Θύμα των deepfakes και η Τζένα Ορτέγκα

Την «ξεγύμνωσαν»

Article featured image
Article featured image

Το Facebook και το Instagram φιλοξένησαν διαφημίσεις που περιείχαν μια θολωμένη ψεύτικη γυμνή εικόνα της Τζένα Ορτέγκα, όταν αυτή ήταν ακόμα ανήλικη, σε μία προσπάθεια προώθησης μιας εφαρμογής που αυτοχρηματοδοτείτο ως τρόπο δημιουργίας σεξουαλικών εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

Μια ανασκόπηση της βιβλιοθήκης διαφημίσεων του Meta έδειξε ότι η εταιρεία πίσω από την εφαρμογή παρουσίασε 11 διαφημίσεις που χρησιμοποιούσαν μια παραποιημένη, θολή φωτογραφία της ηθοποιού Τζένα Ορτέγκα, που τραβήχτηκε όταν ήταν 16 ετών. Οι διαφημίσεις εμφανίστηκαν στις δύο πλατφόρμες καθώς και στην εφαρμογή Messenger για το μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου. Η εφαρμογή, που ονομάζεται Perky AI, διαφήμιζε ότι μπορούσε να γδύσει γυναίκες χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.

Οι διαφημίσεις έδειχναν πώς η εφαρμογή Perky μπορούσε να αλλάξει τη στολή της Ορτέγκα στη φωτογραφία με βάση μηνύματα κειμένου, όπως «στολή λάτεξ», «εσώρουχα Μπάτμαν» και τέλος, «Χωρίς ρούχα».

orteka-gymni.jpg



Η εφαρμογή υποσχέθηκε ότι θα μπορούσε να φτιάξει εικόνες «NSFW» - συντομογραφία για «not safe for work» και σημαίνει γυμνό ή σεξουαλικά άσεμνο.

Η εταιρεία που αναφέρεται ως προγραμματιστής της εφαρμογής Perky AI ονομάζεται RichAds. Ο ιστότοπος της RichAds αποκαλεί την εταιρεία «παγκόσμιο δίκτυο διαφημίσεων αυτοεξυπηρέτησης» που προσφέρει στις εταιρείες τρόπους δημιουργίας «διαφημίσεων προώθησης» και άλλων ειδών αναδυόμενων διαφημίσεων και ειδοποιήσεων. Η διεύθυνση της εταιρείας βρίσκεται στην Κύπρο και η εταιρεία δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Αφού το NBC News επικοινώνησε με τη Meta, ανεστάλη η λειτουργία της σελίδας της εφαρμογής Perky, η οποία είχε προβάλει περισσότερες από 260 διαφορετικές διαφημίσεις στις πλατφόρμες της Meta από τον Σεπτέμβριο.Η Apple αφαίρεσε επίσης την εφαρμογή Perky που διαφημιζόταν από το App Store της μετά την επικοινωνία του NBC News. Η εφαρμογή δεν φαινόταν να είναι διαθέσιμη στο Google Play.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ