Ένα (θηλυκό) ταίρι για το πιο «μοναχικό φυτό» στον κόσμο αναζητούν ερευνητές

«Εμπνεύστηκα πολύ από την ιστορία του E. woodii, καθώς πρόκειται για μια κλασική ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης».

Article featured image
Article featured image

Ερευνητές στη Βρετανία χρησιμοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη για να βρουν ένα θηλυκό σύντροφο σε ένα φυτό που απειλείται από εξαφάνιση και είναι γνωστό ως το πιο «μοναχικό στον κόσμο».

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, σαρώνει χιλιάδες στρέμματα δάσους στη Νότια Αφρική – όπου βρίσκεται το μοναδικό Encephalartos woodii (E. woodii). Το αρχαίο είδος προϋπήρχε των δεινοσαύρων και πιστεύεται ότι είναι ένας από τους πιο απειλούμενους οργανισμούς στον πλανήτη. Το μοναδικό γνωστό E. woodii ανακαλύφθηκε στο δάσος Ngoye το 1895.

fitotairi3.png



Η Δρ Λώρα Σίντι, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, ηγείται του πρώτου προγράμματος που χρησιμοποιεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και τεχνητή νοημοσύνη για την αναζήτηση ενός θηλυκού E. woodii.

«Εμπνεύστηκα πολύ από την ιστορία του E. woodii, καθώς πρόκειται για μια κλασική ιστορία ανεκπλήρωτης αγάπης. Είμαι αισιόδοξη ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει ένα θηλυκό, άλλωστε κάποτε πρέπει να υπήρχε. Θα ήταν καταπληκτικό να επαναφέρουμε αυτό το φυτό που βρίσκεται τόσο κοντά στην εξαφάνιση, μέσω φυσικής αναπαραγωγής» εξήγησε.

Καθώς έχει ανακαλυφθεί μόνο ένα αρσενικό, όλα τα αναπαραγόμενα δείγματα είναι αρσενικοί κλώνοι και έτσι το φυτό δεν μπορεί να αναπαραχθεί φυσικά.

fitotairi2.png



Επί του παρόντος, η τεχνητή νοημοσύνη αναλύει τις εικόνες του δάσους από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μέχρι τώρα έχει καλυφθεί μόλις το 2% της περιοχής των 40.000 στρεμμάτων που ερευνάται.

«Χρησιμοποιούμε έναν αλγόριθμο αναγνώρισης εικόνας για να αναγνωρίζουμε τα φυτά με βάση το σχήμα τους. Δημιουργήσαμε εικόνες φυτών και τα τοποθετήσαμε σε διαφορετικά οικολογικά περιβάλλοντα, για να εκπαιδεύσουμε το μοντέλο να τα αναγνωρίζει» εξήγησε η ερευνήτρια.

Το δάσος δεν έχει εξερευνηθεί πλήρως προκειμένου να διαπιστωθεί αν όντως υπάρχει θηλυκό. Το είδος εξακολουθεί να καλλιεργείται και να αναπαράγεται τεχνητά στους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew, στο Λονδίνο.

fitotairi4.png


ΠΗΓΗ: BBC μέσω ΕΡΤ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ