Πόσοι Κύπριοι συνεχίζουν να δουλεύουν ακόμη και μετά τη συνταξιοδότηση;
Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι συνταξιούχοι συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι τα «βαθιά γεράματα».
Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024
2
λεπτά
Η επιθυμία να παραμείνουν παραγωγικοί ή η οικονομική ανάγκη είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να εργάζονται ακόμη και μετά τη λήψη σύνταξης
Το 13% των συνταξιούχων στην Ε.Ε. το 2023 συνέχισαν να εργάζονται τους πρώτους έξι μήνες, αφού έλαβαν σύνταξη γήρατος.
Μεταξύ αυτών, περίπου οι μισοί διατήρησαν την προηγούμενη δουλειά τους, ενώ οι άλλοι μισοί άλλαξαν εργασία ή μείωσαν το ωράριό τους.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την τελευταία έρευνα εργατικού δυναμικού (EU-LFS) της Eurostat.
«Μπορεί να φαίνεται χαμηλός αριθμός, αλλά οι ηλικίες συνταξιοδότησης έχουν αυξηθεί κατά πολλά χρόνια σε πολλές χώρες της ΕΕ», δήλωσε ο Jelle Lossbroek, ερευνητής της αγοράς εργασίας στο Διεπιστημονικό Δημογραφικό Ινστιτούτο των Κάτω Χωρών (Nidi).
Οι χώρες της Βαλτικής είχαν το υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων μετά τη συνταξιοδότηση.
Η Εσθονία έφτασε το 54%, ακολουθούμενη από τη Λετονία με 44,2% και τη Λιθουανία με 43,7%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία με 1,7%, στην Ελλάδα με 4,2% και στην Ισπανία με 4,9%.
Όσον αφορά στη χώρα μας, το ποσοστό των ανθρώπων που συνέχισαν να εργάζονται μετά τη συνταξιοδότηση ανήλθε στο 29,6%.
Σχεδόν τα δύο τρίτα των ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται είτε δήλωσαν ότι απολάμβαναν την εργασία τους και ότι ήταν παραγωγικοί, είτε το έκαναν λόγω οικονομικής ανάγκης.
Η επιθυμία να παραμείνουν κοινωνικά ενεργοί (11,2%) και η οικονομική ελκυστικότητα της εργασίας (9,1%) αναφέρθηκαν επίσης ως λόγοι για τη συνέχιση της εργασίας.
Η Δανία, οι Κάτω Χώρες και η Ιταλία είχαν το υψηλότερο ποσοστό ατόμων που συνέχισαν να εργάζονται επειδή απολάμβαναν τη δουλειά τους.
Από την άλλη πλευρά, η οικονομική ανάγκη ήταν ο κύριος λόγος για τη συνέχιση της εργασίας στην Κύπρο, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, με 68,6%, 54,3% και 53,6% αντίστοιχα.
«Χώρες όπως το Λουξεμβούργο και οι Κάτω Χώρες έχουν πολύ γενναιόδωρες συντάξεις, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη το υψηλό κόστος ζωής, ενώ οι χώρες της Ανατολικής ή της Νότιας Ευρώπης γενικά βασίζουν τα συνταξιοδοτικά τους συστήματα σε μεγάλο βαθμό στο μισθό που είχαν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Lossbroek.
«Έτσι, σε χώρες όπως η Ολλανδία, τα επίπεδα φτώχειας μειώνονται ξαφνικά όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ηλικία συνταξιοδότησης, επειδή λαμβάνουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα ανεξάρτητα από την προηγούμενη κατάσταση. Αυτό δεν συμβαίνει στις νότιες ή ανατολικές χώρες».
Η μετάβαση από την αγορά εργασίας στη συνταξιοδότηση αρχίζει συνήθως όταν οι άνθρωποι φτάνουν στα τέλη της δεκαετίας των 50, με την πλειονότητα των ατόμων να εγκαταλείπουν την αγορά εργασίας πριν από την ηλικία των 70 ετών.
Με πληροφορίες από Euronews
Δείτε επίσης
Νέος κατάλογος με τις δέκα καλύτερες χώρες για να ζεις ως συνταξιούχος