Δημοσκόπηση Σίγμα: Οι δύσκολες μάχες για την πρωτιά και το φαινόμενο Φειδίας

Οι φετινές διπλές εκλογές φαίνεται πως θα είναι διαφορετικές, αφού σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Σίγμα θα δοθούν μάχες σε όλα τα επίπεδα, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ανατροπές και (ίσως) εκπλήξεις.

Article featured image
Article featured image

Η νέα δημοσκόπηση του Σίγμα για τις επικείμενες διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου επιβεβαιώνει πως θα δοθούν μάχες για την πρώτη θέση τόσο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ) όσο και μεταξύ των υποψηφίων στις αναμετρήσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε ανατροπές.

1.png


2.jpg



Οι μάχες και το φαινόμενο Φειδίας

Σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση, φαίνεται πως ΔΗΣΥ (24%) και ΑΚΕΛ (23%) θα «παλέψουν» στα ίσα για το πιο κόμμα θα λάβει την πρώτη θέση, ενώ σκληρή μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε ΕΛΑΜ (11.5%) και ΔΗΚΟ (10.5%) για την τρίτη θέση. Εάν το ΕΛΑΜ καταφέρει να επικρατήσει, τότε θα είναι η πρώτη φορά που θα καταλάβει τόσο υψηλά ποσοστά.


3.jpg



Η μεγάλη έκπληξη των φετινών εκλογών, είναι ο TikToker Φειδίας Παναγιώτου (2%),
ο οποίος λαμβάνει καλά ποσοστά και ανταγωνίζεται ΔΗΠΑ, Οικολόγους αλλά και το νεοεμφανιζόμενο κόμμα της Volt Κύπρου. Ο νεαρός ανεξάρτητος υποψήφιος σε δημοσκοπήσεις άλλων εταιρειών φαίνεται να λαμβάνει περισσότερα ποσοστά, γεγονός που αφήνει ανοικτή την πιθανότητα ανατροπής των μέχρι τώρα δεδομένων.

44.jpg


4.jpg



Καθοριστικό ρόλο για το πώς θα εξελιχθούν τα δεδομένα, σύμφωνα με τον εκλογικό αναλυτή, Νάσιο Ορεινό, θα παίξουν οι Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι νοουμένου ότι δεν λαμβάνουν μέρος στις δημοσκοπήσεις.
Υπενθυμίζεται πως εκτός από το ΑΚΕΛ, Τουρκοκύπριο υποψήφιο στο ψηφοδέλτιο του έχουν οι Οικολόγοι και η Volt Κύπρου.

6.jpg



Ο Γιωρκάτζης, οι άλλοι και οι δημοφιλείς Δήμαρχοι

Στα κυριότερα ευρήματα της δημοσκόπησης, όσον αφορά τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, την πρωτιά στη Λευκωσία λαμβάνει ο μέχρι πρόσφατα δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης (34%) κρατώντας μεγάλη απόσταση από τον ανθυποψήφιό του, Ανδρέα Ασσιώτη (26%). Στη Λεμεσό πρώτος στη δημοσκόπηση είναι ο Γιάννης Τσολόφτας (33%) με τον πρώην Υφυπουργό Ναυτιλίας, Βασίλη Δημητριάδη, να βρίσκεται στη δεύτερη θέση (25%).

7.jpg


8.jpg


Μεγάλη μάχη θα δοθεί για τον ΕΟΑ Αμμοχώστου, αφού σύμφωνα με τη δημοσκόπηση ο Γιάννης Καρούσος (34%) και ο Θεόδωρος Πυρίλλης (30%) βρίσκονται πολύ κοντά. Οι δύο άνδρες είναι εξίσου δημοφιλείς στην επαρχία Αμμοχώστου.

9.jpg


10.jpg



11.jpg


Όσον αφορά στους Δημάρχους, στη Λευκωσία ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χαράλαμπος Προύντζος, βρίσκεται μπροστά στη δημοσκόπηση (34%) έναντι του Νίκου Τορναρίτη (27%). Ο κος Προύντζος και στη προηγούμενη δημοσκόπηση βρισκόταν αρκετά μπροστά από τον βουλευτή του ΔΗΣΥ.

12.jpg



13.jpg


Δύο άλλες μάχες φαίνεται πως θα δοθούν για το ποιος θα επικρατήσει για τη δημαρχία του Δήμου Στροβόλου και του Δήμου Λεμεσού. Συγκεκριμένα στον Δήμο Στροβόλου και οι τρεις υποψήφιοι βρίσκονται πολύ κοντά, ενώ στον Δήμο Λεμεσού η μάχη θα δοθεί ανάμεσα σε Νίκο Νικολαΐδη (38%) και Γιάννη Αρμεύτη (42%).

14.jpg

15.jpg

16.jpg

17.jpg



Πάντως, στον Δήμο Λάρνακας φαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να ρίξει από τον θρόνο του τον Ανδρέα Βύρα (53%), ενώ πολύ καλά είναι τα ποσοστά που λαμβάνει για τη δημαρχία της Πάφου και ο δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος (46%).

18.jpg

19.jpg



20.jpg



21.jpg



Αυτοί που θα «ριζώσουν» στην Ευρωβουλή και ο δεύτερος


Καλά στις θέσεις στα έδρανα της Ευρωβουλής φαίνεται να κάθονται οι ευρωβουλευτές, Λουκάς Φουρλάς του ΔΗΣΥ (50%), Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ (46%) και Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ (70%). Οι ευρωβουλευτές λαμβάνουν καλά ποσοστά στη δημοσκόπηση και φαίνεται βέβαιο ότι θα λάβουν ξανά το χρίσμα.


22.jpg


Η δεύτερη θέση είναι αυτή που θα απασχολήσει τις ευρωεκλογές. Στην περίπτωση του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Άννα Θεολόγου (28%) ενώ ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζιλγιουρέκ ακολουθεί με 21% στην 3η θέση και η Σταύρη Καλοψιδιώτη (23%) στη 2η θέση.

23.jpg


24.jpg


Στον ΔΗΣΥ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο πρώην υπουργός υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας λαμβάνει καλά ποσοστά (37%) έναντι του τρίτου Κωνσταντίνου Πετρίδη (28%).

elam.jpg



Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ΕΛΑΜ, αφού υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μπει στην Ευρωβουλή και εκλεκτός των ψηφοφόρων του είναι ο Εκπρόσωπος Τύπου το ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη (43%), ενώ ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ και διαγραφέντας, Μάριος Πελεκάνος, λαμβάνει ποσοστό 39%.



ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ