Παλαιστίνιες γυναίκες καταγγέλλουν για κακοποίηση τις ισραηλινές δυνάμεις

«Ήθελαν να μας ταπεινώσουν».

Article featured image
Article featured image

Η Nabela βρισκόταν στο σχολείο των Ηνωμένων Εθνών στην πόλη της Γάζας, το οποίο θεωρούσε ένα ασφαλές καταφύγιο. Τότε έφτασε ο ισραηλινός στρατός.

Ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στον χώρο, διέταξαν τους άνδρες να γδυθούν και έστησαν τις γυναίκες σε ένα τζαμί για να τους κάνουν έρευνες, είπε η Nabela. Κάπως έτσι ξεκίνησε για αυτήν το μαρτύριο που θα την βασάνιζε για τις επόμενες έξι εβδομάδες, αφού βρισκόταν υπό ισραηλινή κράτηση. Η Παλαιστίνια δήλωσε ότι η κράτησή της περιλάμβανε αλλεπάλληλους ξυλοδαρμούς και ανακρίσεις.

«Οι στρατιώτες ήταν πολύ σκληροί, μας χτύπησαν και μας ούρλιαζαν στα εβραϊκά», διηγήθηκε η 39χρονη από την πόλη της Γάζας, η οποία μίλησε μόνο υπό τον όρο να μην χρησιμοποιηθεί το επώνυμό της από φόβο σύλληψης. «Αν σηκώναμε το κεφάλι μας ή αν λέγαμε κάποια λέξη, μας χτυπούσαν στο κεφάλι».

Μια άλλη γυναίκα από τη Γάζα που βρισκόταν και αυτή υπό κράτηση των ισραηλινών στρατιωτών -η οποία επίσης μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας- είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AP ότι προτού μεταφερθεί στη φυλακή Damon του Ισραήλ, οι ισραηλινές δυνάμεις την διέταξαν να φιλήσει μια ισραηλινή σημαία. Όταν αυτή αρνήθηκε, ένας στρατιώτης την άρπαξε από τα μαλλιά, χτυπώντας το πρόσωπό της πάνω σε έναν τοίχο.



Μια τρίτη, ανώνυμη Παλαιστίνια γυναίκα
δήλωσε ότι φρουροί ούρησαν πάνω της στη φυλακή Ketziot στο νότιο Ισραήλ. Σύμφωνα με μαρτυρία της, έγινε επίσης μάρτυρας σωματικών ελέγχων, όπου οι φρουροί ανάγκαζαν γυμνούς κρατούμενους να στέκονται κοντά ο ένας στον άλλο και έβαζαν συσκευές αναζήτησης στους γλουτούς τους.

Δεν είναι γνωστό πόσες γυναίκες ή ανήλικοι έχουν τεθεί υπό κράτηση από τις ισραηλινές δυνάμεις, αν και οι άνδρες κρατούμενοι έχουν επίσης ισχυριστεί εκτεταμένη σωματική κακοποίηση.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν το Ισραήλ ότι «εξαφανίζει» Παλαιστίνιους πολίτες, φυλακίζοντάς τους χωρίς κάποια νόμιμη κατηγορία ή δίκη και δεν αποκαλύπτει στην οικογένεια ή στους δικηγόρους τους πού κρατούνται.

Η σωφρονιστική υπηρεσία του Ισραήλ ισχυρίζεται μεν ότι όλα τα «βασικά δικαιώματα που απαιτούνται εφαρμόζονται πλήρως από επαγγελματικά εκπαιδευμένους δεσμοφύλακες». Ο στρατός του Ισραήλ δε δηλώνει ότι αναγκάζει τους κρατούμενους να γδύνονται για να ψάξουν για εκρηκτικά, φέρνοντας τους κρατούμενους στο Ισραήλ πριν τους αφήσει πίσω στη Γάζα, εφόσον κριθούν αθώοι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ