Πολιτισμός
Οι «δικαιολογίες» που επικαλούνταν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι για να μην πάνε στη δουλειά
«Έχει περίοδο η γυναίκα μου».
Σαφώς υπάρχουν ημέρες που δεν θέλουμε να πάμε στη δουλειά, σαφώς και όλοι μας, έστω μία φορά στη ζωή μας έχουμε βρει μια δικαιολογία για να μην χρειαστεί να ξυπνήσουμε αχάραγα και να φερθούμε ως σωστοί επαγγελματίες.
Αυτό που ίσως δεν γνωρίζαμε είναι πως η παραπάνω επιθυμία και σκέψη υπάρχει από τα αρχαία χρόνια και μάλιστα αποδεικνύεται από μια αιγυπτιακή πινακίδα 3.200 ετών.
Στη συγκεκριμένη αναγράφονται ορισμένοι από τους λόγους που ανέφεραν οι αρχαίοι Αιγύπτιοι στα αφεντικά τους προκειμένου να απουσιάσουν από την εργασία τους. Το αρχαίο εύρημα —φτιαγμένο από ασβεστόλιθο— βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου, το οποίο έχει αναγνωρίσει ότι χρονολογείται από το 1250 π.Χ.
H εν λόγω πινακίδα είναι ουσιαστικά ένα πλήρες διοικητικό έγγραφο, το οποίο φαίνεται πως αφορούσε μια ομάδα εργατών από την Deir el-Medina. Περιέχει 24 γραμμές στο μπροστινό μέρος και 21 γραμμές στο πίσω μέρος. Το όνομα ενός εργάτη αναγράφεται στα δεξιά με μαύρο μελάνι και ακολουθείται από μία ή περισσότερες ημερομηνίες κατά τις οποίες δεν εμφανίστηκε στην εργασία του. Ο λόγος της απουσίας σημειώθηκε με κόκκινο πάνω από τις ημερομηνίες. Μυστηριωδώς, ο άνθρωπος που συνέταξε το κείμενο του οστράκου παραμένει ανώνυμος. Η διάταξη των ονομάτων φαίνεται να είναι καλά μελετημένη, καθώς τα ονόματα με τις μεγαλύτερες εγγραφές βρίσκονται στο τέλος κάθε σελίδας. Συνολικά, 40 εργάτες κατονομάζονται. Μόνο δύο εργαζόμενοι δεν έχουν καταχωρήσεις απουσίας που να συνοδεύουν το όνομά τους. Η απουσία των άλλων εργαζομένων κυμαινόταν από μία έως 39 ημέρες.
Discovering the Daily Life of Ancient Egyptian Workers: A Glimpse into History
— History Content (@HistContent) May 22, 2024
In a remarkable discovery, a 3,250-year-old tablet from Ancient Egypt provides us with a unique window into the lives of workers during that era. The tablet lists various reasons why workers might not… pic.twitter.com/a9uo24zYt8
Ασθένειες, σκορπιοί και μπύρες
Οι λόγοι που αρκετοί εργάτες επικαλέστηκαν για να μην παραστούν στην εργασία τους παρουσιάζουν -τουλάχιστον για τα σημερινά δεδομένα- αρκετό ενδιαφέρον. Φαίνεται αρχικά, πως ήταν πολύ εύκολο για έναν εργάτη να πάρει άδεια για να συμμετάσχει σε λατρευτικές εκδηλώσεις όπως η ταφή ενός τιμώμενου προσώπου, ή μια οποιαδήποτε λατρευτική τελετή.
Καθήκοντα μουμιοποίησης: Ένας εργάτης απουσίαζε επειδή παρακολουθούσε (ή συμμετείχε) στη διαδικασία μουμιοποίησης της μητέρας του, ένα κρίσιμο τελετουργικό στον αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.
Θεραπευτής: Ένας εργάτης ονόματι Paherypedjet φαίνεται πως εργαζόταν παράλληλα ως θεραπευτής. Έχει τις περισσότερες απουσίες οι οποίες σχεδόν όλες αναφέρονται σε επισκέψεις σε διάφορα άτομα στο χωριό και στην προετοιμασία θεραπευτικών σκευασμάτων
Τσίμπημα Σκορπιού: Ένας άλλος εργαζόμενος δεν μπορούσε να έρθει στη δουλειά λόγω επώδυνου τσιμπήματος σκορπιού – ένας κοινός κίνδυνος στο περιβάλλον της ερήμου.
Πόνος στα μάτια: Οι οφθαλμικές παθήσεις ήταν μια σημαντική ανησυχία, όπως φαίνεται από έναν εργαζόμενο που ανέφερε ότι υπέφερε από πόνο στα μάτια.
Συντήρηση σπιτιού: Η ενίσχυση της πόρτας του σπιτιού θεωρήθηκε αρκετά σημαντική για να απουσιάσει από τη δουλειά του ένας εργάτης, υπογραμμίζοντας την αξία που δίνεται στην ασφάλεια του νοικοκυριού.
Ζυθοποιία μπύρας: Αρκετοί εργάτες ανέφεραν ως δικαιολογία της απουσίας τους την… παρασκευή μπύρας. Αν και σήμερα κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να σταθεί ως αιτία απόλυσης, η παρασκευή μπύρας στην Αρχαία Αίγυπτο είχε πολύ μεγάλη σημασία.
Το Βρετανικό Μουσείο εξηγεί: «Στην αρχαία Αίγυπτο, η μπύρα ήταν τόσο απαραίτητη που αντιμετωπιζόταν κυρίως ως είδος διατροφής – καταναλωνόταν καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες σε θρησκευτικές γιορτές και εορτασμούς.
»Η μπύρα ήταν απαραίτητη για τους εργάτες, όπως αυτοί που έχτιζαν τις πυραμίδες της Γκίζας, οι οποίοι εφοδιάζονταν με μια ημερήσια μερίδα 1⅓ γαλόνι. Ωστόσο, εξακολουθούσε να έχει θεϊκή υπόσταση, με αρκετούς θεούς και θεές να συνδέονται με αυτήν».
Οικογενειακή φροντίδα: Τουλάχιστον 10 εργάτες φαίνεται να έχουν ζητήσει άδεια, επειδή η γυναίκα ή η κόρη τους έχει περίοδο. Η συγκεκριμένη δικαιολογία ακούγεται εξωφρενική, όμως στην ουσία της είναι αρκετά λογική. Η γυναίκα που βρίσκεται στην έμμηνο ρύση κρινόταν ως ανήμπορη να εκτελέσει τα καθήκοντα της ως νοικοκυρά, γι’ αυτό ο άντρας έπρεπε να βρεθεί στο πλευρό της.
Με πληροφορίες από in.gr, lifo.gr, History Content