«Άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί» σε επίθεση του ισραηλινού στρατού σε καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα

Οι εικόνες και τα βίντεο που φθάνουν από τη μαρτυρική Ράφα, είναι συγκλονιστικά.

Article featured image
Article featured image

Tο Ισραήλ διέπραξε μεγάλη σφαγή αμάχων βομβαρδίζοντας προσφυγικό καταυλισμό κοντά στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 ανθρώπους και τραυματίζοντας σοβαρά δεκάδες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε υποστελεχωμένα ιατρικά κέντρα -που δεν έχουν τη δυνατότητα να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς.

Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τον προσφυγικό καταυλισμό.
«Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς. Έκαψαν ένα ολόκληρο τετράγωνο στο Ταλ ασ-Σουλτάν», είπε ένας επιζών στο Al Jazeera.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει, από την πλευρά του, ότι έπληξε συγκρότημα όπου δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες», διαμηνύοντας πως είχε βάλει στο στόχαστρο δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Χαμάς. Διεμήνυσε περαιτέρω, ότι το χτύπημα σκότωσε τον Γιασίν Ραμπιά, τον διοικητή των αποκαλούμενων κεντρικών γραφείων της Χαμάς στη Δυτική Όχθη - μια μονάδα της Χαμάς που είναι επιφορτισμένη με την προώθηση επιθέσεων κατά του Ισραήλ από ή στη Δυτική Όχθη - καθώς και τον Χαλίντ Ναγκάρ, έναν άλλο ανώτερο στέλεχος μέλος της ομάδας. Ωστόσο η περιοχή ήταν προκαθορισμένη ζώνη ασφαλείας και ήταν γνωστό πως κατοικούν πρόσφυγες και εκτοπισμένες οικογένειες.

Σημειώνεται ότι ο ισραηλινός στρατός διεξάγει από την 7η Μαΐου επιχειρήσεις για να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα. Οι εχθροπραξίες συνεχίστηκαν το σαββατοκύριακο, παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) της Χάγης την Παρασκευή, με την οποία διέταξε το Ισραήλ να αναστείλει τη δράση του στρατού του στον τομέα αυτό, νευραλγικής σημασίας σε ό,τι αφορά την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.


Φωτογραφίες: Παλαιστίνιοι αναζητούν πτώματα μετά την ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα.

tal.png

tal2.png

tal3.png



«Τα περισσότερα πτώματα απανθρακώθηκαν και κάηκαν»
, σχολίασε ο Δρ Mohammed al-Mughayyir, επικεφαλής των ομάδων Πολιτικής Άμυνας. «Αυτή η φρικιαστική σφαγή που διαπράχθηκε από την ισραηλινή κατοχή αποτελεί πρόκληση για όλους τους διεθνείς θεσμούς και τη διεθνή νομιμότητα», υπογράμμισε η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλοντας πως ο ισραηλινός στρατός «έβαλε στο στόχαστρο εσκεμμένα» τον καταυλισμό εκτοπισμένων Μπαρκάσατ, τον οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) και βρίσκεται βορειοδυτικά της Ράφα.



Η Χαμάς κάλεσε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα τους Παλαιστίνιους να «σηκωθούν», να βγουν στους δρόμους να κάνουν «πορεία οργής» μετά τη «σφαγή» που διέπραξε ο ισραηλινός στρατός.

Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν επίσης σε άλλες περιοχές στη Ράφα χθες. Το νοσοκομείο του Κουβέιτ ανέφερε πως διακομίστηκαν σε αυτό τρία πτώματα, ανάμεσά τους αυτό εγκύου.



Την ίδια στιγμή, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για «εγκλήματα πολέμου», μετά από τρεις βομβαρδισμούς που έγιναν τη 16η Απριλίου στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Μαγάζι και τη 19η και 20ή Απριλίου στη Ράφα, στον νότο, σκοτώνοντας 44 αμάχους- αναμεσά τους 32 παιδιά.

Η Αμνηστία αναφέρει πως ο βομβαρδισμός της 16ης Απριλίου στο Αλ Μαγάζι έπληξε δρόμο όπου έπαιζαν παιδιά, σκοτώνοντας 10 από αυτά, ηλικιών μεταξύ 4 και 15 ετών, καθώς και πέντε άνδρες. Την 20ή Απριλίου, βομβαρδισμός κατέστρεψε το σπίτι της οικογένειας Αμπντελάλ στην ανατολική Ράφα, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους —16 παιδιά και τέσσερις γυναίκες— και να τραυματιστούν άλλα 4 παιδιά. «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) πρέπει να αρχίσει να διενεργεί έρευνα για εγκλήματα πολέμου» όσον αφορά αυτούς τους τρεις βομβαρδισμούς, κρίνει η Αμνηστία.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από 70 διεθνείς οργανισμοί καλούν όλες τις αρχές και τους διεθνείς θεσμούς να κηρύξουν επίσημα λιμό στη Γάζα, ανέφερε σε δήλωση το Euro-Med Human Rights Monitor.


Ρουκέτες της Χαμάς προς το Ισραήλ


Στο Τελ Αβίβ και στο κεντρικό Ισραήλ, ήχησαν σειρήνες συναγερμού χθες το απόγευμα, για πρώτη φορά εδώ και μήνες. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για οκτώ ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Ράφα και πρόσθεσε πως βομβάρδισε την πόλη σε αντίποινα.

Σύμφωνα με ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, κατά τη διάρκεια της νύχτας διεξήχθη συνεδρίαση της ισραηλινής κυβέρνησης πολέμου για τις προσπάθειες να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, που διανύει τώρα τον όγδοο μήνα, έχει σκοτώσει σχεδόν 36.000 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Περίπου το 80% των 2,3 εκατομμυρίων ανθρώπων του πληθυσμού έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.


Στις Βρυξέλλες


Το σαββατοκύριακο ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Δαυίδ Μπαρνέα, ο επικεφαλής της Μοσάντ (της ισραηλινής υπηρεσίας κατασκοπείας) συμφώνησε με τον διευθυντή της CIA, τον Γουίλιαμ Μπερνς, και τον πρωθυπουργό του Κατάρ, τον Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, σε νέο πλαίσιο για την επανέναρξη των έμμεσων διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Παρίσι.

Αύριο Τρίτη η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία θα αναγνωρίσουν και επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης. Με αυτό το φόντο συναντώνται σήμερα στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ, της Αιγύπτου, των ΗΑΕ και της Ιορδανίας, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου.


«Πείνα και δίψα»


Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική.

Το σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού. Ως τις αρχές του μήνα, αυτή ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια.

«Υποφέρουμε (...) από την πείνα, από τη δίψα, από την έλλειψη βοήθειας», είπε ο Μουάζ Αμπού Τάχα, 29χρονος Παλαιστίνιος, στην πόλη από όπου τράπηκαν σε φυγή κάπου 800.000 άνθρωποι μέσα στις τελευταίες δυο εβδομάδες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΗΕ.

Η Αίγυπτος, η οποία αρνείται να ανοίξει τον τερματικό σταθμό στη Ράφα όσο κατέχουν την παλαιστινιακή πλευρά του οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε χθες πως φορτηγά με βοήθεια από την αιγυπτιακή επικράτεια μπόρεσαν να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας μέσω του σημείου διέλευσης Κερέμ Σαλόμ, σύμφωνα με το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Αλ Καχέρα.

Σύμφωνα με το μέσο αυτό, που θεωρείται πως έχει δεσμούς με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών, περίπου «200 φορτηγά» κατευθύνονταν προς το Κερέμ Σαλόμ. Δεν διευκρίνισε πόσα από αυτά εισήλθαν στον παλαιστινιακό θύλακο μετά τους ισραηλινούς ελέγχους.


Με πληροφορίες από efsyn.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ