Οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα εργοτάξιο σε άριστη κατάσταση και τα μυστικά του ρωμαϊκού τσιμέντου.
Κυριακή 07 Απριλίου 2024
2
λεπτά
Αρχαιολόγοι βρήκαν έναν ασυνήθιστο θησαυρό που ήταν θαμμένος για σχεδόν 2.000 χρόνια, στην Πομπηία, κάτω από τη στάχτη και τα συντρίμμια που έπεσαν από την καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου, το 79 μ.Χ.
Στα δωμάτια μιας αρχαίας κατοικίας στην Πομπηία, οι ανασκαφές αποκάλυψαν ένα εργοτάξιο, σε άριστη κατάσταση. Το εργοτάξιο περιλαμβάνει εργαλεία, αχρησιμοποίητα πλακάκια, τούβλα λαξευμένα από ηφαιστειακό υλικό που ονομάζεται τόφφος και σωρούς ασβέστη για την ανάμειξη του αρχαίου ρωμαϊκού σκυροδέματος.
Αυτή η ανακάλυψη μας δίνει μια εικόνα του πώς οι Αρχαίοι Ρωμαίοι κατασκεύασαν τα κτίρια στα οποία ζούσαν. Επίσης, αποκαλύπτει κάποιες νέες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές κατασκευής που παρήγαγαν κτίρια που σώζονται ακόμη, χιλιάδες χρόνια αργότερα.
Οι ανασκαφικές εργασίες στην περιοχή IX, μια σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη περιοχή, ακολουθούν προηγούμενες ανασκαφές μιας άλλης, παρακείμενης περιοχής, της περιοχής V, ξεκίνησαν από την ανάγκη σταθεροποίησης τοίχων από εκρηκτικό υλικό στις παρυφές των τοποθεσιών εκσκαφής «που διακρίνονται επικίνδυνα πάνω από το ανασκαμμένες περιοχές», λέει ο Μάσιμο Οσάνα, Γενικός Διευθυντής Μουσείων της Ιταλίας.
Το εργοτάξιο αποκαλύφθηκε σε ένα σπίτι του οποίου η συνεχιζόμενη ανασκαφή είχε αποκαλύψει προηγουμένως ότι ανήκε σε αρτοποιό, με μεγάλο φούρνο. Ένα έργο τέχνης που απεικονίζει ψωμί και ένα ποτήρι κρασί, καθώς και εκλογικά μανιφέστα που αποκαλύπτουν την υποστήριξη ενός πολιτικού που ονομάζεται Aulus Rustius Verus, έχουν επίσης βρεθεί στο σπίτι. Και τρία θύματα της Πομπηίας –δύο γυναίκες και ένα αγόρι– βρέθηκαν κοντά στον φούρνο.
Τέλος, η ανακάλυψη φαίνεται να επιβεβαιώνει τη μέθοδο ανάμειξης του ρωμαϊκού σκυροδέματος που ανακαλύφθηκε μόλις πέρυσι. Προηγουμένως, είχε θεωρηθεί ότι ο ασβέστης αναμειγνύονταν με νερό πριν προστεθεί σε ξηρή άμμο γνωστή ως ποζολάνη για την παραγωγή σκυροδέματος. Μέσω ανάλυσης και πειραματισμού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτό δεν ισχύει απαραίτητα. Αντίθετα, ο ξηρός ασβέστης και η ξηρή ποζολάνη αναμειγνύονται μαζί με ζεστό νερό σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες για να παραχθεί ένα πολύ ανθεκτικό, γρήγορα πήσιμο και αυτοθεραπευόμενο σκυρόδεμα. Τα υλικά που βρέθηκαν στο πρόσφατα αποκαλυφθέν εργοτάξιο επιβεβαιώνουν αυτή τη μέθοδο, λένε οι αρχαιολόγοι.
Δείτε επίσης
Ανακαλύφθηκε εντυπωσιακή τοιχογραφία ελληνικής μυθολογίας στην Πομπηία