Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση πρόχειρου φαγητού κρούουν Αμερικανοί επιστήμονες καθώς, όπως επισημαίνουν, μπορεί να βλάψει μακροπρόθεσμα αλλά και ανεπανόρθωτα τη μνήμη σε παιδιά και εφήβους.
Οι ερευνητές διενήργησαν πειράματα σε τρωκτικά κατά την περίοδο της εφηβείας και διαπίστωσαν πως, όσα κατανάλωναν junk food, τροφές δηλαδή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη, εμφάνιζαν μακροχρόνιες διαταραχές της μνήμης που διαρκούσαν έως την ενήλικη ζωή.
Οι συντάκτες της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας θεωρούν ότι τα ευρήματά τους δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα μνήμης ενός εφήβου για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως συνέβη και με τα τρωκτικά.
Ο Σκοτ Κανόσκι, καθηγητής βιολογικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με την ερευνήτρια Άννα Χέις, συγκέντρωσαν στοιχεία από προηγούμενες έρευνες που συσχέτιζαν την κατανάλωση κακής διατροφής και της νόσου Αλτσχάιμερ.
Τα άτομα με νόσο Αλτσχάιμερ τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα ενός νευροδιαβιβαστή, της ακετυλοχολίνης, στον εγκέφαλό τους.
Αυτός ο νευροδιαβιβαστής είναι απαραίτητος για τη μνήμη και πολλές άλλες λειτουργίες όπως η προσοχή, η μάθηση και η διέγερση.