Επιστήμη
Νέα μελέτη δίνει απάντηση στο αν ο καφές κατά την εγκυμοσύνη επηρεάζει (τελικά) το έμβρυο
Η μελέτη διήρκησε δύο δεκαετίες και σε αυτήν συμμετείχαν δεκάδες χιλιάδες έγκυες.
Μία από τις συμβουλές των γιατρών στις εγκυμονούσες, είναι να περιορίσουν την ποσότητα καφέ που πίνουν κατά τη διάρκεια της κύησης.
Η κατανάλωση μιας διεγερτικής ουσίας, όπως η καφεΐνη συνδέεται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η αυξημένη κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με νευροαναπτυξιακές δυσκολίες στο παιδί.
Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), όπως δυσκολίες με τη γλώσσα, τις κινητικές δεξιότητες, την προσοχή, την υπερκινητικότητα και την παρορμητική συμπεριφορά.
Είναι ο καφές η αιτία;
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «The Conversation» και μετά στο Psypost, επιχείρησε να ξεκαθαρίσει τι ισχύει με την κατανάλωση καφέ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Με δέιγμα από δεκάδες χιλιάδες έγκυες, η μελέτη που διήρκησε δύο δεκαετίες η παραπάνω θεωρία ανετράπη. «Τα αποτελέσματα έδειξαν, όταν συνεκτιμήθηκαν άλλοι παράγοντες όπως τα γονίδια ή το εισόδημα, ότι δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ στην εγκυμοσύνη και των νευροαναπτυξιακών δυσκολιών στο παιδί. Αυτό σημαίνει ότι είναι ασφαλές να συνεχίσετε να πίνετε τον καθημερινό σας καφέ latte σύμφωνα με τις τρέχουσες συστάσεις» γράφει το επιστημονικό άρθρο.
Καφές στην εγκυμοσύνη: Δεν διαπιστώνεται αν επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου
Προηγούμενες έρευνες είχαν εντοπίσει μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ κατά την εγκυμοσύνη και των νευροαναπτυξιακών δυσκολιών του παιδιού, χωρίς ωστόσο να αποδεικνύεται άμεσα ότι η καφεΐνη είναι η αιτία.
Οι βιολογικές αλλαγές στην εγκυμοσύνη μειώνουν τον μεταβολισμό της καφεΐνης, κάτι το οποίο συνεπάγεται πως τα μόρια της καφεΐνης και τα προϊόντα διάσπασής της παραμένουν στο σώμα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη και τα προϊόντα της μπορούν να περάσουν μέσω του πλακούντα. Το έμβρυο δεν διαθέτει τα απαραίτητα ένζυμα για την απομάκρυνσή τους, και έτσι θεωρείται ότι οι μεταβολίτες της καφεΐνης μπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη του εμβρύου.
Ωστόσο, είναι δύσκολο να διαπιστωθεί αν ο καφές επηρεάζει άμεσα την ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου. Οι έγκυες γυναίκες που πίνουν καφέ μπορεί να διαφέρουν από εκείνες που δεν πίνουν σε διάφορους άλλους τομείς, και αυτοί οι παράγοντες - και όχι ο καφές - μπορεί να επηρεάζουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
Αυτοί ονομάζονται «συσχετικοί παράγοντες» και συνήθως αφορούν την κατανάλωση αλκοόλ, το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, το εισόδημα ή το επίπεδο εκπαίδευσης των γονέων. Για παράδειγμα, σε πολλές χώρες παρατηρείται ότι τα άτομα που πίνουν καφέ τείνουν να πίνουν περισσότερο αλκοόλ και να καπνίζουν περισσότερο από εκείνους που δεν καταναλώνουν καφέ.
Η εν λόγω μελέτη προσπάθησε να εξετάσει την επίδραση της κατανάλωσης καφέ στις νευροαναπτυξιακές δυσκολίες, απομονώνοντας αυτούς τους συσχετικούς παράγοντες.
Καφές στην εγκυμοσύνη: Πώς έγινε η μελέτη
Η μελέτη προσέφυγε στη γενετική για να συγκρίνει την ανάπτυξη παιδιών των οποίων οι μητέρες έφεραν ή δεν έφεραν γονίδια που συνδέονται με την αυξημένη κατανάλωση καφέ.
Η μελέτη περιλάμβανε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που συμμετείχαν στη «Νορβηγική Μελέτη Μητέρας, Πατέρα και Παιδιού». Όλες οι έγκυες γυναίκες στη Νορβηγία μεταξύ 1999 και 2008 προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, και τελικά 58.694 γυναίκες πήραν μέρος με το παιδί τους.
Οι γονείς ανέφεραν πόσο καφέ κατανάλωναν πριν και κατά την εγκυμοσύνη. Οι μητέρες επίσης συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα νευροαναπτυξιακά χαρακτηριστικά του παιδιού τους, από τους έξι μήνες έως τα οκτώ έτη.
Παρασχέθηκαν επίσης γενετικά δείγματα, που επέτρεψαν στους μελετητές να ελέγξουν για γενετικές παραλλαγές που μοιράζονταν μητέρα και παιδί και να απομονώσουν τη συμπεριφορά της κατανάλωσης καφέ.
Τα αποτελέσματα
Προσαρμόζοντας τους πιθανούς συσχετικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες (όπως το κάπνισμα ή η κατανάλωση αλκοόλ της μητέρας, το επίπεδο εκπαίδευσης και το εισόδημα των γονέων), οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουμε την αιτιότητα.
«Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν υπάρχει ισχυρή αιτιώδης σχέση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης καφέ από τη μητέρα και των νευροαναπτυξιακών δυσκολιών του παιδιού.
Η διαφορά στα ευρήματα της μελέτης μας από προηγούμενες μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι καταφέραμε να διαχωρίσουμε την επίδραση του καφέ από την επίδραση άλλων μεταβλητών, καθώς και από τη γενετική προδιάθεση για νευροαναπτυξιακές καταστάσεις. Η μελέτη μας έχει περιορισμούς. Ήμασταν σε θέση να αποκλείσουμε μόνο τις ισχυρές επιδράσεις του καφέ στις νευροαναπτυξιακές δυσκολίες, και είναι πιθανό να υπάρχουν μικρότερες επιδράσεις» αναφέρει η επιστημονική ομάδα.
«Ωστόσο, έχουμε ήδη δείξει ότι η κατανάλωση καφέ κατά την εγκυμοσύνη δεν έχει ισχυρή αιτιώδη επίδραση στο βάρος γέννησης, τη διάρκεια της κύησης, τον κίνδυνο αποβολής ή θνησιγένειας. Άλλες επιπτώσεις - όπως η ψυχική υγεία ή ο κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου για το παιδί στο μέλλον - θα πρέπει να διερευνηθούν» συνεχίζουν.
Η ασφαλής δόση
Η παραπάνω μελέτη κλείνει, τονίζοντας ότι παρά τα ευρήματά της, τάσσεται υπέρ των κλινικών οδηγιών που αναφέρουν ότι η χαμηλή έως μέτρια κατανάλωση καφέ κατά την εγκυμοσύνη είναι ασφαλής για τη μητέρα και το έμβρυο.
Η προτεινόμενη δόση κυμαίνεται περίπου στα 200 mg καφεΐνης την ημέρα και θεωρείται ασφαλής. Όπως σε όλες τις σχετικές με την εγκυμοσύνη έρευνες, το Α και το Ω είναι κάθε γυναίκα να συμβουλεύεται τον γιατρό της.
ΠΗΓΗ: LIFO (με πληροφορίες από The Conversation και Psypost)