Μία κορεατική κατασκευαστική εταιρία, η Booyoung Group, έχει πληρώσει μέχρι στιγμής συνολικά 4,8 εκατομμύρια ευρώ τους υπαλλήλους της - σχεδόν 70.000 ευρώ στον καθένα- που έχουν γεννήσει παιδί από το 2021 σε μια προσπάθεια να λύσει το πρόβλημα υπογεννητικότητας που υπάρχει στη χώρα.
Για παράδειγμα, δύο οικογένειές με δύο παιδιά έλαβαν 138.000 ευρώ η καθεμία κατά τη διάρκεια μιας πρωτοχρονιάτικης συνάντησης προσωπικού νωρίτερα αυτό το μήνα.
«Εάν η τρέχουσα κατάσταση των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων επιμείνει, θα αντιμετωπίσουμε μια εθνική υπαρξιακή κρίση, λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της έλλειψης αμυντικού ανθρώπινου δυναμικού, πράγμα απαραίτητο για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε ο Joong-keun Lee, ο ιδρυτής του Booyoung Group, σε συνάντηση προσωπικού σύμφωνα με δελτίο τύπου.
Η Νότια Κορέα έχει το χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας στον κόσμο με περίπου 0,7 γεννήσεις ανά γόνιμη γυναίκα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πληθυσμού της Κορέας για το Μέλλον.
Οι ειδικοί εξηγούν το φαινόμενο αυτό με τους πιο κάτω παράγοντες: (α) η αλλαγή απόψεων των Κορεατών για την οικογένεια, (β) η εξαιρετικά ανταγωνιστική κοινωνία, (γ) το υψηλό κόστος της ανατροφής των παιδιών και (δ) η χαμηλή συμμετοχή των ανδρών στη φροντίδα των παιδιών.
«Οι άνθρωποι έχουν δύο διαφορετικά ένστικτα - το ένα είναι να διατηρούν το είδος τους και το άλλο να επιβιώνουν. Αυτή τη στιγμή, η επιβίωση είναι τόσο πολύ δύσκολη που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά τη διατήρηση [του είδους μας]», δήλωσε η Insill Yi, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πληθυσμού της Κορέας για το Μέλλον και πρώην επίτροπος στατιστικών της Κορέας.
«Για να το θέσω απλά, ο μεγαλύτερος παράγοντας είναι η δυσκολία του να προγραμματίσεις το μέλλον, κάτι που είναι απαραίτητο αν θέλεις παιδιά, επειδή η ζωή είναι τόσο προκλητική και ανταγωνιστική αυτή τη στιγμή που το μέλλον με παιδιά δεν φαντάζει τόσο σχετικό για τους νέους» πρόσθεσε η Insill Yi.
Οι ειδικοί επίσης προβλέπουν ότι όλο και περισσότερες εταιρείες θα ξεκινήσουν να λαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες.
Η Insill Yi εξέτασε και τα συμφέροντα που έχουν οι ίδιες οι εταιρίες από την εφαρμογή τέτοιων πρακτικών. Συγκεκριμένα είπε: «Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για μια εταιρεία είναι η εργασία, σωστά; Μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην πρόσληψη υπαλλήλων, αλλά μια άλλη πτυχή είναι ότι οι καταναλωτές εξαφανίζονται. Καθώς ο πληθυσμός μειώνεται, νομίζω ότι οι εταιρείες βιώνουν μια αίσθηση κρίσης. Νομίζω ότι αυτή είναι σχεδόν η αρχή των εταιρειών που αρχίζουν να σκέφτονται, ‘Τι πρέπει να κάνουμε;’ Πιστεύω ότι περισσότερες εταιρείες θα συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια στο μέλλον».
ΠΗΓΗ