Η ψηφιακή πύλη που ενώνει την Νέα Υόρκη με το Δουβλίνο έκλεισε

Παρά το γεγονός ότι η ομάδα που έφτιαξε το διαδραστικό γλυπτό είχε ως στόχο να λειτουργήσεις ως «γέφυρα» ανάμεσα στις δύο πόλεις, κάποιοι πολίτες προκάλεσαν χάος. [ΒΙΝΤΕΟ]

Article featured image
Article featured image

Ένα φουτουριστικό διαδραστικό γλυπτό – κάμερα που ένωνε ψηφιακά τη Νέα Υόρκη με το Δουβλίνο και φιλοδοξούσε να λειτουργήσει ως «γέφυρα προς έναν ενωμένο πλανήτη» έμελλε να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες μετά το χάος που προκάλεσε.

Κι αυτό διότι κάποιοι μεθυσμένοι στο Δουβλίνο αποφάσισαν να προκαλέσουν, όπως μια γυναίκα που σήκωσε την μπλούζα της μπροστά στην τεράστια οθόνη.

Ένας άλλος Δουβλινέζος είχε την αδιανόητη ιδέα να δείξει το κινητό του τηλέφωνο που έπαιζε βίντεο από την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, με τους κατοίκους του Μεγάλου Μήλου να φωνάζουν από αγανάκτηση.

Μερικοί έχασαν το νόημα του εκθέματος και έβαλαν… φωτιά στη «γέφυρα για έναν κόσμο χωρίς σύνορα και προκαταλήψεις»

Η Πύλη της Νέας Υόρκης

Αλλά και από την πλευρά της Νέας Υόρκης υπήρξαν παρατράγουδα, καθώς ένα άτομο έδειχνε επανειλημμένα μια σβάστικα στο τηλέφωνό του, καταστρέφοντας μια γλυκιά φωτογράφιση για τον Matt Shaver, 30 ετών που είχε έρθει στη Νέα Υόρκη από το Λος Άντζελες και έφτασε στην πύλη για να δει την αδελφή του η οποία ζει στο Δουβλίνο.

Ο στόχος των δημιουργών

Πίσω από το πρωτοποριακό εγχείρημα βρίσκεται η ομάδα Portals, σύμφωνα με την οποία κάθε κατασκευή (Πύλη) επιτρέπει στους περαστικούς σε κάθε πόλη να βλέπουν – αλλά όχι να ακούνε – τι συμβαίνει στην άλλη πλευρά 24 ώρες το 24ωρο σε μια τεράστια οθόνη βίντεο 8 μέτρων επί 8 μέτρων.



«Οι πύλες είναι μια πρόσκληση να συναντήσουμε συνανθρώπους μας πέρα από σύνορα και προκαταλήψεις και να βιώσουμε το σπίτι μας – τον πλανήτη Γη – όπως πραγματικά είναι: ενωμένο και ένα» αναφέρεται στη σελίδα της εικαστικής ομάδας.

Η Πύλη της Νέας Υόρκης βρίσκεται στο εμβληματικό Flatiron Plaza στην καρδιά του Μανχάταν, στην πολυσύχναστη διασταύρωση μεταξύ του Μπρόντγουέι, της Πέμπτης Λεωφόρου και της 23ης οδού.

Η Πύλη του Δουβλίνου είναι τοποθετημένη απέναντι από τον κεντρικό δρόμο της πρωτεύουσας, την O’Connell Street.

Πρόκειται για την τρίτη και την τέταρτη πύλη του δικτύου πανομοιότυπων διαδραστικών γλυπτών. Οι άλλες δύο βρίσκονται σε Πολωνία και Λιθουανία, ενώ στα σχέδια υπήρχαν και άλλες, κάτι που έπειτα από ό,τι έγινε φαντάζει αμφίβολο.



Τοποθετημένες σε δημόσιο χώρο, οι Πύλες – σύμφωνα με τους δημιουργούς τους – προσφέρουν σε πραγματικό χρόνο, αφιλτράριστη ζωντανή ροή 24 ώρες το 24ωρο, προσκαλώντας ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών να συναντηθούν πέρα από σύνορα και διαφορές.



Παρ’ όλα αυτά, το φιλόδοξο εγχείρημα δεν αποδείχθηκε αντάξιο του δρόμου του Δουβλίνου που, όπως αναφέρει η New York Post, είναι γεμάτος παμπ, οι θαμώνες του οποίου πίνουν μπύρες και δεν άργησαν να παρατηρήσουν το φουτουριστικής εμφάνισης έκθεμα.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ