Στην πειραματική διαδικασία, δύο άνθρωποι προσπαθούσαν να ανοίξουν έναν δοχείο (ή άδειο ή γεμάτο με πίκλες), με τον έναν να τα καταφέρνει και τον άλλον να αποτυγχάνει. Οι σκύλοι παρατηρούσαν τις προσπάθειες και στη συνέχεια τους δίνονταν η δυνατότητα να επιλέξουν σε ποιον από τους δύο θα πήγαιναν.
Αυτό το πείραμα είχε δύο παραλλαγές: Σε κάποιες περιπτώσεις, το δοχείο ήταν γεμάτο με φαγητό, και σε άλλες περιπτώσεις, το δοχείο ήταν άδειο. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν τα σκυλιά θα εκδήλωναν προτίμηση προς τον ικανό άνθρωπο μόνο όταν υπήρχε κάποιο πρακτικό όφελος, όπως όταν υπήρχε φαγητό στο δοχείο.
Θηλυκά σκυλιά: Περίπου το 83% των θηλυκών σκύλων προτίμησαν να πλησιάσουν τον ικανό άνθρωπο, δηλαδή τον άνθρωπο που κατάφερε να ανοίξει το δοχείο με ευκολία. Αυτό συνέβαινε μόνο όταν το δοχείο περιείχε φαγητό, γεγονός που δείχνει ότι τα θηλυκά σκυλιά έδιναν προτεραιότητα στην ικανότητα που θα τους εξασφάλιζε καλύτερη πρόσβαση σε πόρους.
Αρσενικά σκυλιά: Τα αρσενικά σκυλιά δεν έδειξαν προτίμηση για κάποιον από τους δύο ανθρώπους, ανεξάρτητα από το αν ήταν ικανοί ή όχι.
Τα θηλυκά σκυλιά παρατηρούν τους ανθρώπους περισσότερο
Το πείραμα έδειξε ότι τα θηλυκά σκυλιά παρατηρούσαν τους ανθρώπους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα αρσενικά, γεγονός που υποδηλώνει μεγαλύτερη προσοχή και ενδεχομένως πιο αναλυτική σκέψη από τα θηλυκά.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο ότι τα θηλυκά σκυλιά φαίνεται να μπορούν να αξιολογήσουν την ικανότητα των ανθρώπων και να κάνουν επιλογές βασισμένες σε αυτή την αξιολόγηση, ενώ τα αρσενικά σκυλιά δεν εμφανίζουν την ίδια συμπεριφορά. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι αυτή η ικανότητα μπορεί να οφείλεται στη μεγαλύτερη προσοχή και παρατήρηση που δείχνουν τα θηλυκά σκυλιά, κάτι που τα βοηθά να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους με βάση την ικανότητα των ανθρώπων, για να επωφεληθούν από την καλύτερη επιλογή συνεργάτη.
ΠΗΓΗ