Εάν είσαι βαθιά θρησκευόμενο άτομο και λατρεύεις και την τεχνολογία, αυτή η είδηση σε ενδιαφέρει

Έχουμε να σου εξομολογηθούμε κάτι!

Article featured image
Article featured image

Ουκ ολίγες φορές έχουμε αναφερθεί στην εισβολή της τεχνολογίας σε κάθε παράμετρο της ζωής μας, η οποία έχει αλλάξει δραματικά τα τελευταία χρόνια. Και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο σε διάφορες περιπτώσεις.

Με το AI ή κοινώς την Τεχνητή Νοημοσύνη να αποτελεί το νέο hot topic των ημερών μας, αλλά και το νέο trend που πολλοί λατρεύουν σαν θεό τους και άλλοι φοβούνται σαν τον διάβολο, μία είδηση που μας έρχεται από την Ελβετία επιβεβαιώνει πως ακόμη και η πίστη και η θρησκεία δεν μένουν ανεπηρέαστες από το σαρωτικό πέρασμα της τεχνολογίας.

Η μικρή, λιτή εκκλησία του Αγίου Πέτρου στη Λουκέρνη, γνωστή ως η αρχαιότερη στην ελβετική πόλη, προκάλεσε αίσθηση με την εγκατάσταση του «Deus in Machina», ενός Ιησού με τεχνητή νοημοσύνη ικανού να συνομιλεί σε 100 γλώσσες.

Το πείραμα ξεκίνησε τον Αύγουστο, σε συνεργασία με ερευνητικό εργαστήριο πανεπιστημίου, και περιλάμβανε την τοποθέτηση ενός ψηφιακού Ιησού σε παραδοσιακό εξομολογητήριο. Οι επισκέπτες μπορούν να του θέτουν ερωτήσεις μέσω μιας οθόνης, με τις απαντήσεις να δημιουργούνται από την Τεχνητή Νοημοσύνη σε πραγματικό χρόνο. Πριν από την επίσκεψη, οι επισκέπτες ενημερώνονταν να μη μοιράζονται προσωπικά δεδομένα, καθώς δεν πρόκειται για κανονική εξομολόγηση.


Κατά τη διάρκεια του διμήνου πειράματος, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων Μουσουλμάνων και τουριστών από την Κίνα και το Βιετνάμ, αλληλεπέδρασαν με το ψηφιακό Ιησού. Περισσότεροι από τους μισούς βρήκαν την εμπειρία ‘πνευματική’, ενώ άλλοι τη θεώρησαν απογοητευτική, με κριτική να εστιάζει στη ρηχότητα ή την επαναληπτικότητα των απαντήσεων.

Η πρωτοβουλία συνάντησε αντιδράσεις από θρησκευτικές κοινότητες. Κάποιοι Καθολικοί αντέδρασαν για τη χρήση του εξομολογητηρίου, ενώ Προτεστάντες προβληματίστηκαν για τη χρήση της εικόνας του Ιησού. Παρότι δεν προέκυψαν σοβαρά ζητήματα με τις απαντήσεις του avatar Ιησού, οι υπεύθυνοι αποφάσισαν να μην το κρατήσουν μόνιμα λόγω της αβεβαιότητας και της ευθύνης.

Ο θεολόγος Μάρκο Σμιτ, που ηγήθηκε του πρότζεκτ, εκτίμησε τη δυναμική του εργαλείου για συζητήσεις γύρω από τη χριστιανική πίστη και παρατήρησε ότι το ενδιαφέρον των ανθρώπων υποδεικνύει «δίψα για διάλογο» με τον Ιησού. Ωστόσο, επεσήμανε ότι το πείραμα καλύτερα να μείνει ως προσωρινή εμπειρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ