Χώρα (της Δύσης) ενθαρρύνει τους πολίτες της να φτιάξουν καταφύγια πολέμου στα σπίτια τους

Την ίδια στιγμή, στα σκαριά βρίσκεται σχέδιο για επέκταση του αριθμού των δημόσιων καταφυγίων.

Article featured image
Article featured image

Η Γερμανία επεξεργάζεται μια πρόταση για την επέκταση του αριθμού των διαθέσιμων καταφυγίων για πολίτες, εξετάζοντας δημόσιες και ιδιωτικές εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους έκτακτης ανάγκης, εάν χρειαστεί, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Τα υπόγεια, οι υπόγειοι χώροι στάθμευσης και οι σταθμοί του μετρό θα μπορούσαν να μετατραπούν σε καταφύγια, με μια ειδική εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα να περιγράφει λεπτομερώς πού θα βρίσκεται το πλησιέστερο καταφύγιο, δήλωσε σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου τη Δευτέρα. Τόνισε, επίσης, πως οι πολίτες θα ενθαρρυνθούν να δημιουργήσουν προστατευτικά καταφύγια στα σπίτια τους μετατρέποντας υπόγεια και γκαράζ.

Η εφημερίδα Bild, που έκανε ρεπορτάζ για το λεγόμενο «σχέδιο καταφύγιο» νωρίτερα τη Δευτέρα, ανέφερε ότι η ιδέα αναπτύσσεται ως απάντηση στην επιδεινούμενη κατάσταση διεθνών απειλών. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, δεν αναφέρθηκε στην τρέχουσα κατάσταση και επίσης δεν είπε πότε θα είναι έτοιμο το σχέδιο.

Οι οργανώσεις πολιτικής προστασίας στη Γερμανία έχουν ζητήσει μια ταχύτερη επέκταση των καταφυγίων, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία κατασκευών στις οποίες θα φιλοξενούνται έως και 5.000 άτομα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν επί του παρόντος 579 δημόσια καταφύγια που διατίθενται για σκοπούς πολιτικής προστασίας, χωρητικότητας περίπου 480.000 ατόμων. Η Γερμανία έχει επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στην άμυνα στο έδαφός της από όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 έθεσε το φάσμα μιας ευρύτερης κλιμάκωσης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.


Σε ένδειξη του πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη για προετοιμασία, ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος του ΝΑΤΟ προέτρεψε τη Δευτέρα τις επιχειρήσεις να προετοιμαστούν για ένα σενάριο εν καιρώ πολέμου και να προσαρμόσουν ανάλογα τις γραμμές παραγωγής και διανομής τους, προκειμένου να είναι λιγότερο ευάλωτες στον εκβιασμό από χώρες όπως η Ρωσία και η Ρωσία και Κίνα, αναφέρει ακόμα το Reuters στο σχετικό δημοσίευμα.

Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Γερμανίας, στο οποίο αναφέρθηκαν γερμανικά ΜΜΕ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, η ομοσπονδιακή και η κρατική κυβέρνηση, ο στρατός, οι αρχές ασφαλείας και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συντονίζουν πώς θα μπορούσαν να υπερασπιστούν τη χώρα σε περίπτωση σύγκρουσης.

Ως μέρος του σχεδίου, το οποίο είναι εμπιστευτικό, εκπρόσωποι του κρατικού στρατού καλούνται τακτικά να ενημερώνουν τις επιχειρήσεις για τα γενικά σημεία που πρέπει να λάβουν υπόψη κατά την προετοιμασία τους, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Άμυνας την περασμένη εβδομάδα.

Με πληροφορίες από Reuters, Guardian

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ