Σε χώρα οι εταιρείες social media διαγράφουν αναρτήσεις που επιδεικνύουν πλούτο

Η «επανάσταση» της μεσαίας τάξης.

Article featured image
Article featured image



Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα υπάγονται σε δεκάδες περιορισμούς που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, προκειμένου να έχει έλεγχο πάνω στο περιεχόμενο που μοιράζονται οι χρήστες τους.
Πλέον αυτός ο έλεγχος πάει σε άλλο επίπεδο, καθώς εδώ και λίγες ημέρες έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα νέο σχέδιο απομάκρυνσης από το Internet περιεχομένου που δεν συνάδει με τις αξίες που πρεσβεύει η χώρα και έχουν σχέση με το χρήμα.

Η εταιρεία Weibo ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι οι υπάλληλοί της εδώ και ένα μήνα διαχειρίζονται «περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί με βάση αξίες που δεν είναι επιθυμητές» (από την κινεζική κουλτούρα, όπως την αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση). Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται αναρτήσεις όπου γίνεται «επίδειξη πλούτου και λατρεία του χρήματος». Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, στο στόχαστρο της Weibo βρέθηκαν αναρτήσεις όπου παρουσιαζόντουσαν αυτοκίνητα και κατοικίες πολυτελείας, ενώ απομακρύνθηκαν και ποστ όπου ο πλούτος συνδεόταν με την απόκτηση ελευθερίας.

To παράδειγμα της Weibo ακολούθησαν και άλλες εταιρείες που βρίσκονται πίσω από μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως η Tencent και η Douyin, η οποία απομάκρυνε σχεδόν 5 χιλιάδες μηνύματα μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.

Η καμπάνια «εξαγνισμού» του Internet ξεκίνησε στη χώρα το 2016 και έκτοτε οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να λογοκρίνουν το περιεχόμενο των αναρτήσεων που κάνουν οι χρήστες των social media. Αυτή τη φορά, ωστόσο, είναι πολύ συγκεκριμένα όσα ζήτησαν η κυβέρνηση και το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο επιδιώκει την ευμάρεια όλων των πολιτών της χώρας, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται. Τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν, βέβαια, πως το χάσμα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς αυξάνεται συνεχώς.

Η λογοκρισία δεν είναι το μόνο εργαλείο της κυβέρνησης για να προλάβει τις δημόσιες αντιδράσεις για τα χαμηλά εισοδήματα του μεγαλύτερου μέρους του λαού: Από το 2020 έχει τεθεί σε εφαρμογή η καμπάνια «Άδειο πιάτο», που καλεί τους Κινέζους πολίτες να μην πετούν φαγητό και να καλλιεργούν το αίσθημα της λιτότητας, ενώ ήδη από το 2018 πραγματοποιείται εκτεταμένη προσπάθεια να μειωθούν οι «χυδαίες γαμήλιες πρακτικές», στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, πάντα σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα ακριβά δώρα γάμου.


ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ