Διεθνή
Τα ματιά και οι ψυχές μας στη μαρτυρική Ράφα
(Πώς) ένας ολόκληρος πλανήτης έχει μείνει αποσβολωμένος στις οθόνες του να παρακολουθεί μια εν εξελίξει γενοκτονία.
To Ισραήλ έσπρωξε εκατομμύρια ανθρώπους στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, κηρύσσοντας την περιοχή «ασφαλή ζώνη». Την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε προσφυγικό καταυλισμό στη μαρτυρική Ράφα, διαπράττοντας ουσιαστικά σφαγή αμάχων με τουλάχιστον 45 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ο βομβαρδισμός προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τον καταυλισμό στον οποίο είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι, πεινασμένοι και εξαθλιωμένοι άνθρωποι. «Έκαψαν ανθρώπους ζωντανούς. Έκαψαν ένα ολόκληρο τετράγωνο στο Ταλ ασ-Σουλτάν», είπε ένας επιζών στο Al Jazeera. Άλλη μαρτυρία αναφέρει: «Δεν ήξερα τι να κάνω για να βοηθήσω τους ανθρώπους που καίγονταν. Τεμαχισμένα κι απανθρακωμένα σώματα, παιδιά χωρίς κεφάλια, σώματα που έμοιαζαν να έχουν λιώσει».
Χθες, παρά τη διεθνή κατακραυγή και παρά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης την Παρασκευή, με την οποία διέταξε το Ισραήλ να αναστείλει τη δράση του στρατού του στον τομέα αυτό, ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στο κέντρο της Ράφα. Επίσης, η Πολιτική Προστασία της Λωρίδας της Γάζας ανακοίνωσε χθες τον θάνατο 21 ανθρώπων σε νέο ισραηλινό βομβαρδισμό σε καταυλισμό εκτοπισμένων, δυο μέρες έπειτα από αυτόν της Κυριακής. Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν νέοι βομβαρδισμοί στη Ράφα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως είδαν ισραηλινά τεθωρακισμένα σε διάφορους τομείς της πόλης, που πλέον έχει μετατραπεί στο επίκεντρο του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.
Και ενώ λαμβάνουν χώρα όλα αυτά, ένας ολόκληρος πλανήτης έχει μείνει αποσβολωμένος στις οθόνες του να παρακολουθεί μια εν εξελίξει γενοκτονία. Τα τελευταία στοιχεία κάνουν λόγο για 36.096 νεκρούς Παλαιστινίους, στην πλειονότητά τους αμάχους – βρέφη, παιδιά -γεννημένα και αγέννητα- γυναίκες, εγκύους, ηλικιωμένους. Την ίδια στιγμή, η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί (και αυτή), τηρώντας, εν πολλοίς, σιγή ιχθύος και έχοντας αίμα στα χέρια της – ας μας επιτραπεί η σκληρή φρασεολογία.
All Eyes On Rafah
Τις τελευταίες ώρες, τα social media κατακλύζει μία εικόνα με το ηχηρό μήνυμα «All eyes on Rafah» (μτφ. «όλα τα βλέμματα στη Ράφα»), με εκατομμύρια χρήστες να κοινοποιούν το συγκεκριμένο εικαστικό. Η φράση έχει ως στόχο να κάνει έκκληση στον κόσμο να μην αποστρέφει το βλέμμα σε όσα φρικτά συμβαίνουν στην πόλη της Ράφα.
Η εκστρατεία με το σύνθημα «Όλα τα μάτια στη Ράφα» (All Eyes On Rafah) δεν είναι καινούργια. Το σύνθημα φαίνεται να προήλθε από ένα σχόλιο του Rick Peeperkorn, διευθυντή του Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, ο οποίος τον Φεβρουάριο δήλωσε: «Όλα τα μάτια είναι στραμμένα στη Ράφα», λίγες ημέρες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διέταξε να δημιουργηθεί ένα σχέδιο εκκένωσης της πόλης ενόψει των προγραμματισμένων επιθέσεων για την εξάλειψη των τελευταίων προπυργίων της μαχητικής οργάνωσης Χαμάς, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.
Dia berdiri di depan tenda, melihat ayahnya dibakar hidup-hidup, lalu berkata: “Ayahku sudah tiada dan aku ingin bersamanya.”
— Warga +62 (@icannn___) May 28, 2024
Jumlah rasa sakit dan traumanya tak terbayangkan💔🇵🇸
ALL EYES ON RAFAH #freePalestine pic.twitter.com/Z8L4WTEZN5
Το πιο δημοφιλές γραφικό που έχει κατακλύσει τα social media, είναι εκείνο που δημιουργήθηκε από τον λογαριασμό @Shahv4012 στο Instagram. Πρόκειται για έναν φωτογράφο που ονομάζεται Chaa My και έχει δημιουργήσει και άλλες εικόνες που περιγράφουν τον πόνο των αμάχων της περιοχής. Το εν λόγω εικαστικό έχει πάνω από 38 εκατομμύρια αναδημοσιεύσεις μέχρι στιγμής με τους αριθμούς των αναδημοσιεύσεων να αυξάνεται συνεχώς.