Επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος θαλάσσιου πλάσματος

Η συναρπαστική ανακάλυψη έγινε λόγω κλιματικής αλλαγής.

Article featured image
Article featured image

Επιστήμονες από τοΚέντρο Περιβαλλοντικής Αλιείας και Επιστήμης Υδατοκαλλιέργειας ανακάλυψαν ένα νέο είδος θαλάσσιου πλάσματος στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής ακτής της Αγγλίας.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες γνώριζαν ότι υπήρχαν μόνο δύο είδη του γένους πλευροβραγχιδών των θαλάσσιων γυμνοσαλιάγκων και κανένα από αυτά τα δύο δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ωστόσο, επιστήμονες από το ΚΠΑΚΕΥ (CEFAS) που εργάζονται σε νερά στα ανοιχτά της νοτιοδυτικής Αγγλίας ανακάλυψαν και ένα τρίτο είδος.

Ονόμασαν το νέο είδος Pleurobranchaea britannica και το εντόπισαν αρχικά κατά τη διάρκεια αποστολών που πραγματοποιήθηκαν το 2018 και το 2019 στη δυτική Μάγχη και την Κελτική Θάλασσα από το CEFAS και τοInstituto Espanol de Oceanografía.

pleurobranchaea-britannica-cend0520-ross-bullimore-2.jpg



Ανακαλύφθηκαν δεκατέσσερα δείγματα από το νέο είδος, το οποίο έχει μέγεθος από δύο έως πέντε εκατοστά και είναι ένας τύπος θαλάσσιου γυμνοσάλιαγκου.

Το συγκεκριμένο είδος θα έπρεπε να βρίσκεται σε θερμότερα νερά στη Μεσόγειο Θάλασσα, όμως οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μάλλον μετακινήθηκε τόσο βόρεια λόγω κλιματικής αλλαγής.

Ο Ross Bullimore, ο θαλάσσιος οικολόγος στο CEFAS που έκανε την ανακάλυψη, δήλωσε: «Χρειάστηκε μόνο μια σύντομη επιθεώρηση δύο δειγμάτων για να είμαστε σίγουροι ότι είχαμε σκοντάψει σε ένα είδος Pleurobranchaea. Αυτό ήταν συναρπαστικό γιατί κανένα άλλο είδος από αυτό το γένος δεν είχε τεκμηριωμένη ύπαρξη στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, ή ακόμα και σε αυτόν τον μακρινό βορρά».

«Μετά από στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Cadiz, το οποίο πραγματοποίησε μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση, ανακαλύψαμε έκπληκτοι ότι είχαμε εντοπίσει ένα τρίτο, νέο είδος. Υπάρχει συχνά η υπόθεση ότι γνωρίζουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα είδη που βρέθηκαν στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά αυτό απλώς δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά να μάθουμε για την ‘αυλή’ μας».

Ο Δρ Juan Lucas Cervera Currado, τακτικός καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cadiz, στην Ισπανία, είπε: «Όταν οι επιστήμονες του CEFAS επικοινώνησαν μαζί μου και μου είπαν ότι είχαν συλλέξει άτομα που ανήκουν στο γένος των θαλάσσιων γυμνοσαλιάγκων, αλλά των οποίων η συγκεκριμένη ταυτότητα δεν ήταν ξεκάθαρη, εξεπλάγην πραγματικά».

«Πρώτον, επειδή είδη από αυτό το γένος δεν έχουν βρεθεί ποτέ στις Βρετανικές Νήσους και δεύτερον επειδή η πιθανότητα να βρεθεί ένα νέο είδος αυτού του γένους στα ευρωπαϊκά ύδατα ήταν πραγματικά συναρπαστική».



ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ