Σε λίγες εβδομάδες το WhatsApp, η δημοφιλής πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων, δεν θα είναι πια το ίδιο.
Θα υποστεί ένα σημαντικό update που θα επιτρέπει σε άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων να λειτουργούν μέσα από την εφαρμογή του. Οι χρήστες του θα δουν μέσα στο επόμενο διάστημα μια νέα επιλογή εισερχομένων στη βασική τους οθόνη.
Όπως αναφέρει η Sun, η κίνηση να επιτραπεί η ανταλλαγή μηνυμάτων από τρίτους μέσα στο WhatsApp είναι αποτέλεσμα της πράξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις ψηφιακές αγορές (DMA). Μέσα στην DMA υπάρχει μια σειρά από νέους νόμους με τους οποίους θα πρέπει να συμμορφωθούν οι εταιρείες τεχνολογίας.
Ένας από αυτούς τους νέους νόμους δηλώνει ότι εφαρμογές όπως το WhatsApp και το Facebook Messenger που ανήκουν στη Meta, δεν επιτρέπεται να είναι «υπηρεσίες gatekeeper», δηλαδή να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο με άλλα άτομα που διαθέτουν την ίδια εφαρμογή.
Ως εκ τούτου, οι εφαρμογές αυτές θα πρέπει να είναι διαλειτουργικές με άλλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων. Αυτό ισχύει για όλες τις εφαρμογές αυτού του τύπου, συμπεριλαμβανομένων των iMessage, Telegram, Google Messages και Signal.
Πώς θα λειτουργήσει
Το WhatsApp εργάζεται πάνω στο σχέδιο διαλειτουργικότητας για περισσότερο από ένα χρόνο και θα αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συμφωνία τον Μάρτιο.
Στην πράξη, ένας χρήστης του WhatsApp θα μπορεί να στείλει ένα κείμενο σε έναν χρήστη του Facebook Messenger – και το αντίστροφο – χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσει την άλλη εφαρμογή.
Αυτή η δυνατότητα θα προσφέρεται υποχρεωτικά ως επιλογή, και από εκεί και πέρα ο χρήστης θα επιλέξει αν θέλει να την ενεργοποιήσει, σύμφωνα με τον Dick Brouwer, διευθυντή μηχανικής στο WhatsApp.
«Μπορώ να επιλέξω αν θέλω ή όχι να είμαι ανοιχτός στην ανταλλαγή μηνυμάτων με τρίτους. Αυτό είναι σημαντικό, διότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια μεγάλη πηγή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας και απάτης».
Οι χρήστες του WhatsApp που ενεργοποιούν την ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ πλατφορμών θα βλέπουν ένα ξεχωριστό φάκελο εισερχομένων «συνομιλίες τρίτων» (third-party chats) στην κορυφή του μενού συνομιλιών τους, όπου θα εμφανίζονται μηνύματα από άλλες εφαρμογές.
Τα πρωτόκολλα κρυπτογράφησης
Ο λόγος για τον οποίο τα μηνύματα τρίτων θα έχουν το δικό τους εισερχόμενο είναι επειδή το WhatsApp δεν μπορεί να διασφαλίσει το ίδιο επίπεδο ασφάλειας και ιδιωτικότητας που ισχύει για τα δικά του μηνύματα, σύμφωνα με τον Brouwer.
Το WhatsApp υπερηφανεύεται για την κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο – ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας που κωδικοποιεί τα μηνύματα για να διασφαλίσει ότι κανείς δεν μπορεί να δει το περιεχόμενό τους. Το Facebook Messenger άρχισε επίσης να διαθέτει κρυπτογράφηση από άκρο σε άκρο στους χρήστες στις αρχές του 2023.
Οι εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων που θέλουν να είναι διαλειτουργικές με το WhatsApp και το Facebook Messenger της Meta θα πρέπει να συμφωνήσουν με τους όρους της εταιρείας και να χρησιμοποιούν το ίδιο πρωτόκολλο για την κρυπτογράφηση των μηνυμάτων. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν διαφορετικά πρωτόκολλα κρυπτογράφησης, αρκεί να αποδείξουν ότι αυτά φτάνουν τα πρότυπα ασφαλείας του WhatsApp.
Πηγή: cnn.gr