Μετά από 20 χρόνια επίπονης έρευνας, αρχαιολόγος υποστηρίζει ότι εντόπισε την τοποθεσία της Μάχης του Γρανικού, μια από τις πιο σημαντικές πολεμικές συγκρούσεις του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Παρά την πολύχρονη αναζήτηση και τις προσπάθειες άλλων επιστημόνων τα προηγούμενα χρόνια, η τοποθεσία παρέμενε άγνωστη για πάνω από 150 χρόνια.
Η έρευνα του καθηγητή Ρειχάν Κόρπε ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες με στόχο την ανακάλυψη του πεδίου της μάχης του Γρανικού, μιας σύγκρουσης που πραγματοποιήθηκε πριν από 2.400 χρόνια.
Παρά την πολύχρονη αναζήτηση και τις προσπάθειες άλλων επιστημόνων τα προηγούμενα χρόνια, η τοποθεσία παρέμενε άγνωστη.
Ο καθηγητής Κόρπε, επιστημονικός σύμβουλος του έργου και μέλος του Τμήματος Ιστορίας στο τουρκικό Πανεπιστήμιο Çanakkale Onsekiz Mart (ÇOMÜ), ανακοίνωσε την ανακάλυψη.
«Εντοπίσαμε τη διαδρομή και την περιοχή του αρχαίου οικισμού που αναζητούνταν για σχεδόν 150 χρόνια. Βρήκαμε το μονοπάτι που ακολούθησε ο Αλέξανδρος για να φτάσει στον τόπο της Μάχης του Γρανικού» υποστήριξε ο ίδιος κατά την ανακοίνωσή του.
Ο καθηγητής Κόρπε, ο οποίος είναι μέλος του τμήματος Ιστορίας της Σχολής Τεχνών και Επιστημών του ÇOMÜ, ανέφερε σε συνάντηση με τοπικούς αξιωματούχους ότι η μάχη έγινε κοντά σε ένα ποτάμι, το οποίο ήταν γνωστό ως Γρανικός, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά του σημερινού Τσανάκκαλε, στην «καρδιά» της πεδιάδας που βρίσκεται κοντά στο χωριό Özbek.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Μέγας Αλέξανδρος «ξεκίνησε την εκστρατεία του από την πεδιάδα του χωριού Özbek, κινήθηκε ανατολικά στη Λάμψακο, διέσχισε τα βουνά και κατέβηκε στην πεδιάδα της Πηγαίας για να φτάσει στον ποταμό Γρανικό».