Εξαιρετικά δύσκολη η αφαίρεση του HIV – Κίνδυνος παρενεργειών
Άλλοι επιστήμονες προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία Crispr κατά του HIV. Και η Excision BioTherapeutics λέει ότι μετά από 48 εβδομάδες, τρεις εθελοντές με HIV δεν έχουν σοβαρές παρενέργειες.
Ωστόσο, ο Δρ Jonathan Stoye, ειδικός σε ιούς στο Ινστιτούτο Francis Crick, στο Λονδίνο, είπε ότι η αφαίρεση του HIV από όλα τα κύτταρα που μπορεί να τον φιλοξενούν στο σώμα ήταν «εξαιρετικά δύσκολη».
«Τα εκτός στόχου αποτελέσματα της θεραπείας, με πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες, παραμένουν ανησυχητικά», τόνισε.
«Ως εκ τούτου, φαίνεται πιθανό ότι θα περάσουν πολλά χρόνια προτού γίνει ρουτίνα οποιαδήποτε θεραπεία με βάση το Crispr – ακόμη και αν υποτεθεί ότι μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική».
Πώς επιτίθεται στα κύτταρα ο HIV – Τι θεραπείες έχουμε σήμερα
Ο HIV μολύνει και επιτίθεται στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, χρησιμοποιώντας τους δικούς τους μηχανισμούς για να δημιουργήσουν αντίγραφα του εαυτού του.
Ακόμη και με αποτελεσματική θεραπεία, μερικοί περνούν σε κατάσταση ηρεμίας ή λανθάνουσας κατάστασης – επομένως εξακολουθούν να περιέχουν το DNA ή το γενετικό υλικό του HIV, ακόμα κι αν δεν παράγουν ενεργά νέο ιό.
Τα περισσότερα άτομα με HIV χρειάζονται ισόβια αντιρετροϊκή θεραπεία. Εάν σταματήσουν να παίρνουν αυτά τα φάρμακα, ο αδρανής ιός μπορεί να ξαναξυπνήσει και να προκαλέσει ξανά προβλήματα.
Ελάχιστοι έχουν θεραπευθεί, αφού η επιθετική θεραπεία του καρκίνου εξαφάνισε ορισμένα από τα μολυσμένα κύτταρά τους.