Περιβάλλον
Η φάλαινα Μπέλλα ζει μέσα σε ένα μικρό ενυδρείο σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ
Άρχισε εκστρατεία απελευθέρωσής της.
Πέντε χρόνια μετά τον θάνατο του συντρόφου της Μπέλι, η Μπέλλα, μια φάλαινα μπελούγκα που ζει σε ένα μικρό ενυδρείο, σε εμπορικό κέντρο της Σεούλ, δείχνει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την ψυχική της υγεία.
Μετά τον θάνατο του Μπέλι το 2019 και του Μπέλο το 2016, η Μπέλλα μαραζώνει μόνη της στο μικρό για τις διαστάσεις της ενυδρείο, που βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά καταστήματα σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας της Νοτίου Κορέας. Αν και μετά τον θάνατο του συντρόφου της, Μπέλο, ο ιδιοκτήτης του ενυδρείου είχε δεσμευτεί πως θα απελευθερώσει την λευκή φάλαινα, η Μπέλλα ακόμα ασφυκτιά και κινείται με δυσκολία στο πολύ μικρό για τις διαστάσεις της ενυδρείο.
Η Μπέλλα ζει στο ενυδρείο επί 10 χρόνια και ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων έχουν οργανώσει την εκστρατεία «Free Bella» με στόχο η φάλαινα μπελούγκα να αφεθεί ελεύθερη το γρηγορότερο. Ο Τζο Γιακ Γκολ, από την οργάνωση για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος «Hot Pink Dolphins», δήλωσε για την Μπέλλα: «Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από όταν αυτοί είπαν πως θα την απελευθερώσουν», αναφερόμενος στην εταιρεία Lotte Group, στην οποία ανήκει το ενυδρείο.
Η ιστορία της Μπέλλα ξεκίνησε το 2013, όταν πιάστηκε στον Αρκτικό ωκεανό κοντά στις ακτές της Ρωσίας, σε ηλικία 2 ετών. Μαζί με δύο αρσενικές φάλαινες μπελούγκα, τον Μπέλο και τον Μπέλι, πουλήθηκε στο ενυδρείο, το οποίο βρίσκεται μέσα σε ένα τεράστιο και πολυτελές εμπορικό κέντρο στο ισόγειο του «Lotte World Tower», που έχει ύψος 555 μέτρα, ιδιοκτησίας ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της Νοτίου Κορέας.
Το 2016 ο Μπέλλο έφυγε από τη ζωή πρόωρα σε ηλικία 5 ετών ενώ ο μέσος όρος ζωής αυτών των θηλαστικών, όταν ζουν στον ωκεανό είναι από 35 μέχρι 50 έτη. Το 2019 ακολούθησε ο θάνατος του 12χρονου Μπέλι. Μια εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μπέλλα ξεκίνησε αμέσως μετά τον θάνατο του συντρόφου της και μια δεύτερη το 2021. Όμως, δεν υπήρξε αποτέλεσμα για διάφορους λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν και η πανδημία.
Free Bella’: campaigners fight to save lonely beluga whale from Seoul mall. Five years after her last companion died and the aquarium’s owner pledged to free her, Bella still languishes in a tiny tank amid shops. 😡😢https://t.co/z2960laDiw pic.twitter.com/BDpATLjDJE
— Xpose Trophy Hunting (@XposeTrophyHunt) May 20, 2024
Όταν δημοσιογράφοι του Guardian επισκέφθηκαν το ενυδρείο η Μπέλλα με δυσκολία μπορούσε να κινηθεί μέσα στη δεξαμενή των 1.224 τόνων νερού. Οι φάλαινες έχουν συνήθως ύψος 5.5 μέτρα, όμως το ενυδρείο της Μπέλα έχει μόνο 7 μέτρα βάθος. «Δεν κινείται και παρουσιάζει σημάδια ψυχικής ασθένειας», δήλωσε στον Guardian ο Τζο Γιακ Γκολ. Η δόκτωρ Βαλέρια Βεργκάρα από τον οργανισμό για την προστασία του περιβάλλοντος και της Άγριας Ζωής «Raincoast Conservation Foundation» και διευθύντρια του προγράμματος έρευνας για τα κήτη, τόνισε πως οι φάλαινες μπελούγκα είναι θηλαστικά με υψηλό δείκτη ευφυΐας και κοινωνικότητας.
«Συνεργάζονται το ένα με το άλλο μέχρι το σημείο να βοηθούν το ένα το άλλο στο μεγάλωμα των μικρών τους. Ζουν για πολλά χρόνια και βέβαια έχουν ένα πολύπλοκο σύστημα επικοινωνίας», δήλωσε η θαλάσσια βιολόγος. Η ίδια, που έχει μελετήσει τις φάλαινες μπελούγκα για περισσότερο από δύο δεκαετίες, ανέφερε: «Το να κρατάει κανείς αυτά τα πλάσματα σε αιχμαλωσία είναι απλώς ανήθικο».
Στην Νότιο Κορέα και γενικότερα στην Ασία τα ενυδρεία αποτελούν κερδοφόρες επιχειρήσεις. Το ενυδρείο στο εμπορικό κέντρο του «Lotte World Tower» προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο από όταν άνοιξε το 2014. Το περασμένο έτος η Νότιος Κορέα απαγόρευσε την αγορά των δελφινιών και των φαλαινών για επίδειξη. Όμως, ο σχετικός νόμος δεν έχει αναδρομική ισχύ, γεγονός που σημαίνει πως ζώα σε αιχμαλωσία, όπως η Μπέλλα, μπορούν να εξακολουθούν να κρατούνται από τους κατόχους τους.
Οι ακτιβιστές της εκστρατείας «Free Bella» ζητούν από την εταιρεία Lotte να κλείσει εντελώς το ενυδρείο (Lotte World Aquarium), το οποίο αποτελεί τουριστική ατραξιόν στη Σεούλ με περισσότερα από 55.000 θαλάσσια ζώα από 650 διαφορετικά είδη. Σύμφωνα με την θαλάσσια βιολόγο Βαλέρια Βεργκάρα «η μόνη ηθική επιλογή» για τη Μπέλλα είναι να μεταφερθεί σε θαλάσσιο καταφύγιο καθώς απομακρύνθηκε από το φυσικό της περιβάλλον σε μικρή ηλικία και δεν θα μπορούσε να ζήσει πλέον στον ανοιχτό ωκεανό. Οι φάλαινες μπελούγκα διδάσκονται από μικρές το κυνήγι, την μετανάστευση και την επικοινωνία καθώς μεγαλώνουν μέσα σε μεγάλες ομάδες.
Σε ανακοίνωση το Lotte World Aquarium αναφέρει πως θα απελευθερώσει την Μπέλλα σε συνεννόηση με το αρμόδιο υπουργείο, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων και ειδικούς επιστήμονες για τις φάλαινες, ώστε η Μπέλλα να αφεθεί ελεύθερη «με βάση ένα επιστημονικό και πρακτικό σχέδιο» Προς το παρόν έξω από το ενυδρείο παραμένουν ακτιβιστές που διαμαρτύρονται με πανό και φωνάζουν «Αφήστε ελεύθερη τη Μπέλλα τώρα!».
ΠΗΓΗ