Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ειδώλιο 7.000 ετών που μοιάζει με… εξωγήινο πλάσμα
Τι αναφέρουν για το πώς δημιουργήθηκε και τι ακριβώς απεικονίζει.
Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024
2
λεπτά
Αρχαιολόγοι στο Κουβέιτ δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την ανακάλυψη ενός πήλινου ειδωλίου 7.000 ετών -για την ακρίβεια, της κεφαλής του- που θυμίζει πολύ έντονα σύγχρονες απεικονίσεις εξωγήινων πλασμάτων.
Το ειδώλιο αυτό φαίνεται να απεικονίζει ένα μάλλον υπερφυσικό ον και το στυλ αυτό δεν ήταν σπάνιο στην αρχαία Μεσοποταμία- ωστόσο είναι το πρώτο του είδους του που ανακαλύπτεται στο Κουβέιτ ή στον Περσικό Κόλπο. Έχει στενόμακρο κρανίο, επίπεδη μύτη και σχιστά μάτια και βρέθηκε σε φετινές ανασκαφές στη Μπάχρα 1- προϊστορικό αρχαιολογικό χώρο στο βόρειο Κουβέιτ, όπου κοινή αρχαιολογική ομάδα Κουβεϊτιανών και Πολωνών κάνει ανασκαφές από το 2009. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους οικισμούς της Αραβικής Χερσονήσου και θεωρείται ότι κατοικήθηκε από το 5500 πΧ ως το 4900 πΧ. Κατά την περίοδο αυτή στη Μπάχρα 1 έζησαν οι Ουμπαΐντ, ένας πολιτισμός της Μεσοποταμίας που είναι γνωστός για τα χαρακτηριστικά του κεραμικά, περιλαμβανομένων μορφών τέτοιου είδους. Οι Ουμπαΐντ αναμείχθηκαν με τις νεολιθικές κοινωνίες της περιοχής κατά την 6η χιλιετία πΧ, μετατρέποντάς την σε «χωνευτήρι», κατά την Ανιέσκα Σίμτσακ, επικεφαλής αποστολής στην Μπάχρα 1, υπεύθυνη για ευρήματα μικρού μεγέθους, όπως το συγκεκριμένο ειδώλιο. Όπως σημείωσε η ίδια ήταν αυτή η επαφή μεταξύ των ανθρώπων και των πολιτισμών τους που δημιούργησε ένα «προϊστορικό σταυροδρόμι πολιτιστικής ανταλλαγής».
«Η ανακάλυψη αυτού του ειδωλίου ήταν απόλυτη έκπληξη για όλη την ομάδα, καθώς ήταν το πρώτο εύρημα τέτοιου τύπου όχι μόνο μεταξύ των 1.500 μικρών αντικειμένων που βρέθηκαν στη Μπάχρα 1, μα και στη περιοχή του Κόλπου» πρόσθεσε η ίδια. Επιπλέον, είναι φτιαγμένο από πηλό της Μεσοποταμίας, όχι όπως άλλα κεραμικά του Κόλπου, κάτι που δείχνει ότι οι Ουμπαΐντ, έφερναν ενεργά τις παραδόσεις της πατρίδας τους στην περιοχή.
Τα ειδώλια των Ουμπαΐντ συχνά αποκαλούνται «σαυροκέφαλα», «πτηνόμορφα» ή «οφιοειδή». Το συγκεκριμένο πιθανότατα έχει κάποιον συμβολισμό, ακόμα και αν βρέθηκε σε μια περιοχή που μάλλον ήταν σε χρήση για κοινές και όχι ειδικές ή συμβολικές δραστηριότητες. Το εύρημα θεωρείται ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με τις τελετουργίες και τις κοινωνικές πρακτικές των Ουμπαΐντ, καθώς και για τις σχέσεις μεταξύ του Κόλπου και της Μεσοποταμίας.
Ως προς τα ασυνήθιστα χαρακτηριστικά αυτών των ειδωλίων, έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες: Μία εξ αυτών είναι πως δείχνουν τεχνητή παραμόρφωση κρανίου, κάτι που έκαναν οι Ουμπαΐντ και έχει παρατηρηθεί σε σκελετούς στη Μεσοποταμία με επιμήκη κρανία. Αυτό που έκαναν ήταν να τυλίγουν επιδέσμους γύρω από τα κεφάλια μωρών ώστε αυτά να γίνουν στενόμακρα- θεωρείται ότι ενδεχομένως να ήταν κάποιο σύμβολο ταυτότητας- πχ ότι τα άτομα αυτά ανήκαν σε κάποια κοινωνική τάξη ή ειδική κατηγορία. Η πρακτική αυτή ενδέχεται να υιοθετήθηκε στην περιοχή του σημερινού Ιράν την 7η-8η χιλιετία πΧ και κορυφώθηκε στην κοινωνία των Ουμπαΐντ κατά την 5η χιλιετία.
ΠΗΓΗ: janus.gr
Δείτε επίσης
«Οι εξωγήινοι είναι εδώ», ισχυρίστηκε πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ σε χθεσινή ακρόαση στο Κογκρέσο
Ερευνητές του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι εξωγήινοι έφτασαν στη Γη και ζουν μεταμφιεσμένοι ανάμεσά μας