Μπορούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου να επηρεάσουν τον τρόπο που σας βλέπουν οι άλλοι;
Ποια χαρακτηριστικά καθορίζουν αν «φαίνεσαι» πλούσιος ή φτωχός.
Πέμπτη 01 Φεβρουαρίου 2024
2
λεπτά
Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, το σχήμα του προσώπου θα μπορούσε να επηρεάσει την αντίληψη των ανθρώπων για τον πλούτο ενός ατόμου.
Φαίνεται πως οι πλούσιοι έχουν στενά, φιλικάπρόσωπα, σύμφωνα με μια μελέτη προκαταλήψεων.
Αντίθετα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης λένε ότι οι φτωχοί φαίνονται τραχείς και ανίκανοι.
Στη μελέτη, οι επιστήμονες ανέλυσαν τις αυθόρμητες απόψεις που δημιουργούν οι άνθρωποι ο ένας για τον άλλον και διαπίστωσαν ότι πρόσωπα που θεωρούνται «πλούσια» θεωρούνται επίσης πιο αξιόπιστα.
Έχουν χαμογελαστά στόματα,ευδιάκριταχαρακτηριστικά, ανασηκωμένα φρύδια, μάτια σε κοντινή απόσταση και ροδαλά μάγουλα - χαρακτηριστικά που φαίνονται επίσης αξιόπιστα, ζεστά και ικανά.
Εν τω μεταξύ, τα πρόσωπα που θεωρούνται «φτωχά» έχουν χαμηλωμένα φρύδια, πιο κοντό πηγούνι, στραμμένο το στόμα προς τα κάτω και πιο σκούρες, πιο ψυχρές αποχρώσεις του δέρματος - κάτι που τα κάνει να φαίνονται αναξιόπιστα, ψυχρά και ανίκανα.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στο τι κάνει κάποιον να φαίνεται ανώτερης ή κατώτερης κοινωνικής τάξης και πώς αυτά τα χαρακτηριστικά συνδέονται με τις αντιλήψεις για την προσωπικότητα ενός ατόμου.
Ο Δρ Thora Bjornsdottir, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι οι βιαστικές απόψεις που βασίζονται αποκλειστικά στην εμφάνιση μπορεί να έχουν μακροχρόνιες συνέπειες για τα άτομα.
Είπε χαρακτηριστικά: «Τα άτομα που θεωρούνται ότι είναι υψηλής ή χαμηλής κοινωνικής τάξης συχνά θεωρείται ότι έχουν επίσης καλά ή κακά χαρακτηριστικά, αντίστοιχα. Τέτοιες απόψεις σχηματίζονται ακόμη και μόνο από την εμφάνιση του προσώπου, και αυτό μπορεί να έχει ουσιαστικές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένου του μειονεκτήματος όσων θεωρούνται κατώτερης κοινωνικής τάξης. Τα στερεότυπα που διατηρούμε μεροληπτούν τις αντιλήψεις μας. Οι εντυπώσεις μας για τους άλλους ανθρώπους μπορεί να τους οδηγήσουν σε ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα για εκείνους».
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρόσωπα που θεωρούνταν άσχημα ήταν πιο «βρεφικά», με στρογγυλεμέναχαρακτηριστικά όπως του παιδιού. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να σχετίζονται επίσης με κακή φυσική κατάσταση, χαμηλή νοημοσύνη ή υποτακτική προσωπικότητα.
Εν τω μεταξύ, τα «πλούσια» πρόσωπα ήταν μακρύτερα και με πιο ευδιάκριτα χαρακτηριστικά, με προεξέχουσες μύτες, το στόμα τους έχει μια κλίση προς τα πάνω και ψηλά μέτωπα.
Αυτά τα χαρακτηριστικά τους έκαναν να φαίνονται πιο κυρίαρχοι, ικανοί και ειλικρινείς.
Η καθηγήτρια Rachael Jack είπε: «Η έρευνά μας δείχνει πώς συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του προσώπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη σύνδεση των αντιλήψεων της κοινωνικής τάξης με τα σχετικά στερεότυπα.
«Αυτά τα ευρήματα δεν είναι μόνο πολύτιμα για την προώθηση της κατανόησής μας για τις κεντρικές θεωρίες κοινωνικής αντίληψης, αλλά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν σε μελλοντικές παρεμβάσεις σχεδιασμένες να διακόψουν τις προκατειλημμένες αντιλήψεις».