Στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη του κόσμου, εξακολουθεί να θεωρείται ποινικό αδίκημα αυτό

Και σε άλλες 16 πολιτείες των ΗΠΑ.

Article featured image
Article featured image

Η Νέα Υόρκη θα νομιμοποιήσει τη συζυγική απιστία, την ώρα που θεωρείται ποινικό αδίκημα σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε φυλάκιση.

Οι πολιτικοί στη Νέα Υόρκη είναι ένα βήμα πριν καταργήσουν το «έγκλημα» της απιστίας μεταξύ των παντρεμένων. Η μοιχεία ισχύει από το 1907 και αποτελεί πλημμέλημα με μέγιστη ποινή πρόστιμο 500 δολαρίων ή 90 ημέρες φυλάκιση. Στην Οκλαχόμα, το Ουισκόνσιν και το Μίσιγκαν μάλιστα, θεωρείται κακούργημα.

Το αδίκημα της απιστίας εισήχθη σε μια εποχή που αποτελούσε τον μόνο τρόπο τερματισμού ενός γάμου και οι νομοθέτες επιθυμούσαν να μειώσουν τον αριθμό των διαζυγίων. Η πρώτη ποινική δίωξη η οποία έλαβε χώρα λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη ισχύος του νόμου, αφορούσε έναν επενδυτή από το Κόνι Άιλαντ, ο οποίος εγκατέλειψε τη σύζυγό του για μια 25χρονη που εργαζόταν στο τμήμα κομμωτηρίων ενός πολυκαταστήματος.

Οι διώξεις για το αδίκημα της μοιχείας είναι πλέον εξαιρετικά σπάνιες, με μόνο περίπου δώδεκα από το 1972 αλλά και καταδίκες σε πέντε περιπτώσεις. Η τελευταία καταδίκη ήταν στη Νέα Υόρκη το 2010 και αφορούσε ένα περιστατικό σε ένα πάρκο. Ωστόσο, η υπόθεση αποσύρθηκε στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για ομολογία. Ο Δημοκρατικός βουλευτής Τσάρλς Λαβίν, εισήγαγε το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση της μοιχείας.

«Το κράτος δεν έχει καμία δουλειά να ρυθμίζει τη συναινετική σεξουαλική συμπεριφορά μεταξύ ενηλίκων. Δεν έχει κανένα νόημα και έχουμε διανύσει πολύ δρόμο από τότε που οι σχέσεις μεταξύ ενηλίκων που συναινούν θεωρούνται ανήθικες. Είναι ένα αστείο. Αυτός ο νόμος ήταν η έκφραση της ηθικής αγανάκτησης κάποιου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσπάθειες να καταργηθεί ο νόμος. Είχαν γίνει ήδη προτάσεις από το 1964, αλλά δεν οδήγησαν ποτέ σε αλλαγή του νόμου. Το νομοσχέδιο έχει περάσει από τη Συνέλευση της Νέας Υόρκης και τώρα αναμένει την έγκριση της πολιτειακής Γερουσίας. Με τους πολιτικούς να θεωρούν πλέον τον νόμο ως «αρχαίο», το μέτρο πρόκειται να περιοριστεί στο νομοθετικό παρελθόν της Νέας Υόρκης.

Η Καθολική Εκκλησία δεν έχει εκφράσει αντιρρήσεις για την προτεινόμενη αλλαγή, ενώ ο Ντένις Πάουστ, διευθυντής της Καθολικής Διάσκεψης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης από τη μεριά του κατέληξε λέγοντας πως «η μοιχεία είναι αμαρτία, δεν ξέρω αν είναι έγκλημα».

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ