Τρανσφοβική επίθεση βγαλμένη από τον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Το Σάββατο, όχλος νέων ανθρώπων επιτέθηκε σε δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Ωστόσο, τα αντανακλαστικά της κοινωνίας απέδειξαν ότι υπάρχει ελπίδα.

Article featured image
Article featured image

Πρωτοφανής ομοφοβική επίθεση που θυμίζει Μεσαίωνα, σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Θεσσαλόνικη, όταν όχλος νέων επιτέθηκε σε δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, όταν αύτοί έτυχε να περνούν από μπροστά τους στην πολυσύχναστη πλατεία της πόλης.

Όπως μεταδόθηκε από ελλαδικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και από τα όσα απεικονίζονται σε βίντεο που έκαναν το γύρο του διαδικτύου, όταν τα δύο μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας πέρασαν από το σημείο, άγνωστα πρόσωπα κινήθηκαν εναντίον τους, τους έβρισαν με χυδαίο τρόπο, κάποιοι τους πέταξαν μπουκάλια, ενώ άλλοι τους έφτυσαν.



«Δεν θα το αφήσουμε έτσι»

Ένα από τα δύο θύματα της επίθεσης, θέλοντας να γνωστοποιήσει τα γεγονότα μίλησε για όσα συνέβησαν. Όπως είπε καθώς περπατούσαν στην Αριστοτέλους κάποιοι άγνωστοι άρχισαν την παρενόχληση, χρησιμοποιώντας διάφορες εκφράσεις και βρισιές.

«Ένας μάλιστα απ' αυτούς με τράβηξε και με έφτυσε», λέει το θύμα και στη συνέχεια προσθέτει: «Κάποια στιγμή μια κοπέλα μπήκε μπροστά μας και τους ζήτησε να σταματήσουν αλλά και αυτή την έσπρωξαν», λέει. «Τρέξαμε για να ξεφύγουμε. Μας έφτυναν, πετούσαν μπουκάλια και διάφορα άλλα πράγματα. Εμένα κατάφεραν να με φτάσουν. Κάποιος με χτύπησε στο κεφάλι, ευτυχώς όχι σοβαρά».

Βρέθηκαν τελικά σε ένα μαγαζί για να ξεφύγουν από το πλήθος. Παρέμειναν εκεί περίπου για 30 λεπτά. Μάλιστα όπως αποκάλυψε, όταν κάποιοι υπάλληλοι του μαγαζιού βγήκαν έξω προσπαθώντας να διώξουν το πλήθος δέχθηκαν κι αυτοί κακοποιητικά σχόλια.

Κάποια στιγμή έφτασε η αστυνομία, την οποία είχαν καλέσει και τα θύματα, αλλά και κάποιοι από τους μάρτυρες της επίθεσης.

«Ακόμη και τότε, το πλήθος που ήταν μαζεμένο, συνέχιζε την προκλητική συμπεριφορά», τόνισε το θύμα, το οποίο μπαίνοντας στο περιπολικό για να πάει προς το αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει τους φώναξε: «Δεν θα το αφήσουμε έτσι!».



Σύλληψη 21 προσώπων, ανάμεσά τους και ανήλικοι

Ποινική δίωξη
για εξύβριση κατά συρροή με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των 21 συλληφθέντων για την πρωτοφανή ομοφοβική επίθεση, ενώ μεταξύ των συλληφθέντων υπάρχουν είναι και 12 ανήλικοι, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα, αφού τους παρέπεμψε προηγουμένως σε δίκη στο αρμόδιο Δικαστήριο Ανηλίκων.

Οι εννέα κατηγορούμενοι, που παραπέμφθηκαν να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία, παραμένουν υπό κράτηση και θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Διαμαρτυρία στη Θεσσαλονίκη

Ηχηρό μήνυμα κατά της κοινωνικής περιχαράκωσης και ενάντια στην τρανσομοφοβία έστειλαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν και έκαναν πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, τα βράδυ της Κυριακής.

thessaloniki-diamartyria1.jpg


«Είμαστε όλα εδώ και θα είμαστε εδώ και όταν χτυπούν μία ή ένα από εμάς θα απαντάμε όλα», υποστήριξε ο Κωνσταντίνος Βαγγής, μέλος της ομάδας παραγωγής Thessaloniki Pride.



«Είναι ανατριχιαστικό και πρωτάκουστο. Το μήνυμά μας είναι ότι η Θεσσαλονίκη δεν τα ανέχεται αυτά. Δεν φοβόμαστε πια, βγαίνουμε μπροστά και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, το δικαίωμα να υπάρχουμε και για αυτό είμαστε εδώ» σημείωσε ο Αποστόλης Καραμπαΐρης, εκπρόσωπος Thessaloniki Pride.

thessaloniki-diamartyria2.jpg




«Ήταν σοκαριστική η επίθεση, θεωρούσαμε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν μια πόλη ασφαλής, υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά και μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων οι οποίοι θέλουν να διαταράξουν την ηρεμία και εμείς δεν θα το αφήσουμε αυτό να περάσει, θα τιμωρηθούν όπως πρέπει και με το νόμο», τόνισε η Φιλομένη Λιάτσα, εκπρόσωπος τύπου του Thessaloniki Pride.



Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Lifo

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ