Αυτό είναι το μεγαλύτερο ανακόντα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα

Ο Αμαζόνιος συνεχίζει να (μάς) εκπλήσσει.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία από Bryan Fry

Τα ανακόντα είναι τα μεγαλύτερα φίδια στον κόσμο που ζουν κατά βάση στις τροπικές περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Το μεγαλύτερο είδος ανακόντα που γνωρίζαμε έχει μήκος 7 μέτρα, ζυγίζει περίπου 100 κιλά και είχε λάβει την ονομασία Green Anaconda αλλά είναι γνωστό και ως Giant Anaconda.

Οι ειδικοί θεωρούσαν ότι υπήρχε ένα μόνο είδος Green Anaconda (Πράσινο Ανακόντα) αλλά ο Τζέσους Ρίβας καθηγητής τροπικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης θεωρούσε εδώ και αρκετά χρόνια ότι υπήρχαν και άλλα είδη Green Anaconda. Ο Ρίβας κατάφερε να οργανώσει μια αποστολή στην οποία συμμετείχαν 14 επιστήμονες από εννέα χώρες και ταξίδεψαν στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου για αναζητήσουν κάποιο Green Anaconda. Την ομάδα ακολούθησε και ο Ολλανδός βιολόγος και παρουσιαστής ντοκιμαντέρ άγριας ζωής Φρικ Βόνκ.



Στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ορινόκο το 75% της οποίας βρίσκεται στη Βενεζουέλα και το υπόλοιπο στη Κολομβία οι ερευνητές εντόπισαν ένα τεράστιο Ανακόντα με τον Βονκ να βουτά στο νερό χωρίς φόβο και να καταγράφει εντυπωσιακές εικόνες. Το ανακόντα που διαθέτει ένα τεράστιο κεφάλι αποδείχτηκε ότι είναι ένα άγνωστο είδος Green Anaconda το οποίο οι ερευνητές ονόμασαν Eunectes akayima που σημαίνει Northern Green Anaconda (Βόρειο πράσινο ανακόντα). Πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος ανακόντα που γνωρίζουμε με μήκος εννέα μέτρων και βάρος 200 κιλών.

Η ανακάλυψη εκτός των άλλων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το κομβικό ρόλο που έχει για τη ζωή και τη βιοποικιλότητα στη Γη η περιοχή του Αμαζονίου όπου γνωρίζουμε ότι διαθέτει το πιο σύνθετο οικοσύστημα στον πλανήτη και ότι εξακολουθεί να υπάρχει εκεί πολύ μεγάλος αριθμός ειδών χλωρίδας και πανίδας που δεν γνωρίζουμε αλλά με τη συστηματική καταστροφή του τροπικού δάσους για διαφόρων ειδών ανθρώπινες δραστηριότητες (ξυλεία, δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων, δημιουργία ορυχείων, δημιουργία κατοικήσιμων εκτάσεων κ.α) εξαφανίζονται μαζί του και πολλά είδη ορισμένα εκ των οποίων δεν θα μάθουμε ποτέ ότι υπήρξαν.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ