Οι μεταλλαγμένοι λύκοι του Τσερνόμπιλ γεννούν ελπίδες για τη θεραπεία του καρκίνου
Τα άγρια ζώα -που εκτίθενται καθημερινά σε τεράστια επίπεδα καρκινογόνου ραδιενέργειας- πέτυχαν κάτι θεωρητικά ακατόρθωτο.
Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2024
3
λεπτά
Οι μεταλλαγμένοι λύκοι που περιπλανώνται στη Ζώνη Αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ φαίνεται να έχουν αναπτύξει ανθεκτικά στον καρκίνο γονιδιώματα – αυξάνοντας τις ελπίδες ότι τα εν λόγω ευρήματα θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να καταπολεμήσουν την ασθένεια στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Τα άγρια ζώα κατάφεραν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν παρά τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στην περιοχή μετά την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τσερνόμπιλ το 1986, που αποτέλεσε το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στον κόσμο. Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την έκρηξη που προκάλεσε τη διαρροή καρκινογόνου ραδιενέργειας στο περιβάλλον και μια ζώνη 1.000 τετραγωνικών μιλίων αποκλείστηκε για να αποφευχθεί περαιτέρω έκθεση των ανθρώπων. Έκτοτε, η άγρια ζωή έχει επιστρέψει στην περιοχή – συμπεριλαμβανομένων αγελών λύκων που φαίνεται να μην επηρεάζονται από τη χρόνια έκθεση στη ραδιενέργεια.
Η Κάρα Λαβ, εξελικτική βιολόγος και οικοτοξικολόγος στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, μελετά πώς οι μεταλλαγμένοι λύκοι έχουν εξελιχθεί ώστε να επιβιώνουν στο ραδιενεργό περιβάλλον. Το 2014, η Λαβ και οι συνάδελφοί της πήγαν στη ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και τοποθέτησαν κολάρα GPS στους λύκους, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τις κινήσεις τους. Με τα εξειδικευμένα περιλαίμια, οι ερευνητές μπορούν να λαμβάνουν μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο για το πού βρίσκονται οι λύκοι και σε πόση ακτινοβολία εκτίθενται. Πήραν επίσης, δείγματα αίματος από τους λύκους για να δουν πώς αντιδρά ο οργανισμός τους στην καρκινογόνο ακτινοβολία.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι λύκοι εκτίθενται σε 11,28 millirem ακτινοβολίας καθημερινά για όλη τους τη ζωή – πάνω από έξι φορές περισσότερο από το νόμιμο όριο ασφαλείας για τον άνθρωπο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των λύκων του Τσερνόμπιλ είναι παρόμοιο με αυτό των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε θεραπεία με ακτινοβολία. Ωστόσο, το πιο σημαντικό είναι ότι η Λαβ εντόπισε συγκεκριμένα τμήματα της γενετικής πληροφορίας των ζώων που φάνηκαν ανθεκτικά στον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου.
Η μελέτη θα μπορούσε να αποτελέσει «κλειδί» για την εξέταση του τρόπου με τον οποίο οι γονιδιακές μεταλλάξεις στους ανθρώπους μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιβίωσης από τον καρκίνο – αντιστρέφοντας το σενάριο σε πολλές γνωστές γονιδιακές μεταλλάξεις, όπως η BRCA, που προκαλούν καρκίνο.
Η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εμπόδισαν την Κάρα Λαβ και τους συνεργάτες της να επιστρέψουν στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Η ίδια δήλωσε ότι «προτεραιότητά μας είναι οι άνθρωποι και οι συνεργάτες εκεί να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς».
Η εξελικτική βιολόγος παρουσίασε τα ευρήματά της στην ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Ολοκληρωτικής και Συγκριτικής Βιολογίας στο Σιάτλ της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα.
Δείτε επίσης
Μπορούν τα σκυλιά του Τσερνόμπιλ να μάς διδάξουν τρόπους επιβίωσης σε εχθρικά περιβάλλοντα;
Οι σκύλοι του Τσερνόμπιλ – οι απόγονοι των κατοικίδιων ζώων των πρώην κατοίκων – μπορεί επίσης να διαθέτουν παρόμοια ανθεκτικότητα στον καρκίνο, αν και δεν έχουν μελετηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως τα άγρια ξαδέλφια τους. Τα σκυλιά βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή μετά την καταστροφή και προσαρμόστηκαν καλύτερα από άλλα είδη – όπως τα πτηνά, τα οποία παρουσίασαν ακραίες γενετικές βλάβες ως αποτέλεσμα της τοξικής ακτινοβολίας.