Η Γαλλία σκέφτεται να βάλει όρια στον χρόνο που περνούν τα παιδιά στις οθόνες

Θα πρέπει να περιμένουν να γίνουν 18.

Article featured image
Article featured image

Η ψηφιακή βιομηχανία της Γαλλίας προετοιμάζεται για το αποτέλεσμα μιας κυβερνητικής έκθεσης σχετικά με τον περιορισμό του χρόνου που περνούν τα παιδιά στις οθόνες και στο πλαίσιο αυτό, προσπαθεί να αποφύγει τους υπερβολικά περιοριστικούς νέους κανόνες.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε νωρίτερα τον Μάιο ότι θα δώσει στην κυβέρνησή του ένα μήνα για να εξετάσει τις προτάσεις μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον χρόνο που περνούν τα παιδιά στις οθόνες «και να τις μεταφράσει σε δράση». Η έκθεση προτείνει ηλικιακά όρια που αποσκοπούν στο να επιτρέψουν στα παιδιά να εισέλθουν στον ψηφιακό κόσμο σταδιακά και να αποκλείσουν την πρόσβαση στα πιο δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα έως ότου συμπληρώσουν τα 18 τους χρόνια.

Η έκθεση συνιστά επίσης τη δημιουργία ενός «ευρωπαϊκού προτύπου δεοντολογίας» για τις πλατφόρμες και ενός οργανισμού αφιερωμένου στην ψηφιακή διακυβέρνηση.

Η υπουργός ψηφιακής μετάβασης της Γαλλίας, Marina Ferrari, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε η νέα ρύθμιση να περιλαμβάνει τις εκκλήσεις των εμπειρογνωμόνων για περιορισμό του εθιστικού σχεδιασμού των τεχνολογικών πλατφορμών και τις αρχές «ο ρυπαίνων πληρώνει», σύμφωνα με τις οποίες οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να χρηματοδοτούν προγράμματα έρευνας και πρόληψης για να περιορίσουν τις χειρότερες υπερβολές των υπηρεσιών τους.

Η Axelle Desaint, μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που διευθύνει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το διαδίκτυο, δήλωσε στο Politico ότι η ψηφιακή βιομηχανία είχε υποτιμήσει την επιθυμία για ρύθμιση. «Κάποιοι δεν κατάλαβαν τι διακυβεύεται», είπε. Η ομάδα των 10 εμπειρογνωμόνων είχε ενθαρρύνει τις εταιρείες τεχνολογίας να στείλουν τεχνικό προσωπικό στις ακροάσεις τους, αλλά έλαβε μόνο υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων.

«Για να τους ακούσω να το λένε, κάνουν τα πάντα σωστά. Παρέχουν οικονομική στήριξη σε ενώσεις προστασίας των παιδιών και δίνουν στους χρήστες τα μέσα αυτορρύθμισης», όπως εργαλεία γονικού ελέγχου ή προσαρμόσιμα όρια στον ημερήσιο χρόνο οθόνης, είπε.

Ένας λομπίστας του ιδιωτικού τομέα, στον οποίο παραχωρήθηκε ανωνυμία για να συζητήσει μια μη δημόσια διαδικασία, περιέγραψε την ακρόαση ως μάλλον σκληρή. «Δεν το περιμέναμε αυτό, ήταν ένα πινγκ-πονγκ κατηγοριών και δικαιωμάτων απάντησης, πολύ διαφορετικό από τις κοινοβουλευτικές ή τεχνικές ακροάσεις που έχουμε συνηθίσει» δήλωσε στο Politico.

Τώρα που η έκθεση δημοσιεύθηκε, οι τεχνολογικές πλατφόρμες δεν μπορούν πλέον να περιμένουν ότι θα ξεφύγουν από ένα κύμα κανονισμών, το οποίο έχει καταστεί προτεραιότητα.

«Από τις ταραχές του περασμένου Ιουνίου, ήταν μια ισχυρή επιθυμία του προέδρου», δήλωσε σύμβουλος του Μακρόν.

Η γαλλική κυβέρνηση έχει σκληρύνει τη θέση της σε θεμελιώδη ζητήματα, ιδίως την καθιέρωση μιας ψηφιακής ενηλικίωσης στα 15 έτη, όπως έχει ήδη προταθεί σε νομοσχέδιο του βουλευτή Λωράν Μαρκανζελί. Ο Μακρόν ζήτησε να εισαχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ομιλία του τον περασμένο μήνα.

Οι Γάλλοι βουλευτές συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις, καθώς υπάρχουν τρία νομοσχέδια από τη δεξιά και το κέντρο για τον περιορισμό του χρόνου παρακολούθησης - μεταξύ άλλων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ