Μιλήσαμε με την κα Παναγιώτα, μια βετεράνο γεωργοκτηνοτρόφο στη Λάρνακα

Ασχολείται με την κτηνοτροφία από πολύ μικρή ηλικία και εξιστορεί στη CITY την ωμή πραγματικότητα τού να εργάζεσαι στον αγροτικό τομέα και δη να είσαι γυναίκα.

Article featured image
Article featured image

kap-lorida.jpg



Οι γυναίκες που διαπρέπουν εντός του αγροτικού τομέα είναι αρκετές αλλά και αφανείς, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην Κύπρο, με την παρουσία τους σε αυτόν τον κλάδο να καταρρίπτει το στερεότυπο που τον θέλει να είναι παραδοσιακά ανδροκρατούμενος.

Η CITY υποστήριζε ανέκαθεν την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλα τα φάσματα της ζωής και πάντα ψάχνει ευκαιρίες να αναδείξει τις ιστορίες γυναικών που βρίσκονται σε χώρους που η κοινωνία διδάχτηκε πως «δεν είναι για αυτές».

Έτσι, αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε μια σειρά συνεντεύξεων που αναδεικνύουν τι σημαίνει το να είσαι γυναίκα σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο εργασιακό κλάδο στην κυπριακή κοινωνία και σήμερα σας συστήνουμε την κα Παναγιώτα, μια βετεράνο στον χώρο της γεωργοκτηνοτροφίας.



Η Παναγιώτα Προκοπίου είναι 53 χρονών, κατάγεται από τον Άγιο Αμβρόσιο της Κερύνειας και ασχολείται με την κτηνοτροφία από πολύ μικρή ηλικία καθώς όταν ήταν νεαρή βοηθούσε τον πατέρα της με το κοπάδι και μετά τον θάνατό του συνέχισε η ίδια την οικογενειακή επιχείρηση. Το κοπάδι της αποτελείται από 700 περίπου ζώα, αιγοπρόβατα, κατσίκες και αγελάδες. Πολλά εξ αυτών τα έχει για να γεννούν ζώα και να τα αρμέγει αφού γεννήσουν για να φτιάχνει χαλούμι, ενώ τα μωρά τα φροντίζει έτσι ώστε να φτάσουν σε ηλικία που μπορούν να πωληθούν για κρέας ή για να τα κρατήσει να γίνουν και αυτά μαμάδες, συνεχίζοντας τον κύκλο της παραγωγής. Πιο κάτω, μάς περιγράφει την εμπειρία της με δικά της λόγια.

ka-panagiota-agrotisses-kap-1_city.jpg




Τι δυσκολίες αντιμετωπίζετε στην τομέα της κτηνοτροφίας;

Ασχολούμαι με αυτό το επάγγελμα όλη μου τη ζωή και μπορώ να σου πω πως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες. Αρχικά η δουλειά δεν τελειώνει ποτέ, δεν έχουμε αργίες, ούτε γιορτές, ασχολούμαστε κάθε μέρα και όλη μέρα με τη φάρμα. Αν δεν εργαστούμε σκληρά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα, αν έχεις οικογένεια να συντηρήσεις μάλιστα, δεν είναι ένα επάγγελμα που μπορεί να σε κάνει να πλουτίσεις. Ευτυχώς μας δίνουν και καμιά επιχορήγηση γιατί διαφορετικά δεν θα τα βγάζαμε πέρα.

Μια άλλη δυσκολία είναι γενικά η ακρίβεια, για να καταλάβεις κάθε μέρα χρειάζομαι τουλάχιστον 500 ευρώ για να αγοράσω τροφή για τα ζώα, αφού η τροφή είναι πιο ακριβή πλέον. Αυξήθηκε επίσης η τιμή των φαρμάκων, το πετρέλαιο και το ρεύμα, γενικά είναι μια τραγωδία, αλλά μάθαμε με αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε άλλη δουλειά. Υπάρχουν εποχές που δεν έχουμε καθόλου εισόδημα λόγω των εξόδων.


Το γεγονός πως είστε γυναίκα στον κλάδο αυτό έχει επιφέρει επιπλέον δυσκολίες;

Όχι ιδιαίτερα, οι περισσότεροι με γνωρίζουν από μικρή επειδή δούλευα με τον πατέρα μου και με έχουν ήδη σε εκτίμηση από παλιά. Δεν με σταματούν επίσης οι «ανδρικές», χειρονακτικές δουλειές, ό,τι χρειαστεί μέσα στο σπίτι ή στη φάρμα το φτιάχνω με ευκολία.

ka-panagiota-agrotisses-kap-3_city.jpg




Μιλήστε μας για τις επιχορηγήσεις από το κράτος και την ΕΕ.
Τι να σας πω, προσπαθούν να μας βοηθήσουν οικονομικά, ναι, αλλά δυστυχώς για μια φάρμα όπως τη δική μου δεν φτάνουν ούτε για ένα μήνα τροφής για τα ζώα. Πριν από πάνω από μια δεκαετία έκανα αίτηση αλλά δεν με είχαν εγκρίνει και τώρα έκανα για την κόρη μου που ασχολείται κι εκείνη. Για να μπορέσει να πάρει την επιχορήγηση είναι πολύ μεγάλη διαδικασία και τα χρήματα που της δίνουν δεν είναι αρκετά για να αγοράσει αυτά που χρειάζεται.


Τι συμβουλή θα δίνατε σε κάποια γυναίκα που θα ήθελε να ασχοληθεί σήμερα με τον κλάδο σας;

Δεν είναι εύκολο να είσαι γεωργοκτηνοτρόφος, είναι ένα lifestyle που δεν μπορούν να το αντέξουν εύκολα οι σημερινοί νέοι. Πολλοί ήταν εκείνοι που προσπάθησαν να πάρουν επιδοτήσεις για φάρμες, ζώα και μηχανήματα για να ασχοληθούν αλλά τελικά δεν τα κατάφερα και τα παράτησαν, όσοι απέμειναν είναι επειδή έχουν τους γονείς τους από πίσω τους.

Η συμβουλή που θα έδινα σε μια γυναίκα αλλά και σε οποιωνδήποτε θέλει να ασχοληθεί με αυτό το επάγγελμα είναι μην αφήνει τη δουλειά σε άλλους για να ασχολείται με άλλα πράγματα. Για να μπορέσεις να επιζήσεις σε ένα τέτοιο επάγγελμα πρέπει πρώτα να είσαι εσύ εκεί και μετά οι υπάλληλοι.

ka-panagiota-agrotisses-kap-2_city.jpg




Υπάρχει κάποιο άλλο στερεότυπο που θέλετε να καταρρίψετε;

Ναι, πολλοί νομίζουν πως όποιος ασχολείται με αυτήν τη δουλειά είναι ζάπλουτος, ενώ αυτό δεν ισχύει αν έχεις οικογένεια. Από τον καιρό του πατέρα μου, όλοι νόμιζαν πως οι κτηνοτρόφοι «έχουμε τις τράπεζες γεμάτες», αλλά για όσους έχουν παιδιά, αυτό είναι κάτι που δεν ισχύει.




Η νέα ΚΑΠ 2023-2027 μπροστά στη γήρανση του γεωργικού πληθυσμού, γνωρίζει τη σημασία της ενθάρρυνσης των νέων να εισέλθουν στον γεωργικό τομέα. Για τον λόγο αυτό η ΕΕ βοηθά ενεργά τους νέους γεωργούς να εγκατασταθούν, μέσω ενισχυμένης συγχρηματοδότησης η οποία έχει απλοποιηθεί σε σύγκριση με την προηγούμενη Στρατηγική. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ