Διεθνή
Ιστορική στιγμή: Τρεις χώρες αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης, εν μέσω του πολέμου στη Γάζα
«O Νετανιάχου χρησιμοποιεί την πείνα, το κρύο και τον τρόμο για να τιμωρήσει αθώα αγόρια και κορίτσια».
Την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ανακοίνωσαν σήμερα Τετάρτη (22/5) η Νορβηγία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Σάιμον Χάρις να κάνει λόγο για «ιστορική και σημαντική ημέρα» και τον Νορβηγό ομόλογό του να τονίζει πως «χωρίς αναγνώριση δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στη Μέση Ανατολή».
Την ανακοίνωση έκανε πρώτος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε από το Δουβλίνο. Η απόφαση θα τεθεί σε πλήρη ισχύ από τις 28 Μαΐου. Σύμφωνα με τον Χάρις, η κίνηση αυτή των τριών χωρών έγινε σε συντονισμό μεταξύ τους.
«Αναγνωρίζουμε το κράτος της Παλαιστίνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ιρλανδός πρωθυπουργός. Ο Σάιμον Χάρις τόνισε ότι η απόφαση αυτή «έχει ισχυρή πολιτική και συμβολική αξία», καθώς αναγνωρίζει «τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού να ζήσει ελεύθερα. Η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης αντιπροσωπεύει την αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της λύσης των δύο κρατών», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος αξιόπιστος δρόμος για την ειρήνη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης.
Εγκληματίας πολέμου
Ο Σάντσεθ μίλησε στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή) για τη «σφαγή στη Γάζα και στα υπόλοιπα παλαιστινιακά εδάφη», όπως είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε τα αιτήματα της Ισπανίας για κατάπαυση του πυρός και εφαρμογή της λύσης των δύο κρατών. Τόνισε επίσης, ότι έχει έρθει η ώρα για συγκεκριμένες δράσεις και ανακοίνωσε πως η ισπανική κυβέρνηση θα αναγνωρίζει την Παλαιστίνη με ισχύ από 28 Μαΐου.
«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξακολουθεί να κλείνει τα μάτια και να βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, σπίτια», είπε ο Σάντσεθ. «Εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την πείνα, το κρύο και τον τρόμο για να τιμωρήσει περισσότερα από ένα εκατομμύριο αθώα αγόρια και κορίτσια – και τα πράγματα έχουν φτάσει τόσο μακριά που οι εισαγγελείς στο διεθνές ποινικό δικαστήριο ζήτησαν αυτή την εβδομάδα τη σύλληψή του για εγκλήματα πολέμου».
Ο Ισπανός πρωθυπουργός είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Νετανιάχου «δεν είχε σχέδιο ειρήνης για την Παλαιστίνη», προσθέτοντας ότι προκαλεί τόσο πόνο, καταστροφή και πικρία στη Γάζα και στην υπόλοιπη Παλαιστίνη που η λύση των δύο κρατών είναι – εδώ και τώρα – απαραίτητη».
«Οι χώρες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο που βασίζεται σε συγκεκριμένους κανόνες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν τόσο στην Ουκρανία όσο και στην Παλαιστίνη, χωρίς δύο μέτρα και δύο σταθμά», είπε ακόμα ο Σάντσεθ και συνέχισε:
«Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε: Να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια, όπως και κάνουμε, να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους, όπως και κάνουμε. Αλλά πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσουμε όλα τα πολιτικά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να πούμε, δυνατά και ξεκάθαρα, ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να καταστραφεί με τη βία η δυνατότητα της λύσης των δύο κρατών, επειδή είναι η μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση σε αυτή την τρομερή σύγκρουση. Και γι' αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι μετά τη συζήτηση με τα δύο κόμματα που απαρτίζουν αυτήν την προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού –και σύμφωνα με τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ισπανικού λαού– το υπουργικό συμβούλιο της Ισπανίας θα εγκρίνει την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους την Τρίτη 28 Μαΐου».
Τα λόγια του έγιναν δεκτά με τεράστιο χειροκρότημα στην Κάτω Βουλή της Ισπανίας.
Haciéndonos eco del sentir mayoritario del pueblo español, el próximo martes 28 de mayo, España aprobará en Consejo de Ministros el reconocimiento del Estado de Palestina.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) May 22, 2024
Ha llegado la hora de pasar de las palabras a la acción.
Por la paz, la justicia y la coherencia. pic.twitter.com/OYhRleIdHE
Στέρε: «Να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά μας»
Από την πλευρά της Νορβηγίας, ο πρωθυπουργός Γιόνας Γαρ Στέρε, δήλωσε από το Όσλο ότι «πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή τη μοναδική εναλλακτική που προσφέρει πολιτική λύση για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, τη λύση των δύο κρατών, προκειμένου να ζουν δίπλα δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια».
Επεσήμανε ότι η αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης «μπορεί να ενδυναμώσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην Παλαιστίνη και εκείνους που εργάζονται για τη λύση των δύο κρατών. Μπορεί, ακόμη να ενδυναμώσει τις μετριοπαθείς δυνάμεις στην ισραηλινή πλευρά και να προσφέρει ελπίδα για το μέλλον».
Όπως τόνισε, η αναγνώριση «στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Νορβηγίας και να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης».
Σημειώνεται ότι από το 1988 έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, 140 από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ. Η Κύπρος αναγνώρισε το κράτος της Παλαιστίνης τον Νοέμβριο του 1988.
Η PLO ευχαριστεί τις χώρες που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος
Ο Hussein al-Sheikh, ο γενικός γραμματέας της Εκτελεστικής Επιτροπής της Παλαιστινιακής Οργάνωσης για την Απελευθέρωση (PLO), δημοσίευσε μια απάντηση στο X στις ανακοινώσεις της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ότι θα αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος.
«Ιστορικές στιγμές στις οποίες ο ελεύθερος κόσμος θριαμβεύει για την αλήθεια και τη δικαιοσύνη μετά από πολλές δεκαετίες παλαιστινιακού εθνικού αγώνα, ταλαιπωρίας, πόνου, κατοχής, ρατσισμού, δολοφονιών, καταπίεσης, κακοποίησης και καταστροφής που υπέστη ο λαός της Παλαιστίνης», είπε.
«Ευχαριστούμε τις χώρες του κόσμου που αναγνώρισαν και θα αναγνωρίσουν το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης», είπε ο αλ Σέιχ.
Historical moments in which the free world triumphs for truth and justice after long decades of Palestinian national struggle, suffering, pain, occupation, racism, murder, oppression, abuse and destruction to which the people of Palestine were subjected to. We thank the countries… https://t.co/iCAEKfr2JQ
— حسين الشيخ Hussein AlSheikh (@HusseinSheikhpl) May 22, 2024
Αντίποινα από Ισραήλ
Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Νορβηγού πρωθυπουργού και πριν Χάρις και Σάντσεθ προβούν στις δικές τους ανακοινώσεις, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς ανακάλεσε τους πρέσβεις της χώρας του σε Όσλο και Δουβλίνο.
«Η Ιρλανδία και η Νορβηγία προτίθενται σήμερα να στείλουν ένα μήνυμα στους Παλαιστινίους και σε όλο τον κόσμο: Η τρομοκρατία αποδίδει», τόνισε ο Κατς. Όπως είπε, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους θα εμποδίσει τις προσπάθειες για επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στην Γάζα και για κατάπαυση του πυρός, αφού «ανταμείβει τους τζιχαντιστές της Χαμάς και του Ιράν», ενώ απείλησε να ανακαλέσει και τον πρέσβη της χώρας του στην Ισπανία, αν και η ιβηρική χώρα προχωρήσει σε αναγνώριση.
Με πληροφορίες από Euronews, Lifo, Al Jazeera, efsyn