Λύθηκε το μυστήριο των εμβληματικών, πανάρχαιων δέντρων μπαομπάμπ

Γνωστά και ως «δέντρα της ζωής».

Article featured image
Article featured image

Οι επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο της προέλευσης των αρχαίων δέντρων μπαομπάμπ.

Σύμφωνα με μελέτες DNA, τα εμβληματικά δέντρα μπαομπάμπ εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Μαδαγασκάρη πριν από 21 εκατομμύρια χρόνια. Οι σπόροι τους μεταφέρθηκαν αργότερα στα ωκεάνια ρεύματα στην Αυστραλία και επίσης στην ηπειρωτική Αφρική, εξελισσόμενοι σε ξεχωριστά είδη. Οι ερευνητές ζητούν μεγαλύτερες προσπάθειες να διατηρηθούν τα δέντρα, τα οποία, όπως λένε, μπορεί να είναι πιο κοντά στην εξαφάνιση από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

Τα μπαομπάμπ είναι γνωστά ως «το δέντρο της ζωής» ή «ανάποδο δέντρο», λόγω της περίεργης εικόνας τους και της μακροζωία τους. Αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής και της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών.

Η Δρ Ilia Leitch, από τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους, Kew, εργάστηκε στη μελέτη, μαζί με τον σύζυγό της, καθηγητή Andrew Leitch, του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου. «Καταφέραμε να εντοπίσουμε την προέλευση των μπαομπάμπ, τα οποία είναι ένα εμβληματικό είδος που υποστηρίζει μια μεγάλη ποικιλία ζώων και φυτών καθώς και ανθρώπων», είπε στο BBC. «Και τα δεδομένα μάς επέτρεψαν να παρέχουμε σημαντικές νέες πληροφορίες που θα ενημερώσουν τη διατήρησή τους για να προστατεύσουμε το μέλλον τους».


Οι ερευνητές μελέτησαν οκτώ είδη μπαομπάμπ, έξι από τα οποία βρίσκονται στη Μαδαγασκάρη, ένα ευρέως διαδεδομένο στην Αφρική και ένα άλλο στη βορειοδυτική Αυστραλία. Ζητούν μεγαλύτερη προσπάθεια διατήρησης για δύο είδη της Μαδαγασκάρης που απειλούνται με εξαφάνιση, μεταξύ των οποίων το μεγαλύτερο και διασημότερο από τα μπαομπάμπ της Μαδαγασκάρης, το γιγαντιαίο μπαομπάμπ.

Τα μπαομπάμπ είναι ένα από τα πιο αξιόλογα δέντρα στη γη, βαθιά συνυφασμένα με τους τοπικούς πολιτισμούς και παραδόσεις. Είναι επίσης γνωστά ως «μητέρα του δάσους» στη γλώσσα της Μαδαγασκάρης, το «ανάποδο δέντρο» και το «δέντρο της ζωής». Τα δέντρα μπορούν να ζήσουν για χιλιάδες χρόνια, μεγαλώνοντας σε τεράστιο μέγεθος και αποθηκεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού στους κορμούς τους για να επιβιώσουν στις ξηρές εποχές. Οι καρποί τους θεωρούνται σούπερ τροφή και ο κορμός τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ινών που χρησιμοποιούνται για σχοινιά ή ρούχα. Παράγουν μεγάλα λευκά άνθη που ανοίγουν το σούρουπο, προσελκύοντας τις νυχτερίδες ως επικονιαστές, οι οποίες διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να τραφούν με το νέκταρ τους και είναι σημαντικές τοποθεσίες φωλιάς για τα πουλιά.

Η έρευνα αφορούσε τη συνεργασία μεταξύ του Βοτανικού Κήπου της Ουχάν (Κίνα), των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων (Kew, ΗΒ), του Πανεπιστημίου του Ανταναναρίβο (Μαδαγασκάρη) και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου (ΗΒ).

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ