Σεξομολογήσεις #650: «Κι αν δεν καταφέρω να γίνω μάνα;»

Τι απαντά η Tipster σε μια ερώτηση που (δυστυχώς) απασχολεί πολλές γυναίκες εκεί έξω.

Article featured image
Article featured image

*Αν θέλεις κι εσύ απάντηση στην απορία σου, αν θέλεις να μοιραστείς μια ιστορία σου με την Tipster, γράψε στο sextalk@city.com.cy


Με τον σύζυγό μου είμαστε μαζί αρκετά χρόνια, από παιδιά ουσιαστικά. Πριν από λίγο καιρό ξεκινήσαμε τις προσπάθειες για ένα παιδί, κάτι που και οι δύο θέλουμε πολύ. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κατάφερα να μείνω έγκυος παρά το γεγονός ότι παθολογικά όλα είναι καλά, με τους γιατρούς να μην βρίσκουν την αιτία που δεν προκύπτει εγκυμοσύνη. Πλέον σκεφτόμαστε τις εξωσωματικές, παρότι φοβάμαι πολύ τη διαδικασία και δεν ξέρω αν θέλω να προχωρήσω με αυτό. Από την άλλη όμως, σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να στερήσω την ευκαιρία από τον σύζυγό μου να γίνει πατέρας ούτε και από εμένα, αφού, όπως σας είπα, είναι κάτι που θέλω καιρό. Το χειρότερό μου όμως, είναι αυτά τα βλέμματα οίκτου και λύπησης από φίλους και συγγενείς όταν με ρωτούν τι γίνεται με το μωρό και δεν έχω κάτι να τους πω. Ειλικρινά νιώθω μισή και ξέρω πως είναι λάθος αυτός ο τρόπος σκέψης, αλλά έτσι νιώθω. Και νιώθω ενοχές που φοβάμαι την εξωσωματική και σκέφτομαι αν θέλω να το κάνω και αν είναι κάτι που αξίζει, αλλά δεν τολμώ να το πω ούτε καν στον σύζυγό μου. Γνωρίζω από φίλες μου τα όσα πέρασαν κατά τη διαδικασία και ειλικρινά δεν ξέρω αν αντέχω να τα περάσω κι εγώ. Είμαι τόσο διχασμένη μέσα μου και δεν ξέρω ποια είναι η σωστή απόφαση να πάρω.



Ξέρεις, είναι τόσο τραγικό να συζητάμε ακόμη για το αν η αξία μίας γυναίκας κρίνεται από το αν θα γίνει μητέρα. Και είναι ακόμη πιο τραγικές οι τύψεις που τις φορτώνονται εάν αποφασίσει να μην γίνει ή να αν δεν θέλει να προσπαθήσει να γίνει. Αυτό που μας περιγράφεις δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί όχι την εξαίρεση, αλλά τον κανόνα και παρά το γεγονός πως στις μέρες μας όλο και περισσότεροι μιλούν ανοιχτά για το ζήτημα και κυρίως για το πόσο παρεμβατικό, αδιάκριτο και αγενές είναι ρωτάμε μία γυναίκα ή ένα ζευγάρι το θέμα του παιδιού, υπάρχουν ακόμη τόσα πολλά μίλια να διανύσουμε μέχρι να φτάσουμε στο ιδεατό -εάν υπάρχει ένα τέτοιο σημείο. Πολλά δεν έχω να πω για το ζήτημα, καθώς αποτελεί προσωπικό και ως τέτοιο πρέπει να το βλέπεις και να το κρίνεις κι εσύ. Σίγουρα πάντως, καμία γυναίκα/άντρα ή ζευγάρι δεν καθορίζεται από τη δυνατότητα ή τη θέλησή του να κάνει παιδί. Είμαστε μοναδικοί και αυτόφωτοι και η διαιώνιση του είδους μας σαφώς δεν μας κάνει σπουδαιότερους (τα παραδείγματα που αποδεικνύουν το αντίθετο είναι άπειρα). Το εάν τελικά αποφασίσεις να προχωρήσεις με τις προσπάθειες ή όχι, είναι αποκλειστικά και μόνο δική σου απόφαση γιατί στο τέλος της ημέρας στο δικό σου σώμα θα συμβεί ό,τι είναι να συμβεί, οπότε κανείς άλλος δεν πρέπει να έχει λόγο και γνώμη πάνω σε αυτό. Φυσικά και αν θες να το συζητήσεις με τον σύζυγό σου, και να του εξηγήσεις πώς νιώθεις, είναι κάτι θετικό, αλλά η τελική απόφαση αφορά εσένα αποκλειστικά. Είναι δικαίωμά σου και να φοβάσαι και να μην θέλεις. Στο κάτω κάτω υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να γίνετε γονείς, εάν πραγματικά είναι κάτι που το θέλετε.

#AskTipster

Αν θέλεις κι εσύ απάντηση στην απορία σου γράψε στο sextalk@city.com.cy

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ