Πάνω από 1 στα 6 παιδιά παγκοσμίως ζουν σε εμπόλεμες ζώνες

Σύμφωνα με την UNICEF, από το 1990, η αναλογία των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές έχει διπλασιαστεί.

Article featured image
Article featured image

Ο αριθμός των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες ή έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων είναι υψηλότερος από ποτέ, σύμφωνα με την UNICEF.

Περίπου 473 εκατομμύρια παιδιά υπολογίζεται ότι ζουν σε εμπόλεμες περιοχές (περισσότερα από ένα στα έξι παγκοσμίως)
, όπως αναφέρει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά σε μία έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Η αναλογία των παιδιών που ζουν σε εμπόλεμες περιοχές έχει διπλασιαστεί, από περίπου 10% τη δεκαετία του 1990 σε σχεδόν 19% σήμερα. Σύμφωνα με την UNICEF, παιδιά σε όλο τον κόσμο σκοτώνονται και τραυματίζονται, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο, στερούνται ζωτικών εμβολίων ή υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό.

«Από κάθε, σχεδόν, άποψη το 2024 ήταν ένα από τα χειρότερα έτη για τα παιδιά σε συγκρούσεις στην ιστορία της UNICEF - τόσο σε αριθμό παιδιών που έχουν επηρεαστεί όσο και σε επίπεδο αντίκτυπου στις ζωές τους», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF Κάθριν Ράσελ.

«Ένα παιδί που μεγαλώνει σε μια ζώνη συγκρούσεων είναι πολύ πιο πιθανόν να εγκαταλείψει το σχολείο, να υποσιτίζεται, ή να αναγκαστεί να φύγει από το σπίτι του... Αυτή δεν πρέπει να είναι η νέα κανονικότητα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε μια γενιά παιδιών να γίνει παράπλευρη απώλεια ανεξέλεγκτων πολέμων στον κόσμο».


47,2 εκατομμύρια παιδιά είχαν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων και βίας μέχρι τα τέλη του 2023.


Οι τάσεις για το 2024 δείχνουν περαιτέρω αύξηση των εκτοπισμών επειδή διάφορες συγκρούσεις έχουν ενταθεί, περιλαμβανομένων εκείνων στην Αϊτή, στον Λίβανο στη Μιανμάρ, στα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο Σουδάν.





Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ