Η Κύπριοι πεθαίνουμε από την ξερή «κκελέ» μας

Κάποτε ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε και αυτό.

Article featured image
Article featured image

Το 35% των θανάτων στην Κύπρο συνδέεται με παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα. Συνήθειες που ενώ γνωρίζουμε ότι μας σκοτώνουν, εξακολουθούμε να διατηρούμε με ευλάβεια.

Αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που οργάνωσαν οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Η ημερίδα είχε στόχο τη δημιουργία μιας Εθνικής Στρατηγικής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσω της υγιεινής διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το Υπουργείο, ειδικοί και φορείς συζήτησαν τη σημερινή κατάσταση στην Κύπρο, εξέτασαν στατιστικά στοιχεία και πρότειναν ιδέες για την ανάπτυξη αυτής της στρατηγικής. Από την ανάλυση των δεδομένων φάνηκε ότι το 35% των θανάτων οφείλεται σε παράγοντες υγείας που επηρεάζονται από τον τρόπο ζωής. Παρόλο που το ποσοστό είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (39%), παραμένει σημαντικό.

Επιπλέον, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, παίζουν επίσης ρόλο στη θνησιμότητα. Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι μόνο το 22% των Κυπρίων ενηλίκων ασκείται επαρκώς (τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα), ποσοστό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (33%).

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο βασικός στόχος της Δημόσιας Υγείας είναι η βελτίωση της υγείας για όλους και η μείωση των ανισοτήτων. Η Εθνική Στρατηγική για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, που ετοιμάζεται, στοχεύει στην εφαρμογή μέτρων, προγραμμάτων και πολιτικών που θα ενισχύσουν τη Δημόσια Υγεία. Για να γίνει αυτό, απαιτείται συνεργασία μεταξύ κρατικών φορέων και άλλων οργανισμών, σύμφωνα με τη φιλοσοφία του ΠΟΥ «Υγεία σε όλες τις Πολιτικές».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ