Διεθνή
Το Ισραήλ βομβάρδισε για δεύτερη φορά το ίδιο νοσοκομείο στη βόρεια Γάζα, τραυματίζοντας νεογέννητα
Η φρίκη στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται.
O ισραηλινός στρατός βομβάρδισε για δεύτερη φορά μέσα σε ισάριθμες μέρες το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, το μοναδικό σε (μερική) λειτουργία στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τραυματίζοντας υγειονομικούς προσωπικό και ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών, σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό.
Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας κατηγόρησε χθες τις ένοπλες δυνάμεις πως «βομβάρδισαν και κατέστρεψαν» το νοσοκομείο και σήμερα ότι συνεχίζουν να βομβαρδίζουν με σφοδρότητα και να το καταστρέφουν στοχοποιώντας «όλα τα τμήματα».
Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να αναφέρει πως ακόμη επαληθεύει τις πληροφορίες αυτές. Νωρίτερα, γνωστοποίησε πως «επιχειρεί εναντίον υποδομών και τρομοκρατών στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα» του παλαιστινιακού θυλάκου, περιοχή όπου εξαπέλυσε νέα επίθεση από την 6η Οκτωβρίου, ώστε να αποτραπεί απόπειρα ανασύνταξης μονάδων του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που βρισκόταν σε εξέλιξη, κατ’ αυτόν.
Ο διευθυντής του νοσοκομείου που βρίσκεται στην Μπέιτ Λάχια, Χουσάμ Αμπού Σάφια, έκανε λόγο για καταστροφική κατάσταση έπειτα από βομβαρδισμούς χωρίς καμιά προειδοποίηση. «Ο τρίτος όροφος» του νοσοκομείο «χτυπήθηκε εκ νέου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι παιδιά», δήλωσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.
Shortly after the @WHO-led mission to Kamal Adwan Hospital yesterday, the facility's third floor was reportedly hit again, injuring six children who are patients there. One child sustained a critical injury. Water tanks were damaged. Heavy bombardment persisted very close to the… pic.twitter.com/wbApI0odRU
— Tedros Adhanom Ghebreyesus (@DrTedros) November 4, 2024
«Καμπανάκια» από ΟΗΕ και ΠΟΥ για το «λουκέτο» στην UNRWA
Σε ό,τι αφορά την επικίνδυνη απόφαση του Ισραήλ να απαγορεύσει την UNRWA στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, ο Γκεμπρεέσους αλλά και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τόνισαν πως δεν υπάρχει «καμία εναλλακτική λύση στην UNRWA». Ο πρώτος σημείωσε ότι η απαγόρευση «δεν θα κάνει το Ισραήλ πιο ασφαλές», απεναντίας το μόνο που κάνει θα είναι να αυξήσει τα δεινά των Παλαιστινίων.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας, Τζόναθαν Φάουλερ, προειδοποίησε ότι «αν αυτός ο νόμος εφαρμοστεί, εγείρεται κίνδυνος να προκαλέσει την κατάρρευση της διεθνούς ανθρωπιστικής επιχείρησης στη Γάζα, της οποίας η UNRWA είναι η σπονδυλική στήλη».
Στην ειδοποίησή του, το Ισραήλ θυμίζει πως η απαγόρευση κάθε δραστηριότητας της UNRWA θα τεθεί σε εφαρμογή έπειτα από «περίοδο τριών μηνών».
Αύριο Τετάρτη, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει αποκλειστικά για την υπόθεση της υπηρεσίας. «Επί του παρόντος ο παλαιστινιακός λαός εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη βοήθεια που έρχεται από το εξωτερικό, πάνω απ’ όλα από την UNRWA, και ο τερματισμός της θα σκότωνε όλο τον παλαιστινιακό λαό», σχολίασε ο Άμπντελ Καρίμ Καλάμπ από την Χαν Γιούνις.
Για τη Χαμάς, η απόφαση του Ισραήλ εντάσσεται στην «προσπάθεια να αρνηθεί στους πρόσφυγες το δικαίωμα να επιστρέψουν στα σπίτια τους». Η οργάνωση ανακοίνωσε χθες πως διεξήγαγε συνομιλίες με την αντίπαλη παράταξη Φάταχ, στο Κάιρο, για τον πόλεμο.
Από τη δική του πλευρά, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, υποστήριξε πως η Χαμάς «αρνήθηκε να απελευθερώσει έστω περιορισμένο αριθμό αμάχων για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός και ανακούφιση για τον πληθυσμό στη Γάζα».
Στέλεχος της Χαμάς τόνισε την Παρασκευή ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αρνείται να εξετάσει καν πρόταση για βραχείας διάρκειας ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας που καταρτίστηκε από τις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αφού δεν ικανοποιεί την αξίωσή της να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Σημειώνεται ότι οι καταστροφικές, ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 43.374 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη. Η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων του μικρού πολιορκημένου θυλάκου έχει εκτοπιστεί.
Όπως υπογράμμισε χθες ο επικεφαλής της UNRWA, ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο ημερήσιος μέσος όρος των φορτηγών με βοήθεια που το Ισραήλ επιτρέπει να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας έπεσε στα 30 τον Οκτώβριο, «στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και καιρό», που σημαίνει ότι η ποσότητα κάθε άλλο παρά «αρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες 2 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους λιμοκτονούν, είναι άρρωστοι και ζουν σε απελπιστικές συνθήκες».
Βομβαρδισμοί σε Λίβανο και Συρία
Σε ό,τι αφορά το μέτωπο του Ισραήλ με τη Χεζμπολά πληροφορίες αναφέρουν ότι ήχησαν σειρήνες σε 20 πόλεις του βόρειου Ισραήλ για εκτοξεύσεις από το Λίβανο μετά τους νέους ισραηλινός βομβαρδισμούς στα νότια της γείτονος.
Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σημείωσε ότι αναχαίτισε μαχητικά αεροσκάφη από τον Λίβανο και ένα drone που πέρασε στο Ισραήλ από την κατεύθυνση της Συρίας.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες πως έπληξε και τη Δαμασκό και συγκεκριμένα εγκατάσταση της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολά στη Συρία. Η επιδρομή προκάλεσε τον θάνατο δυο μαχητών της Χεζμπολά, σύμφωνα με τη ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σημειώνεται ότι η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ είχε αναλάβει την ευθύνη για τέσσερις ξεχωριστές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Χάιφα.
Με πληροφορίες από efsyn, ΑΠΕ-ΜΠΕ