Ένα φτερό θεωρείται το ακριβότερο που πωλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία

Είναι πιο πολύτιμο και από χρυσό.

Article featured image
Article featured image



Ένα σπάνιο και εξαιρετικά πολύτιμο φτερό του πτηνού Huia της Νέας Ζηλανδίας, πωλήθηκε για 46.521 δολάρια Νέας Ζηλανδίας και είναι πλέον το ακριβότερο φτερό που έχει πωληθεί ποτέ σε δημοπρασία.

Το Huia είναι ένα εξαφανισμένο είδος νεοζηλανδικού θαλάσσιου πτηνού. Αρχικά η τιμή που θα πωλούνταν σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μεταξύ 2.000 και 3.000 δολαρίων, όμως τελικά ξεπέρασε την τιμή του προηγούμενου κατόχου του ρεκόρ, καθώς το προηγούμενο φτερό πωλήθηκε το 2010 για 8.400 δολάρια. Το φτερό ζυγίζει περίπου 9 γραμμάρια, γεγονός που το καθιστά πολύ πιο πολύτιμο από τον χρυσό, όταν κοστίζει 5.169 δολάρια ανά γραμμάριο σε σύγκριση με τα 127 δολάρια ανά γραμμάριο του χρυσού, σύμφωνα με το Gold Broker.

Το Huia ήταν γνωστό για το όμορφο τραγούδι του, τα κατά κύριο λόγο μαύρα γυαλιστερά φτερά του αλλά και τα μακριά φτερά της ουράς του, με την λευκή άκρη τους. Η τελευταία επιβεβαιωμένη παρατήρηση ενός Huia ήταν το 1907, παρότι πιστεύεται ότι ζούσε μέχρι και τη δεκαετία του 1920. Το πτηνό ήταν ιερό για τους Μαορί, ενώ το να φορούν τα φτερά του επιτρεπόταν στους rangatira (αρχηγούς) και σε ανθρώπους με mana (κύρος). Όταν οι Ευρωπαίοι έφτασαν στη Νέα Ζηλανδία, τα πτηνό ήταν ήδη σπάνια, αλλά το μετέπεισα ενδιαφέρον τους για τα φτερά του είδους οδήγησε στην εξαφάνισή του.



Η επιθυμία ωστόσο να αποκτήσει κανείς οτιδήποτε έχει σχέση με τα Huia, παραμένει έντονη. Το 2023 δύο ταριχευμένα Huaia πωλήθηκαν σε δημοπρασία έναντι 466.000 δολαρίων Νέας Ζηλανδίας, παρά τις εκκλήσεις του κοινού προς την κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας να παρέμβει και να τα φέρει πίσω στην πατρίδα τους.

Επικεφαλής στον οίκο δημοπρασιών Webb's με έδρα το Όκλαντ, όπου το φτερό πωλήθηκε τη Δευτέρα, πίστευε ότι η άριστη κατάσταση του φτερού, οι προσπάθειες προστασίας του και η ιστορία το είδους, οδήγησαν τις προσφορές στα ύψη. «Το Huia είναι ένα τόσο εμβληματικό πουλί. Δεν έχει πολλά τσακίσματα στα φτερά, θα δείτε επίσης ότι έχει διατηρήσει πολλά από τα χρώματά του, το πλούσιο καφέ και ιριδίζον χρώμα του και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ζημιάς από έντομα», ανέφερε η Leah Morris στον Guardian.

Το φτερό είναι καταχωρημένο ως taonga tūturu (αυθεντικός θησαυρός) στο Υπουργείο Πολιτισμού και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, πράγμα που σημαίνει ότι μόνο ένας καταχωρημένος συλλέκτης «taonga tūturu» μπορεί να το αγοράσει, και πως δεν μπορεί να φύγει από τη Νέα Ζηλανδία χωρίς άδεια. Υπάρχουν ελάχιστες λεπτομέρειες σχετικά με την προέλευση του φτερού και η ίδια δεν μπορούσε να αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τον πωλητή ή τον αγοραστή λόγω συμφωνιών εμπιστευτικότητας. Είπε όμως ότι ήταν και οι δύο εγγεγραμμένοι συλλέκτες και είχαν την έδρα τους στη Νέα Ζηλανδία.

Περίπου 30 άτομα ήταν παρόντα στη δημοπρασία, ωστόσο όλες οι προσφορές έγιναν μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου. Η Leah Morris καταλήγοντας, δήλωσε ότι ο κόσμος παρακολουθούσε την άνοδο της τιμής «με κομμένη την ανάσα».

ΠΗΓΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ