Κινηματογράφος
6 facts που (ίσως) δεν γνωρίζεις για την ταινία «Τιτανικός»
Τον Δεκέμβριο του 1997 κάνει το ντεμπούτο της στους κινηματογράφους, η οσκαρική ταινία που άφησε εποχή. Μπορεί να αισθάνεσαι ότι γνωρίζεις τα πάντα για την ταινία, όμως υπάρχουν κάποια γεγονότα που ίσως σου διαφεύγουν.
Σαν σήμερα, 19 Δεκεμβρίου του 1997, κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες του κινηματογράφου, η ταινία του Τζέιμς Κάμερον, «Τιτανικός». Μια ταινία που έγινε η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.
Οι προσεγμένες και συνάμα ακριβοπληρωμένες σκηνές της ταινίας, έκαναν (και κάνουν μέχρι σήμερα) χιλιάδες θεατές να δακρύσουν. Η ρομαντική ιστορία μυθοπλασίας ανάμεσα στην Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) και τον Τζάκ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) όπως και οι λεπτομέρειες για τα τραγικά γεγονότα της βύθισης του ιστορικού πλοίου χάρισαν στην ταινία 11 βραβεία Όσκαρ.
Πιο κάτω καταγράφουμε έξι πράγματα που (ίσως) δεν γνώριζες για την οσκαρική ταινία.
Σκηνές από το πραγματικό ναυάγιο εμφανίζεται στην ταινία
Στις αρχικές σκηνές της ταινίας, ο Μπροκ Λόβετ (Μπιλ Πάξτον) και το πλήρωμά του κατεβαίνουν σε βάθος μεγαλύτερο από 4.000 μέτρα (13.120 πόδια) για να εξερευνήσουν τον Τιτανικό. Έτσι, ορισμένες από τις εικόνες που βλέπουμε στην ταινία προέρχονται από το πραγματικό ναυάγιο, το οποίο ο Τζέιμς Κάμερον επισκέφθηκε πολλές φορές κατά την προετοιμασία της ταινίας. Αυτές οι λήψεις τραβήχτηκαν με ειδική κάμερα, σχεδιασμένη να αντέχει την τεράστια πίεση του βυθού. Οι πραγματικές εικόνες του πλοίου συνδυάστηκαν με πλάνα ετοιμάστηκαν σε στούντιο.
Η Σελίν Ντιόν αρχικά αρνήθηκε να τραγουδήσει το «My Heart Will Go On»
Παρόλο που είναι πλέον ένα από τα πιο εμβληματικά soundtrack ταινιών, το «My Heart Will Go On» παραλίγο να μην ηχογραφηθεί ποτέ. Κατά τη διάρκεια του μοντάζ της ταινίας, ο συνθέτης Τζέιμς Χόρνερ έμαθε ότι ο σκηνοθέτης Τζέιμς Κάμερον δεν ήθελε να συμπεριληφθεί τραγούδι στον Τιτανικό, για να αποφύγει την υπερβολική εμπορική προώθηση. Ωστόσο, ο Χόρνερ, ακολουθώντας το ένστικτό του, συνεργάστηκε με τον στιχουργό Γουίλ Τζένινγκς για να δημιουργήσουν ένα τραγούδι που θα ταίριαζε με το σενάριο. Και οι δύο πίστευαν ότι με το σωστό τραγούδι και τη σωστή ερμηνεύτρια, ο Κάμερον θα άλλαζε γνώμη.
Το 1997, με το τραγούδι έτοιμο, ο Χόρνερ προσέγγισε τη Σελίν Ντιόν, μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της εποχής. Παραδόξως, η Ντιόν δεν ενθουσιάστηκε με το τραγούδι και πίστευε ότι θα αποτύγχανε. Ο σύζυγός και μάνατζέρ της, Ρενέ Ανζελίλ, την έπεισε να ηχογραφήσει τουλάχιστον ένα demo πριν απορρίψει την πρόταση. Η Σελίν Ντιόν ηχογράφησε το «My Heart Will Go On» σε μία μόνο λήψη. Ενθουσιασμένος, ο Χόρνερ παρουσίασε το demo στον Κάμερον, ο οποίος πείστηκε από το αποτέλεσμα και συμφώνησε να το χρησιμοποιήσει ως soundtrack της ταινίας.
Το τραγούδι έγινε παγκόσμια επιτυχία πριν καν κυκλοφορήσει η ταινία στις 7 Δεκεμβρίου 1997. Η Σελίν Ντιόν κέρδισε το Όσκαρ και τη Χρυσή Σφαίρα για το καλύτερο τραγούδι, καθώς και βραβεία για την ηχογράφηση και το τραγούδι της χρονιάς το 1998.
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν σχεδιάζει την Κέιτ στην ταινία
Αυτή η πληροφορία ίσως απογοητεύσει ορισμένους θαυμαστές, αλλά είναι κάτι που ισχύει. Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο δεν σχεδιάζει στην ταινία. Στη διάσημη σκηνή όπου ο Τζακ (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) σχεδιάζει τη Ρόουζ (Κέιτ Γουίνσλετ) γυμνή, ο ηθοποιός δεν είναι πραγματικά το πρόσωπο πίσω από την ζωγραφιά . Ο Λεονάρντο αποδείχθηκε ανεπαρκής στο σχέδιο και δεν μπορούσε να αποτυπώσει σωστά τις γραμμές που απαιτούσε ο σκηνοθέτης.
Ο Τζέιμς Κάμερον έλυσε το πρόβλημα μόνος του. Τα χέρια που φαίνονται σε κοντινό πλάνο κατά τη διάρκεια της σκηνής είναι του ίδιου του σκηνοθέτη. Για να είναι συνεπής η σκηνή, το πλάνο αντιστράφηκε ψηφιακά, καθώς ο Κάμερον είναι αριστερόχειρας.
Ο Τζέιμς Κάμερον γύρισε και ένα εναλλακτικό τέλος
Η σκηνή όπου η Ρόουζ, σε μεγάλη ηλικία, πετάει το περιδέραιο «Η Καρδιά του Ωκεανού» στη θάλασσα είναι πλέον κλασική. Ωστόσο, ο Τζέιμς Κάμερον γύρισε και ένα εναλλακτικό τέλος. Σε αυτή την εκδοχή, καθώς η Ρόουζ ετοιμάζεται να πετάξει το περιδέραιο, ο Μπροκ Λόβετ τη συναντά και συνειδητοποιεί ότι είχε το αντικείμενο που έψαχνε.
Η Ρόουζ προσπαθεί να τον πείσει ότι η αναζήτησή του δεν είχε πραγματική αξία. «Μόνο η ζωή έχει αξία, και κάθε μέρα πρέπει να μετράει», του λέει πριν πετάξει το περιδέραιο στη θάλασσα. Ο Μπροκ, ανακουφισμένος, εγκαταλείπει τα όνειρά του για πλούτη.
Ορισμένοι χαρακτήρες είναι υπαρκτά πρόσωπα
Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του σεναρίου του Τζέιμς Κάμερον είναι μυθοπλασία, ορισμένοι χαρακτήρες βασίζονται σε πραγματικά πρόσωπα. Αυτό ισχύει για το ηλικιωμένο ζευγάρι που αγκαλιάζεται για τελευταία φορά στην καμπίνα του, ενώ το πλοίο βυθίζεται. Οι χαρακτήρες βασίζονται στους Ίντα και Ίσιντορ Στράους, ιδιοκτήτες του πολυκαταστήματος Macy's στη Νέα Υόρκη, που επέβαιναν στον Τιτανικό το 1912.
Η Ίντα είχε τη δυνατότητα να επιβιβαστεί σε σωσίβια λέμβο, αλλά αρνήθηκε να φύγει χωρίς τον σύζυγό της. Σύμφωνα με τη μαρτυρία της υπηρέτριάς τους, η Ίντα είπε: «Είχαμε σαράντα υπέροχα χρόνια μαζί. Αν δεν έρθεις, δεν θα φύγω ούτε εγώ», παραχωρώντας τη θέση της στη λέμβο.
Μια επιστημονική μελέτη για το αν ο Τζακ μπορούσε να επιβιώσει
Το ερώτημα αν ο Τζακ μπορούσε να επιβιώσει στη σχεδία με τη Ρόουζ απασχολεί τους θαυμαστές εδώ και χρόνια. Ο Τζέιμς Κάμερον ζήτησε επιστημονική μελέτη για να το αποδείξει.
Σύμφωνα με την ανάλυση, δεν υπήρχε τρόπος να επιβιώσουν και οι δύο. «Ο Τζακ έπρεπε να πεθάνει. Είναι μια ιστορία για την αγάπη, τη θυσία και τη θνητότητα», εξήγησε ο σκηνοθέτης.
Ο Τζέιμς Κάμερον εμφανίζεται στην ταινία
Ο σκηνοθέτης της ταινίας εμφανίζεται σε διάφορες σκηνές στην ταινία. Στις αρχικές σκηνές της ταινίας, ο Τζέιμς Κάμερον ακούγεται να δίνει την εντολή «Πλήρη ταχύτητα». Επίσης, εμφανίζεται ως επιβάτης που εξετάζεται για ψείρες πριν επιβιβαστεί.