Η Μογγολία αντιμέτωπη με τον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων (50) ετών
Σχεδόν πέντε εκατομμύρια ζώα πέθαναν.
Τρίτη 26 Μαρτίου 2024
2
λεπτά
Η Μογγολία «παγώνει», καθώς βιώνει τον πιο σκληρό χειμώνα των τελευταίων 50 ετών, με τις ακραίες καιρικές συνθήκες να σκοτώνουν περισσότερα από 4,7 εκατομμύρια ζώα και να απειλούν τα μέσα διαβίωσης και τον εφοδιασμό τροφίμων χιλιάδων ανθρώπων, προειδοποίησε η Διεθνής Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού.
Οι ακραίες καιρικές συνθήκες -γνωστές ως dzud, που σημαίνει καταστροφή- χαρακτηρίζονται από κατακόρυφες θερμοκρασίες, βαθύ χιόνι και πάγο που καλύπτουν τις περιοχές βόσκησης και αποκόπτουν την πρόσβαση των ζώων σε τροφή. Η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -30 βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα. Οι φετινές χιονοπτώσεις ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 49 ετών, καλύπτοντας το 90% της χώρας στην κορύφωσή τους τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Μογγολία έχει πληγεί από ένα διπλό «λευκό» και «σιδερένιο» dzud, καθώς το πολύ βαθύ χιόνι εμποδίζει τα ζώα να φτάσουν στο γρασίδι, σε συνδυασμό με ένα σκληρό ψύχος που εγκλωβίζει τα βοσκοτόπια στον πάγο. Επίσης, είναι μία από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση, με τη μέση θερμοκρασία του αέρα να έχει αυξηθεί κατά 2,1 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNDP).
Περίπου 300.000 άνθρωποι στη Μογγολία είναι παραδοσιακοί νομάδες κτηνοτρόφοι και εξαρτώνται από τα βοοειδή, τις κατσίκες και τα άλογά τους για τροφή και για να τα πουλήσουν στην αγορά. «Οι άνθρωποι που εξαρτώνται πλήρως από τα ζώα τους για να επιβιώσουν, έχουν εξαθλιωθεί μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε στο CNN την Πέμπτη ο Αλέξανδρος Ματθαίου, περιφερειακός διευθυντής της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού (IFRC) για την Ασία και τον Ειρηνικό. «Ορισμένοι από αυτούς δεν είναι πλέον σε θέση να τρέφονται ή να θερμαίνουν τα σπίτια τους» είπε χαρακτηριστικά.
Από τον Νοέμβριο, τουλάχιστον 2.250 οικογένειες κτηνοτρόφων έχουν χάσει πάνω από το 70% του ζωικού τους κεφαλαίου, σύμφωνα με την IFRC. Περισσότερες από 7.000 οικογένειες δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε επαρκή τρόφιμα, πρόσθεσε.
Το dzud έχει επηρεάσει τα τρία τέταρτα της χώρας, αλλά οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν καθώς συνεχίζεται ο χειμώνας. «Τώρα είναι άνοιξη, αλλά ο χειμώνας σέρνεται στη Μογγολία, υπάρχει ακόμη χιόνι στο έδαφος και τα ζώα εξακολουθούν να πεθαίνουν», δήλωσε ο Ματθαίου.
Η κυβέρνηση της Μογγολίας κήρυξε τον περασμένο μήνα κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας που θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Μαΐου και την Τρίτη (19/3) η IFRC απηύθυνε έκκληση για τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να ανακουφιστούν οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα προς το ζην.
«Ακόμα και με υψηλά επίπεδα ετοιμότητας, τα οποία υπήρξαν στη Μογγολία φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, δεν είναι επαρκή για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες συνθήκες. Κάναμε μεγάλη προετοιμασία και η κλίμακα εξακολουθεί να μας αιφνιδιάζε. Αυτά τα dzuds είναι κυκλικά και συμβαίνουν όλο και πιο συχνά. Τα τελευταία 10 χρόνια ήταν έξι... αυτό είναι μακράν το χειρότερο. Αλλά συνεχίζουν να συμβαίνουν. Συνέβαιναν σπάνια, τώρα συμβαίνουν συχνάι» εξήγησε ο Αλέξανδρος Ματθαίου.