Στάση αναμονής μέχρι να τα βρουν μεταξύ τους για τους αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ

Χθες οι βουλευτές παρόλο που συνεδρίαζαν για ώρες για την τροποποίηση της νομοθεσίας, αποφάσισαν να αναβληθεί η ψήφιση και να επανέλθουν τη Δευτέρα. Την ώρα που χιλιάδες πολίτες ανησυχούν.

Article featured image
Article featured image

Με 35 ψήφους υπέρ και επτά εναντίον η ολομέλεια, που συνεδρίασε χθες, αποφάσισε να μεταφέρει στην συνεδρίαση της Δευτέρας, πριν την έναρξη της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς, τη συζήτηση της πρότασης νόμου που αφορά τη διαδικασία για ανάκληση μηχανοκίνητων οχημάτων με ελαττωματικούς αερόσακους ΤΑΚΑΤΑ.

Εναντίον της αναβολής τάχθηκαν οι Βουλευτές Αλέκος Τρυφωνίδης, Κωστής Ευσταθίου, Μιχάλης Γιακουμή, Μάριος Κάρογιαν, Μαρίνος Μουσιούττας, Σταύρος Παπαδούρης και Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Το θέμα που απασχολεί χιλιάδες πολίτες που αναμένουν πλήρη ενημέρωση για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος λόγω των ελαττωματικών αερόσακων στα οχήματά τους, πήρε αναβολή και ως εκ τούτου θα πρέπει να περιμένουν τους βουλευτές να τα βρουν μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι βουλευτές συνεδρίαζαν για ώρες για τροποποιήσεις επί της πρότασης που κατατέθηκε, χωρίς όμως να βγάλει πουθενά για να καταλήξουν να ζητούν αναβολή με σκοπό να εξετάσουν σε βάθος τις τροποποιήσεις και να επανέλθουν τη Δευτέρα.

Απάντησε στις επικρίσεις ο Βαφεάδης

Μετά το χάος που προκλήθηκε στη Βουλή, ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, αλλά και να πάρει θέση για τις επικρίσεις που δέχεται τα τελευταία 24ωρα.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κος Βαφεάδης ανέφερε πως το πρόβλημα με τους αερόσακους TAKATA είναι ένα θέμα που υπάρχει εδώ και 20 χρόνια. «Όταν εμείς αναλάβαμε είχε προηγηθεί το δυστύχημα με τον Κυριάκο Όξινο, είχαμε συζητήσει το θέμα σε δύο εκπομπές. Επίσης είχαμε προβεί σε ενέργειες όσον αφορά την ενημέρωση του κοινού και εντατικοποίηση της εποπτείας, όπως προνοεί η νομοθεσία», είπε.

Όσον αφορά την στάση των βουλευτών είπε πως έχει αναγνωριστεί και από τους ίδιους (σ.σ βουλευτές) πόσο ουσιαστική ήταν η παρουσία και του ΤΟΜ και της Νομικής Υπηρεσίας για την ετοιμασία της πρότασης Νόμου, τονίζοντας ότι «δεν συμφωνώ με αυτή την κατηγορία. Αυτοί που κατηγορούν και το κάνουν από ένα βήμα, εύκολα το κάνουν. Δεν μπορούν να κατηγορούν όταν το ΤΟΜ συμμετείχε για ώρες στις συνεδριάσεις και σε συναντήσεις με βουλευτές. Αναμένω ότι το αποτέλεσμα της Δευτέρας θα είναι τέτοιο που θα δώσει τα εργαλεία στο ΤΟΜ για να λύσει το θέμα».

Ο αρμόδιος υπουργός εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν έχει συμφωνηθεί η πρόταση από τους βουλευτές σημειώνοντας ότι «πήραν χρόνο να το μελετήσουν και ενδεχομένως να έχουμε αλλαγές, ενδεχομένως και να μην έχουμε. Πρέπει να κλείσουμε την αλυσίδα ενημέρωσης». Έθεσε μάλιστα το θέμα της ασφάλειας, διερωτώμενος «τι προτιμούμε; Να κυκλοφορούμε με ένα όχημα εν δυνάμει κίνδυνο ή να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κινδυνεύει κάποιος; Αν ένας έχει ένα εισαγόμενο από τρίτη χώρα και πρέπει να γίνει αντικατάσταση αερόσακου, από ποιο κανάλι θα γίνει αυτή η αλλαγή;»

Σχετικά με τις ευθύνες τόνισε ότι «ο κανονισμός είναι ξεκάθαρος για το πού βρίσκονται οι ευθύνες, για το τι πρέπει να κάνει το ΤΟΜ και τι πρέπει να κάνουν οι διανομείς και κατασκευάστριας εταιρείας. Αυτό που προκύπτει στην Κύπρο είναι τα λεγόμενα γκρίζα οχήματα, όπου υπάρχει ένα κενό στην αλυσίδα ενημέρωσης».


Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΡΙΚ/SigmaLive

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ