Στη φυλακή οδηγήθηκαν 23 άτομα στο Ουζμπεκιστάν, τα οποία κατηγορούνται για το θάνατο 68 παιδιών από μολυσμένο σιρόπι για τον βήχα.
Τα 23 άτομα, στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας που διένειμε το σιρόπι για τον βήχα, κρίθηκαν επίσης ένοχα μεταξύ άλλων και για φοροδιαφυγή, πώληση υποβαθμισμένων ή παραποιημένων φαρμάκων, κατάχρηση εξουσίας, αμέλεια, πλαστογραφία αλλά και δωροδοκία. Στο Ουζμπεκιστάν οι ποινές κυμαίνονται από δύο μέχρι και 20 χρόνια. Στην αρχή ο αριθμός των θανάτων που είχε καταγραφεί ήταν 65, ενώ τώρα σύμφωνα με το δικαστήριο της Τασκένδης ανέρχεται στους 68, καθώς οι εισαγγελείς πρόσθεσαν άλλους τρεις τον περασμένο μήνα. Τα μολυσμένα σιρόπια κατασκευάστηκαν από την εταιρεία Marion Biotech στην Ινδία και διανεμήθηκαν από την Quramax Medical στο Ουζμπεκιστάν.
Η μεγαλύτερη ποινή των 20 ετών επιβλήθηκε στον Singh Raghvendra Pratar, τον εκτελεστικό διευθυντή της Quramax Medical. Σε πρώην ανώτερους υπαλλήλους που ήταν υπεύθυνοι για την αδειοδότηση εισαγόμενων φαρμάκων επιβλήθηκαν επίσης μεγάλες ποινές, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Τον περασμένο Ιανουάριο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι δύο από τα σιρόπια για τον βήχα της Marion Biotech ήταν ακατάλληλα, αφού 18 παιδιά από το Ουζμπεκιστάν πέθαναν μετά την κατανάλωσή τους.
Ο ΠΟΥ είχε επισημάνει πως και τα δύο σιρόπια, το Ambronol και το Dok-1 Max, είχαν «απαράδεκτες» ποσότητες μολυσματικών ουσιών, με την εταιρεία να αρνείται τους ισχυρισμούς, τονίζοντας στο BBC ότι δεν «συμφωνεί» με τα ευρήματα. Σε συνέχεια των καταγγελιών, το υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανέστειλε την παραγωγή και το αρμόδιο τμήμα ανέστειλε την άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Τον Μάρτιο, οι άδειες παραγωγής της ακυρώθηκαν οριστικά.
Το δικαστήριο του Ουζμπεκιστάν αποφάσισε ότι οι οικογένειες των 68 παιδιών που έχασαν τη ζωή τους θα λάβουν αποζημίωση 80.000 δολαρίων η καθεμία, ενώ το ίδιο ποσό θα καταβληθεί και στις οικογένειες τεσσάρων παιδιών που έμειναν ανάπηρα μετά την κατανάλωση του σιροπιού.
ΠΗΓΗ