Ο ασθενής βυθίζεται σε παγόλουτρο, ως αναισθητικό για την επικείμενη χειρουργική επέμβαση. Όταν επιτευχθεί επαρκές μούδιασμα, ο φοιτητής του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ Lachlan Fitzgerald ξεκινά τη διαδικασία, συνδέοντας προσεκτικά μια μικροσκοπική πλακέτα κυκλωμάτων στην πλάτη του για να δημιουργήσει ένα βιοϋβριδικό ρομπότ, μισό ζωντανός οργανισμός, μισό μηχανή.
Ο ασθενής είναι στην πραγματικότητα ένα σκαθάρι και η συσκευή που μοιάζει με σακίδιο πλάτης στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στις κεραίες του, επιτρέποντας στον Fitzgerald να ελέγχει τις κινήσεις του, αξιοποιώντας παράλληλα τη φυσική του ευκινησία.
«Μόνο όταν φεύγει από την επιθυμητή διαδρομή που θέλουμε να ακολουθήσει, επεμβαίνουμε και του λέμε να πάει προς τα εκεί που ζητάμε εμείς», λέει ο Fitzgerald, ο οποίος σπουδάζει μαθηματικά και μηχανική και ελπίζει να δημιουργήσει έναν στρατό από σάιμποργκ έντομα έρευνας και διάσωσης.
«Οραματιζόμαστε ένα μέλλον όπου μετά από μια αστική καταστροφή, όπως ένας σεισμός ή μια βομβιστική επίθεση, αν οι άνθρωποι δεν μπορούν να έχουν ασφαλή πρόσβαση στο σημείο της καταστροφής, θα μπορούμε να στείλουμε ένα σωρό σκαθάρια-σάιμποργκ για να περιηγηθούν στη ζώνη της καταστροφής γρήγορα και αποτελεσματικά», λέει.
Το εργαστήριο βιορομποτικής στο οποίο εργάζεται ο Φιτζέραλντ τοποθετεί σακίδια ελέγχου σε κατσαρίδες-ρινόκερους, ένα είδος που ζει στην Αυστραλία και μπορεί να φτάσει σε μήκος μέχρι και οκτώ εκατοστά, και σε μαύρα σκαθάρια – είδη από τη συγκεκριμένη οικογένεια σκαθαριών απαντώνται σε περιβάλλοντα που κυμαίνονται από τροπικές σαβάνες έως ξηρές ερήμους σε όλο τον κόσμο.