Η αξία της συμμετοχής των πολιτών και ειδικά των νέων στα κοινά είναι ένα θέμα που έρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές. Λίγο πριν ανοίξουν οι κάλπες ξεκινάνε οι καμπάνιες ενημέρωσης και το κάλεσμα στους νέους και τις νέες να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους και να ψηφίσουν. Τα αποτελέσματα λίγο-πολύ τα ίδια κάθε φορά. Ο αριθμός των νέων που εγγράφεται στους εκλογικούς καταλόγους είναι μικρός αναλογικά, όπως και το ποσοστό της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. Ακολούθως γίνεται συζήτηση και εκφράζονται προβληματισμοί για καμιά εβδομάδα, μέχρι την επόμενη φορά.
Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας συχνά γίνεται λόγος για την έλλειψη ενδιαφέροντος, ενώ οι ίδιοι οι νέοι και γενικά οι πολίτες συχνά λένε ότι δεν νιώθουν ότι αξίζει τον κόπο. Ότι δεν αλλάζει κάτι. Αυτό όμως, πέρα από αυτοεκπληρούμενη προφητεία, είναι αποτέλεσμα του τρόπου με τον οποίο μάθαμε να αντιλαμβανόμαστε τη συμμετοχή. Σίγουρα η συμμετοχή στις εκλογές είναι εξαιρετικά σημαντική αλλά δεν είναι, και δεν θα έπρεπε να είναι, ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας/μία πολίτης μπορεί να προωθήσει τα πιστεύω του/ης, να εισακουστεί και να επηρεάσει.
Για να το πετύχει αυτό, απαιτείται όμως να αποκτήσει μια πιο ενεργή στάση στα κοινά - να γίνει δηλαδή ένας/μια ενεργός πολίτης. Να είναι ενημερωμένος/η, να ξέρει τα δικαιώματά του/ης, να εκφράζει την άποψή του/ης και να συμμετέχει ενεργά, δυναμικά και κριτικά στην κοινωνία. Κάτι που μπορεί να κάνει είτε μέσω της συμμετοχής του/ης σε οργανισμούς και πρωτοβουλίες ή και αυτόνομα για τη βελτίωση της γειτονιάς του/ης, τη στήριξη των συνανθρώπων του/ης, την ενίσχυση της κοινότητάς του/ης, την βελτίωση του κράτους μας. Η συμμετοχή του/ης μπορεί να συμβάλει ώστε το αύριο της Κύπρου να διαμορφωθεί με τη δική του/ης συμμετοχή και όχι βάσει αποφάσεων που λαμβάνονται χωρίς αυτόν ή αυτής. Κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα δίνει αξία στη συμμετοχή!
Διαβάζοντας τα πιο πάνω, πολύ πιθανόν να σκέφτεσαι «στη θεωρία καλά ακούγεται αυτό και δεν διαφωνώ, αλλά δεν είναι τόσο απλό». Αν και θέλεις να είσαι ενεργός πολίτης, μάλλον δεν σου είναι ξεκάθαρο πώς. Κάτι που είναι απολύτως φυσιολογικό και στο οποίο μπορεί να βοηθήσει το δωρεάν διαδικτυακό πρόγραμμα του EMERGE. Ένα διαδραστικό πρόγραμμα που θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις βασικές αρχές της δημοκρατίας, τον ρόλο και τη δύναμη που έχεις μέσα σε αυτήν. Μέσα από το πρόγραμμα θα ενημερωθείς επίσης για τους τομείς και τρόπους, με τους οποίους μπορείς να δραστηριοποιηθείς στα κοινά, είτε μέσω των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών είτε σε ατομικό επίπεδο. Επιπλέον θα λάβεις πρακτική καθοδήγηση καθώς και εργαλεία που μπορείς να αξιοποιήσεις, για να μετατρέψεις τα πιστεύω σου σε αποτελεσματικές δράσεις. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να κάνεις την εγγραφή σου και να το παρακολουθήσεις στον ελεύθερό σου χρόνο.
Το πρόγραμμα μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρώτο βήμα για γίνεις ενεργός πολίτης και να καθορίσεις το μέλλον. Εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το έργο για την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών σε πολιτικά και κοινωνικά θέματα και την ενίσχυση της βιωσιμότητας των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών. Πέραν του δωρεάν εκπαιδευτικού προγράμματος, το έργο προσέφερε σεμινάρια, εκπαιδεύσεις, ενημερωτικές εκδηλώσεις, αλλά και σειρά ανοιχτών διαλόγων. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο και για να δείτε το εκπαιδευτικό υλικό του EMERGE, μπορείτε να επισκεφτείτε το www.emergeproject.net