Το Ισραήλ σκότωσε δημοσιογράφους με τη χρήση αμερικανικών όπλων σε μια επίθεση που συνιστά έγκλημα πολέμου

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Guardian τεκμηριώνει πώς η δολοφονία τριών δημοσιογράφων (στον ύπνο τους) συνιστά ένα ακόμη έγκλημα πολέμου από το Ισραήλ.

Article featured image
Article featured image

Μια ακόμη πράξη εγκλήματος πολέμου από το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας αμερικανικά πυρομαχικά, αποκαλύπτει σε έρευνά του ο Guardian.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό μέσο, το Ισραήλ δολοφόνησε με στοχευμένη επίθεση τρεις δημοσιογράφους και τραυμάτισε άλλους τρεις στις 25 Οκτωβρίου στο νότιο Λίβανο. Επικαλούμενο νομικούς εμπειρογνώμονες, υποστηρίζει πως η πράξη αυτή αποτελεί έγκλημα πολέμου.

Υπενθυμίζεται πως το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είχε σκοτώσει συνολικά μέχρι το Μάιο 107 δημοσιογράφους ενώ είχε συλλάβει άλλους 38, σύμφωνα με έρευνα της Επιτροπής Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ).

Περιγράφεται στο ρεπορτάζ πως ένα ισραηλινό αεροσκάφος έριξε δύο βόμβες σε ένα σαλέ που φιλοξενούσε τον καμεραμάν Γκασάν Ναντζάρ και τον τεχνικό Μοχάμαντ Ρέντα από το μέσο Al-Mayadeen, καθώς και τον καμεραμάν Γουισάμ Κασίμ από το μέσο Al- Manar.

Untitled.png
Ghassan Najar



Και οι τρεις σκοτώθηκαν στον ύπνο τους από την επίθεση, η οποία τραυμάτισε και άλλους τρεις δημοσιογράφους από διαφορετικά μέσα ενημέρωσης που διέμεναν κοντά τους.

Δεν υπήρχε καμία μάχη στην περιοχή πριν ή κατά την ώρα της επίθεσης, σημειώνει ο Guardian, προσθέτοντας πως οι ισραηλινές δυνάμεις γνώριζαν επακριβώς πως επρόκειτο για μια ζώνη που «επιχειρούσαν» δημοσιογράφοι για να μεταδώσουν τις ειδήσεις από το πεδίο της μάχης.

Δημοσιογραφική ομάδα του Guardian επισκέφτηκε τον τόπο της επίθεσης και πραγματοποίησε συνέντευξη με τους ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου αλλά και με δημοσιογράφους που ήταν παρόντες κατά την επίθεση, ανάλυσε τα θραύσματα που βρέθηκαν στην περιοχή της επίθεσης και εντόπισε εξοπλισμό ισραηλινής παρακολούθησης στην περιοχή των θέσεων των δημοσιογράφων.

journalist2.png



Τρεις ειδικοί του διεθνούς δικαίου, με βάση τα ευρήματα των δημοσιογράφων, δήλωσαν ότι η επίθεση θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα πολέμου και ζήτησαν περαιτέρω έρευνα.

Την επίμαχη ημερομηνία της επίθεσης ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει ότι είχε πλήξει στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ που φιλοξενούσε τρομοκράτες. Όταν διαπιστώθηκε ότι στη δομή βρίσκονταν δημοσιογράφοι, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως το περιστατικό «θα εξεταστεί».

Ο Guardian αναφέρει ότι δεν βρήκε καμία ένδειξη για την παρουσία στρατιωτικής υποδομής της Χεζμπολάχ στον τόπο της επίθεσης του Ισραήλ, ούτε ότι κάποιος από τους δημοσιογράφους ήταν οτιδήποτε άλλο εκτός από πολίτης.

«Ο Γκασάν δεν ήταν μέλος της Χεζμπολάχ, ήταν μέλος του Τύπου. Δεν είχε ποτέ όπλο, ούτε καν για κυνήγι. Το όπλο του ήταν η κάμερά του», δήλωσε η σύζυγος του Γκασάν Ναντζάρ, Σάνα Ναντζάρ, σε συνέντευξή της στο Guardian.


Το χρονικό της επίθεσης


Μια ημέρα μετά την έναρξη της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο, μια ομάδα περίπου 18 δημοσιογράφων έφτασε σε ένα πολυτελές θέρετρο στην Χασμπάγια, στο νότιο Λίβανο, τον Οκτώβριο.

Η ισραηλινή προέλαση τούς είχε αναγκάσει να μετακινηθούν από το Εμπλ αλ-Σάκι, μια πόλη στο νότιο Λίβανο, όπου είχαν παραμείνει για τους τελευταίους 11 μήνες καλύπτοντας τις εχθροπραξίες μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Επέλεξαν να μείνουν στην πόλη Χασμπάγια λόγω της έλλειψης σύνδεσης με τη Χεζμπολάχ και επειδή δεν είχε στοχοποιηθεί προηγουμένως από ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την Ιούμα Φαουάζ, δημοσιογράφο από το λιβανέζικο μέσο MTV που βρισκόταν εκεί την ημέρα της επίθεσης.

Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποίησαν τα εξοχικά για 23 ημέρες, ταξιδεύοντας σε έναν λόφο 10 λεπτά μακριά για να καταγράψουν τις εχθροπραξίες και να παράγουν ζωντανές εκπομπές κάθε μέρα. Ο λόφος έδινε θέα στα παραμεθόρια χωριά της Τσεμπάα και του Χιγιάμ, όπου οι μάχες μεταξύ Χεζμπολάχ και Ισραήλ συνεχιζόταν. Χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα με το σήμα «Τύπος» και φορούσαν αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη με το σύμβολο του Τύπου.

presss2.png



Ο λόφος βρισκόταν σε άμεση οπτική επαφή με τρεις ισραηλινούς πύργους παρακολούθησης, όλοι εντός περίπου 10 χιλιομέτρων από την τοποθεσία της ζωντανής κάλυψης. Οι ισραηλινοί πύργοι είναι συνήθως εξοπλισμένοι με κάμερες «Speed-er», οι οποίες μπορούν να παρακολουθούν στόχους έως 10 χιλιόμετρα μακριά, μέσω θερμικής και υπέρυθρης απεικόνισης.

Άλλοι δημοσιογράφοι από την ομάδα ανέφεραν ότι η παρουσία ισραηλινών αναγνωριστικών drones ήταν «συχνή» πάνω από την τοποθεσία της ζωντανής κάλυψης και το θέρετρο Χασμπάγια κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί για 23 ημέρες.

«Τη νύχτα της επίθεσης, καθόμασταν μπροστά από τα σαλέ και το drone πετούσε πολύ χαμηλά από πάνω μας«, είπε η Φατίμα Φτουόνη, δημοσιογράφος του αλ-Μαγιαντίν, η οποία έμενε λίγο πιο πέρα, σε ένα άλλο σαλέ, από τους συναδέλφους της όταν χτυπήθηκαν.

Η Φτουόνη πήγε για ύπνο, αλλά ξύπνησε λίγες ώρες αργότερα από τον ήχο της έκρηξης. Βγήκε από τα ερείπια της κατάρρευσης της στέγης του σαλέ και έπιασε το κράνος της. Το αλεξίσφαιρο γιλέκο της είχε σκιστεί από τη δύναμη της έκρηξης. Διέφυγε από το γεμάτο καπνό δωμάτιό της και βρήκε τους συναδέλφους της νεκρούς στο έδαφος.


Εκτεθειμένοι στο χειμώνα οι Παλαιστίνιοι λόγω της γενοκτονίας


Οι νεκροί Παλαιστίνιοι ανέρχονται πλέον σε πάνω από 44.000, με το 70% εξ αυτών να είναι γυναίκες και παιδιά, γεγονός που συνιστά εκ των πραγμάτων ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου ενώ όπως μεταδίδει το Al Jazeera οι νεκροί θα αυξηθούν ακόμη παραπάνω - όχι μόνο εξαιτίας της συνέχισης της γενοκτονίας - λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν τη Λωρίδα της Γάζας.

Οι σκηνές, στις οποίες διαμένουν οι Παλαιστίνιοι και που είναι τοποθετημένες κατά μήκος της παραλίας, είναι ευάλωτες στις πλημμύρες και από την ισχυρή βροχή, κάτι που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή τους.

Παράλληλα, πάνω από 130.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών έχουν εγκλωβιστεί στη βόρεια Γάζα και χρειάζονται άμεσης ιατρικής περίθαλψης την ίδια στιγμή που το Ισραήλ εμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας.


4 νεκροί από ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Ράφα


Ακόμη 4 νεκροί Παλαιστίνιοι και δεκάδες τραυματίες εντοπίστηκαν σήμερα στην περιοχή Μούσμπα, κοντά στη Ράφα, μετά από επίθεση του ισραηλινού στρατού σε σπίτι.


Ο Γκάλαντ σκοπεύει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ


Λίγες μέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον Νετανιάχου και τον πρώην υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γκάλαντ, ο τελευταίος θέλει μάλλον να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά της Δύσης καθώς σκοπεύει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του ισραηλινού στρατού.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, οπότε δε δεσμεύονται για την εκτέλεση της δικαστικής εντολής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ