Γιατί επηρεάζει το Καθολικό Πάσχα τις συναλλαγές στις κυπριακές τράπεζες;

Ένας οικονομολογός εξηγεί στη CITY τον λόγο που συμβαίνει αυτό και πως το γεγονός ότι πολύς κόσμος έμεινε απλήρωτος, δεν συνιστά κάποιο αδίκημα εκ μέρους των εργοδοτών, αλλά ούτε και των τραπεζών.

Article featured image
Article featured image


Εδώ και μερικές ημέρες επικρατούσε μία αναστάτωση στα κυπριακά social media, εξ αιτίας ενός ενημερωτικού μηνύματος, το οποίο έγραφε πως λόγω του Καθολικού Πάσχα, δεν θα πραγματοποιηθούν συναλλαγές στις 29 Μαρτίου, ενώ εξ αιτίας και της αργίας της 1ης Απριλίου, όλες οι τραπεζικές συναλλαγές θα επαναρχίσουν από τις 2 Απριλίου.


Μία εξέλιξη που όπως ήταν αναμενόμενο ανησύχησε την πλειοψηφία του κόσμου, καθώς ένεκα του τριημέρου, υπήρχε πιθανότητα πολλοί να μείνουν χωρίς μισθό για 4 ημέρες. Όπως μαθαίνουμε, το γεγονός για τη μη διενέργεια των συναλλαγων, λόγω του Καθολικού Πάσχα, ήταν γνωστό από ημέρες, ως εκ τούτου πολλοί εργοδότες φρόντισαν να καταβάλουν τους μισθούς των εργαζομένων τους από τις 28 Μαρτίου. Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις που αυτό δεν έγινε, ή έγινε με λίγη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα ορισμένοι να μην καταφέρουν να λάβουν τον μηνιαίο μισθό τους στην ώρα του.


Το ερώτημα όμως που τέθηκε από πολλούς (και από εμάς), ήταν το: για ποιο λόγο το Καθολικό Πάσχα να επηρεάζει τις συναλλαγές των κυπριακών τραπεζών;


Όπως εξήγησε στη CITY, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, «για να πραγματοποιηθούν οι συναλλαγές σε ευρώ στην Κύπρο, πρέπει να περάσουν μέσω των ανταποκριτριών τραπεζών, οι οποίες εδρεύον κυρίως σε χώρες που γιορτάζεται το Πάσχα των Καθολικών και είναι κλειστές, ενώ εάν η συναλλαγή γίνεται σε δολάριο η συναλλαγή γίνεται μέσω ανταποκριτριών τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Ένα η συναλλαγή γίνεται από τράπεζα της Κύπρου, προς πελάτη της ίδια τράπεζας, δεν θα παρατηρηθεί κάποιο πρόβλημα», είπε.

Παράλληλα, ανέφερε πως κάποιοι προνόησαν και πλήρωσαν τους εργαζόμενούς τους νωρίτερα, ωστόσο δεν θεωρείται λάθος, ούτε παράνομο εάν κάποιοι δεν πληρώθηκαν νοουμένου ότι οι εργοδότες έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για τις συναλλαγές.

Αναμονή μέχρι την Τρίτη λοιπόν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ