτέ το δυνατό του σημείο, αλλά με τέτοιους δικέφαλους και κοιλιακούς, κι εμείς πρωταγωνιστή θα τον βάζαμε. Συμπρωταγωνίστρια και αντικείμενο του πόθου, η σχετικά καινούργια τότε, Λίνα Σακκά, γυναίκα του μεγαλοτσιφλικά Πασχάλη Τσαρούχα, ο οποίος είχε προσλάβει στη δούλεψή του, τον Αλβανό μετανάστη. Ίλια και Βασιλική έρχονται πολύ κοντά, σε σημείο που νόμιζες ότι μύριζες τον ιδρώτα του πάθους τους, από την οθόνη και γίνεται το έλα να δεις. Ο κρυφός έρωτας, φυσικά δεν μένει κρυφός για πολύ και ο πόλεμος που ξεκινά θίγει (πολύ επιδερμικά) ταξικά και φυλετικά θέματα, με το κοινό να χαρίζει τηλεθεάσεις πέραν του 45%.



Μη Μου Λες Αντίο:
Ο Μουσουλμάνος και η Χριστιανή


Παραμένοντας στο ίδιο μοτίβο, ο Μανουσάκης που αγαπά τα ερωτικά πάθη μεταξύ φαινομενικά ασύμβατων περιπτώσεων, φέρνει στην οθόνη μας την περίοδο 2004-2005, το ερωτικό πάθος μεταξύ ενός Μουσουλμάνου και μίας Χριστιανής, με φόντο τη γραφική Κομοτηνή. Μέμος Μπεγνής και Θάλεια Ματίκα καλούνται να ενσαρκώσουν τους ρόλους του Μουράτ και της Χριστίνας, αυτός καθηγητής, αυτή φοιτήτρια, αυτός αρραβωνιασμένος, αυτή σε σοβαρή σχέση με εύπορο νεαρό, με τη γνωριμία τους να μας οδηγεί ένα βήμα πριν το διπλωματικό επεισόδιο. Ευτυχώς, μόνο μεταφορικά! Ο εγκρατής και θρησκευόμενος μουσουλμάνος γοητεύεται από την όμορφη χριστιανή με τους δύο να παρασύρονται σε ένα παθιασμένο έρωτα χωρίς αύριο. Τι κι αν πίσω τους γινόταν η σφαγή του Δράμαλη, αυτοί ακάθεκτοι, τα διέλυαν όλα κομμάτι-κομμάτι για να είναι μαζί. Η σειρά, εννοείται πως έκανε τρελή επιτυχία, με το τελευταίο επεισόδιο να αγγίζει σε τηλεθέαση ποσοστό ύψους 62%. Μπορεί η αγάπη αυτή να ήταν δίχως αύριο, αλλά τα νούμερα ήταν κύμα άγριο!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ