Η δημοσκόπηση του Σίγμα για τις εκλογές δείχνει πως φέτος (μάλλον) το παιχνίδι θα παιχτεί αλλιώς

Η νέα μεγάλη δημοσκόπηση του Σίγμα για τις διπλές εκλογές του Ιουνίου δείχνει πως οι φετινές εκλογές (ίσως) θα είναι διαφορετικές από όσες έχουμε δει τα τελευταία χρόνια. Και αυτό διότι, τόσο όσον αφορά τις Ευρωεκλογές, όσο και τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης η εκλογική αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε θρίλερ, αφού τα ποσοστά δείχνουν πως θα δοθεί μεγάλη μάχη ανάμεσα στα φαβορί και τους υποψηφίους για το ποιός θα επικρατήσει.

Article featured image
Article featured image

Στα κυριότερα ευρήματα της έρευνας καταγράφεται, μεταξύ άλλων, πως τα δύο μεγάλα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ θα δώσουν μάχη για την πρωτιά και για το πιο κόμμα θα κόψει το νήμα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ενώ θρίλερ αναμένεται να δούμε και για το ποιο κόμμα θα είναι αυτό που θα καταφέρει να κατακτήσει την τρίτη θέση. Η μάχη θα είναι δύσκολη και θα παιχτεί ανάμεσα σε ΕΛΑΜ και ΔΗΚΟ.

Το νεοεμφανιζόμενο κόμμα Volt Κύπρου έχει λάβει καλά ποσοστά, σε σύγκριση με άλλα διαχρονικά μικρά κόμματα, όπως η ΕΔΕΚ, οι Οικολόγοι και η ΔΗΠΑ, που βρίσκονται αρκετά κοντά. Τα ευρήματα ίσως προμηνύουν αλλαγές στον πολιτικό χάρτη της Κύπρου.

ενα.jpg


δυο.jpg

τρια.jpg


τεσσερα.jpg


τεσσερα.jpg


πεντε.jpg


εξι.jpg


επτα.jpg


οκτω.jpg



Όσον αφορά τα ονόματα των ευρωβουλευτών που θα καταφέρουν να μπουν στο Ευρωκοινοβούλιο, φαίνεται πως τα πρώτα ονόματα των κομμάτων παραμένουν σταθερά ψηλά, με τους ευρωβουλευτές τους να επανεκλέγονται. Όπως για παράδειγμα ο Λουκάς Φουρλάς (54%) του ΔΗΣΥ, ο Γιώργος Γεωργίου (46%) του ΑΚΕΛ και ο Κώστας Μαυρίδης (58%) του ΔΗΚΟ.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον αυτής της εκλογικής αναμέτρησης κεντρίζει τα ΕΛΑΜ και το εάν θα καταφέρει να εκπροσωπηθεί στη ευρωβουλή, αλλά κυρίως από ποιον. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το διαχρονικό στέλεχος του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, λαμβάνει ποσοστό 39% , ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και διαγραφέντας, Μάριος Πελεκάνος, λαμβάνει ποσοστό 28%, με την μάχη να είναι αμφίρροπη.

εννεα.jpg


δέκα.jpg


εντεκα.jpg


δωδεκα.jpg


Όσον αφορά την ανάδειξη των Δημάρχων στις πόλεις, τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν πως και εκεί το παιχνίδι θα παιχτεί διαφορετικά φέτος, αφού φαίνεται πως θα δούμε πρωτοκλασάτα ονόματα κομμάτων και πρώην Δημάρχους να δίνουν μάχη στα ίσα, με νεοφερμένα ονόματα στον πολιτικό χώρο.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, την πρωτιά στον Δήμο Λευκωσίας φαίνεται να λαμβάνει ο Χαράλαμπος Προύντζος με ποσοστό 31%, έναντι του 24% που φαίνεται να λαμβάνει ο Νίκος Τορναρίτης του ΔΗΣΥ, ενώ ικανοποιητικά ποσοστά φαίνεται να λαμβάνει και ο τρίτος υποψήφιος για τη θέση του δημάρχου Παναγιώτης Μέντζης.

Σκληρή μάχη θα δώσουν και οι υποψήφιοι για ανάδειξη του δημάρχου Λεμεσού, αφού σύμφωνα με τα ευρήματα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιάννης Αρμεύτης λαμβάνει ποσοστά πολύ κοντά σε αυτά που λαμβάνει ο μέχρι σήμερα δήμαρχος της Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης. Δηλαδή 33% έναντι 27%.

Η Παφήτικη μάχη ανάμεσα σε Εύρο Λοιζίδη και Φαίδωνα Φαίδωνος, θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον, αφού ο κος Φαίδωνος αποτελεί μια από τις πολιτικές προσωπικότητες που κατά καιρούς απασχολεί τα ΜΜΕ με τις έντονες τοποθετήσεις του. Ωστόσο, μέσα από τη νέα δημοσκόπηση, φαίνεται να κερδίζει τους δημότες του και να λαμβάνει ποσοστό 47%, έναντι του συνυποψήφιού που λαμβάνει 34%.

δεκατρια.jpg


δεκατέσσερα.jpg


δεκαπεντε.jpg


δεκει.jpg


δεκαπετα.jpg


δεκαοτ.jpg


δεκαεννεα.jpg


εικοσι.jpg



Σημειώνεται πως για την έρευνα συνελέγησαν 1040 επιτυχημένες συνεντεύξεις από άτομα 18 ετών και άνω, με δικαίωμα ψήφου. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε μεταξύ 15 και 22 Απριλίου 2024.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ